Τρίαθλο Half Ironman : Οι επιπτώσεις στην υγεία μας

 

Εισαγωγή

Σε συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύσαμε σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου προχωρούμε στην παρουσίαση των επιπτώσεων στην υγεία μας από την συμμετοχή σε αγώνες μεγάλης απόστασης Τριάθλου.

Εχοντας κάνει το πρώτο Ironman σε ηλικία 22 ετών έχοντας τότε μία μικρή προυπηρεσία στο Τρίαθλο 2-3 ετών και σημαντική άγνοια αρκετών ζητημάτων  νιώθω την υποχρέωση να παραθέσουμε ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που ίσως μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους αθλητές να έχουν μία πληρέστερη εικόνα για τις φυσιολογικές επιβαρύνσεις από την συμμετοχή σε ένα αγώνα τριάθλου μεγάλης απόστασης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρχαν επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις ενώ τώρα υπάρχουν και είναι χρήσιμο να τις μελετούμε.

Οπως και στον μαραθώνιο, όπου συμμετέχουν άνθρωποι με ελλειπή αθλητική υποδομή και προετοιμασία, έτσι και στο τρίαθλο παρατηρείται παρόμοιο φαινόμενο. Ο ενθουσιασμός για να συμμετέχουμε σε έναν αγώνα Τριάθλου Ironman είναι τόσο μεγάλος που σε συνδυασμό άγνοιας πολλών επιστημονικών  στοιχείων μας οδηγούν σε λάθος επιλογή της χρονικής στιγμής που θα δοκιμάσουμε το εγχείρημα (πιο νωρίς από ότι θα έπρεπε), σε ανατροπή των ισορροπιών στην ζωή μας (προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική, αθλητική) και κυρίως σε λάθος μακροπρόθεσμη διαχείρηση  της αθλητικής μας δραστηριότητας καθώς και μη επαρκή προστασία του σώματός μας.

Εκεί είναι η ευθύνη του προπονητή – που πρέπει να διαβάζει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που πλέον είναι αρκετές– και να διαχειριστεί σωστά την μακροπρόθεσμη εξέλιξη του αθλητή και να δώσει προτεραιότητα στην υγεία του αθλητή ακόμα και εάν αυτό σημαίνει διακοπή της συνεργασίας.

Πριν διαβάσει κάποιος το συγκεκριμένο άρθρο μας θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσει το άρθρο μας σχετικά με τις μυικές βλάβες κατά την διάρκεια ενός μαραθωνίου.

Μέχρι τώρα όλοι οι προπονητές τριάθλου δίνουν έμφαση στα εξής θέματα υγείας :

  • Αφυδάτωση
  • Υπονατραιμία
  • Υπογλυκαιμία

 

Ετσι καθώς τα συγκεκριμένα ζητήματα αποκτούν δημοσιότητα όλο και πιο έτοιμοι είναι οι αθλητές να τα αντιμετωπίσουν. Ομως αυτό που προκύπτει είναι καινούργια ζητήματα τα οποία προκύπτουν από ορισμένους ταλαντούχους και ανήσυχους ερευνητές.

Ετσι πλέον αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά το θέμα των μυικών βλαβών τόσο των σκελετικών όσο και των μυών της καρδιάς.

Σύντομη περιγραφή της έρευνας

Σε αγώνα Τριάθλου Half Ironman  (κολύμβηση 1900 μέτρα, ποδηλασία 90χιλιόμετρα και τρέξιμο 21,1 χιλιόμετρα) οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα έδωσαν ούρα και αίμα πριν και μετά τον αγώνα καθώς και συμμετείχαν σε μυικές  δοκιμασίες (δοκιμασία  άλματος για τα κάτω άκρα) ώστε να ερευνηθεί η κόπωση των μυών εξαιτίας του αγώνα Τριάθλου. Ο αγώνας έγινε σε ήπιες θερμοκασία (δεν ξεπέρασε τους 30 βαθμούς κελσίου)

 

 

Αιματολογικά αποτελέσματα

Οπως και στην αντίστοιχη έρευνα του μαραθωνίου όλοι οι δείκτες μυικών βλαβών ήταν σημαντικά αυξημένοι . Δηλαδή μυοασφαιρίνη, CK και LDH.

 

Ανάλυση ούρων

Είχαμε ανίχνευση ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και κετοσωμάτων και πρωτεινών. Συγκεκριμένα όσο αφορά τα ερυθρά είχαμε κατά μέσο όρο αύξηση από 1,4+/- 0,3 σε  18.3 +/-51.5 U μL-1

Σε συνέχεια των εξετάσεων ούρων αθλητής παρουσίασε υψηλή τιμή ερυθρών και οι ερευνητές πρότειναν περαιτέρω διερεύνηση λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό ιστορικό του αθλητή και μία στενή ιατρική παρακολούθηση.

Αυτό οφείλεται να γίνεται σε όλους τους αθλητές όπου έχουμε υψηλές τιμές ερυθρών στα ούρα.

 

Κόπωση των μυών

Οι αθλητές τριάθλου που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποίησαν άλματα πριν και μετά τον αγώνα και λαμβάνοντας αυτά τα στοιχεία σχετίζουμε την μυική κόπωση στα κάτω με ορισμένους βιοχημικούς δείκτες :

  • Σε ποσοστό 23% η μυική κόπωση σχετίζεται με το ποσοστό μυοσφαιρίνης
  • Σε ποσοστό 15% με την συγκέντρωση χλωριόντων
  • Σε ποσοστό 12% με την CK
  • Σε ποσοστό 5% με την αφυδάτωση.

Σε ποσοστό 35% η πτώση της αλτικής ικανότητας μπορεί να επεξηγηθεί από τους δείκτες μυικής βλάβης. Οι αθλητές με την μεγαλύτερη μείωση στην αλτική τους αλτικότητα ήταν αυτοί με τις υψηλότερες τιμές δεικτών μυικών βλαβών.

 

Επίλογος

Πρέπει να διευκρινήσουμε ότι  το πείραμα έγινε σε μέτριες τιμές θερομκρασίας. Σε υψηλότερες τιμές, π.χ. 35 βαθμούς εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα πιο έντονες βλάβες και τυχόν συσχέτιση της μείωσης της δύναμης των κάτω άκρων και της κόπωσης των αθλητών με την αφυδάτωση, υπονατραιμία και την υπογλυκαιμία.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε μείωση δύναμης στα άνω άκρα όπως με τα κάτω.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται παραπάνω έρευνες για να διερευνηθεί το εύρος και η σοβαρότητα των μυικών βλαβών σε όλες τις αποστάσεις μεγάλης απόστασης τριάθλου και να απομονώσουμε τις βλάβες στο μυικό από το καρδιακό σύστημα.

Ομως πρέπει να εξετάσουμε τυχόν βλάβες και τρόπους αντιμετώπισης σε άλλα ζωτικά σημεία του σώματός μας όπως π.χ. το ήπαρ και τα νεφρά.

Η άγγνοια δεν είναι λύση, και καθώς η υγεία μας πρέπει να είναι υπέρτατη και αδιαπραγμάτευτη αξία, πρέπει να έχουμε πλήρη ιατρική & επιστημονική υποστήριξη όταν προετοιμαζόμαστε και επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε δύσκολα εγχειρήματα όπως ένας αγώνας Τριάθλου Ironman ή Half Ironman.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Χημικός, MSc-ΜΒΑ Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα Athensjournal.gr – Triathlonworld.gr – Triathlon.gr – Roadrunning.gr (Email :info@athensjournal.gr & info@triathlonworld.gr)

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)