Προπονητική Τριάθλου : “Half Iron” την άνοιξη.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Προπονητική Ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr) Ενώ ακόμα η αγωνιστική σαιζόν του τριάθλου δεν έχει τελειώσει στην Ελλάδα είναι απαραίτητο όσοι θέλουν να τρέξουν έναν αγώνα μεσαίας απόστασης (70.3/ half ironman) την επόμενη ανοιξη  να «ξεκινήσουν την προετοιμασία τους» ολοκληρώνοντας άμεσα την φάση του σχεδιασμού της επόμενης χρονιά. Εάν περιμένουν να τελειώσει ο Οκτώβριος να ολοκληρωθούν οι αγώνες, και αφού κάνουν ξεκούραση, να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους τότε θα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ την προετοιμασία τους.

Χωρίς να λέμε πολλά λόγια προτείνουμε τα εξής :

  1. Επιλέξτε τους αγώνες της επόμενης χρονιάς. Μπείτε στο Ιντερνετ και ψάξτε για αγώνες, στην Ελλάδα (για την ώρα υπάρχει μόνο ο αγώνας στο Αστρος) και το εξωτερικό, στους οποίους θα μπορούσατε να τρέξετε.
  2. Δοκιμάστε νέο εξοπλισμό. Επισκεφθείτε την έκθεση bike festival και σιγά- σιγά επιλέξτε τον εξοπλισμό σας. Τώρα είναι η καλύτερη περίοδος να δοκιμάσετε νέο υλικό είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται παπούτσια τρεξίματος κ.λπ.
  3. Αποφύγετε τον πειρασμό να τρέξετε αγώνες μαραθωνίου ή ορεινού τρεξίματος. Εάν τρέξετε κάποιον μαραθώνιο ή αγώνες ορεινού τρεξίματος μέσα στον Οκτώβριο -Νοέμβριο ουσιαστικά πάτε έναν μήνα πίσω την προετοιμασία σας. Εάν θέλετε να τρέξετε αγώνες στα τρία αθλήματα μιλήστε με τον προπονητή σας και εντάξτε αυτούς τους αγώνες ως μέρος της προετοιμασίας σας. Πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα και με εξαιρετικό τρόπο. Η θα εστιάσει κάποιος να κάνει πολύ καλές επιδόσεις στο half ιρον και θα θυσιάσει κάποια άλλα πράγματα ή διαφορετικά είναι σίγουρο ότι η επόμενη χρονιά θα τεθεί σε λάθος βάσεις.
  4. Επιλέξτε προπονητή/ -ες και προπονητική γκρουπ. Αποφασίστε με ποιον/ -ποιους προπονητές, σύλλογο, γκρουπ θα κάνετε προπόνηση και κάνετε τις πρώτες επαφές μαζί τους. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε και κάποια από τις προπονήσεις που κάνουν.
  5. Ξεκινήστε να συντάσετε τον αθλητικό απολογισμό της φετινής χρονιάς. Αναρωτηθείτε τι πήγε λάθος στην  αγωνιστική χρονιά που τελειώνει, τι πήγε σύμφωνα με το πλάνο σας κ.λπ. Είναι σημαντικό να καταγράψετε όλα αυτά και συνειδητά να δουλέψετε σε καθένα από αυτές τις παραμέτρους που πήγαν λάθος και να χτίσετε την προπονητικής σας εξέλιξη βασιζόμενοι σε ότι έχετε κάνει σωστά την προηγούμενη χρονιά
  6. Θέστε στόχους. Μαζί με τον προπονητή σας θέστε φιλόδοξους μεν σωστούς δε στόχους τόσο στο κάθε αγώνισμα όσο και για τον αγώνα/ -ες που σας ενδιαφέρει.
  7. Σχεδιάστε τις προπονητικές φάσεις. Συζητείστε με τον προπονητή σας και αποφασίστε τον προπονητικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

 

Εάν υποθέσουμε ότι τέλη Απριλίου ή Μαίου θα τρέξετε τον αγώνα που έχετε επιλέξει είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε στα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου την προετοιμασία σας. Οσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τόσο πιο σωστή προετοιμασία θα κάνετε. Τόσο μεγαλύτερη βάση θα αποκτήσετε και τόσο καλύτερη θα χτιστεί η προπονητική σας πυραμίδα. Τώρα που κάνετε το φορμάρισμά σας για τους αγώνες Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου είναι η καλύτερη περίοδος να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)