H Shell απειλεί την Greenpeace: ξέρουμε πού θα σας βρούμε!

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Greenpeace. Μυστηριώδης φάκελος με αποστολέα τη Shell, έφθασε χθες αργά στο γραφείο μας. Όταν τον ανοίξαμε συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι κάνουμε καλά…

…ειδικότερα, όταν πρόκειται για τον αγώνα μας ενάντια στις ανεξέλεγκτες εξορύξεις πετρελαίου σε επικίνδυνα και ευαίσθητα μέρη, όπως η Αρκτική.

Δεν εξηγείται αλλιώς η σπασμωδική – και πρωτοφανής – κίνηση της Shell να κοινοποιήσει σε γραφεία της οργάνωσης ανά τον κόσμο, όπως σε Ελλάδα , Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Βέλγιο, Καναδά, ακόμα και στο… τμήμα επιστημονικής έρευνας της οργάνωσης (!) τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον του αμερικανικού γραφείου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Shell θέλει κάθε γραφείο της Greenpeace ανά τον κόσμο να γνωρίζει: α) τα ασφαλιστικά μέτρα που έλαβε εναντίον του αμερικανικού γραφείου και β) ότι αν κάποιο γραφείο της Greenpeace τολμήσει να συμμετάσχει σε κάποια ειρηνική, ακτιβιστική δράση ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική ή να πλησιάσει κάποιο από τα πλοία της, η Shell θα χρησιμοποιήσει τα μεγάλα νομικά «όπλα» εναντίον του.

Με άλλα λόγια η Shell ένιωσε την ανάγκη να μας στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα του τύπου: «σταματήστε να κάνετε αυτό που κάνετε εδώ και 40-κάτι χρόνια, γιατί έχουμε θυμώσει τόσο πολύ με τις τελευταίες σας ακτιβιστικές δράσεις που σας απειλούμε με ολοκληρωτική εξόντωση». Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Άδικος κόπος. Αν μη τι άλλο, στην Greenpeace γνωρίζουμε πολύ καλά την παράδοση της Shell εναντίον μας. Στη μακρά ιστορία μας εναντία στις πιο βρώμικες εταιρείες του πλανήτη, οι αγωγές της Shell πάντα κατέχουν εξέχουσα θέση ως οι πιο αυστηρές και σαρωτικές. Μάλλον το έχουν αυτό οι πετρελαϊκές εταιρείες! Πέρυσι το καλοκαίρι, η Cairn Energy προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις προκειμένου να μας απαγορεύσει να δημοσιοποιήσουμε την ακτιβιστική μας δράση εναντίον τους μέσω twitter και facebook!

Σήμερα, η Shell μας απαγορεύει να πλησιάσουμε τα πλοία και τις πλατφόρμες εξόρυξης που διαθέτει, εξαιτίας του κινδύνου για τον «περιβάλλοντα χώρο» (sic). Προφανώς τους διαφεύγει ο κίνδυνος για το ευρύτερο περιβάλλον της Αρκτικής – ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα στον πλανήτη – από την εξόρυξη σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος με ξεπερασμένο εξοπλισμό. Όπως επίσης τους διαφεύγει το γεγονός ότι οι ειρηνικές μη-βίαιες ακτιβιστικές δράσεις της Greenpeace δεν έχουν θέσει ποτέ σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα άλλων, όπως άλλωστε καταδεικνύουν 40 χρόνια ακτιβιστικών δράσεων.

Την ώρα λοιπόν που οι δικηγόροι της Shell μάχονται ενάντια στο δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης και της ειρηνικής διαμαρτυρίας, τα πλοία της εταιρείας πλησιάζουν κοντά στην Αρκτική. Αν περάσει το δικό τους, τότε η Shell θα έχει καταφέρει να μετατρέψει το παρθένο και ευαίσθητο οικοσύστημα της Αρκτικής – ένα από τα τελευταία του πλανήτη – σε βιομηχανική ζώνη.

Τα καλά νέα όμως, είναι ότι η Shell νοιώθει την πίεση, όπως δείχνουν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Greenpeace, καθώς και τα προληπτικά μέτρα ενάντια σε άλλες οργανώσεις. Εξίσου σημαντικές, είναι οι δικές σας φωνές που δίνουν δύναμη στον αγώνα μας.

Ένωσε και εσύ τη φωνή σου μαζί μας και μαζί με τους 450.000 ανθρώπους που έχουν ήδη υπογράψει για να σταματήσουν τα σχέδια της Shell να καταστρέψουν την Αρκτική.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)