Δεν υπάρχει αθλητής ο οποίος δεν έχει φοβίες. Ακόμα και οι επαγγελματίες αθλητές έχουν πάρα πολλές φοβίες τις οποίες πολλές φορές εκφράζουν και δημόσια.
Παγκόσμια πρωταθλήτρια του Τριάθλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται πολύ άβολα να κολυμπάει με τόσες αθλήτριες γύρω της και ότι φοβάται μήπως έχει κάποιο ατύχημα.Η ίδια εξομολογήθηκε ότι ηρεμεί μόνο όταν κατεβαίνει από το ποδήλατο.
Οι πρώτες εμπειρίες μας σε ένα άθλημα είναι σημαντικές για τις φοβίες τις οποίες θα δημιουργήσουμε. Το 1993 στο πρώτο Ironman που έτρεξα στο Almere όταν άνοιξαν οι “πύλες”/ πόρτες ξεχύθηκαν 1300 άτομα σε μία γραμμή εκκίνησης πλάτους το πολύ 20-30 μέτρων.Αποτέλεσμα ήταν στα πρώτα 50 μέτρα να με βουλιάξουν την στιγμή που ήθελα να πάρω αναπνοή.
Φυσικά μία τέτοια δυσάρεστη εμπειρίαχρειάζεται κάποιος χρόνος και σωστή μέθοδο για να την ξεπεράσει. Ομως οι περισσόυτεροι αθλητές δεν νιώθουν άνετα να συζητούν τέτοιες εμπειρίες και κυρίως να στέκονται με ειλικρίνεια απέναντι σε αυτές.
Το πρώτο είναι να καταγράψουμε τις φοβίες μας, που εάν είμαστε ειλικρινείς είναι πάρα πολλές.
Το επόμενο είναι να αποτυπώσουμε το μέγεθος της κάθε φοβίας, «βαθμολογώντας» την κάθε φοβία από το 1 έως το 10, με το ένα να αντιπροσωπεύει μία μικρή φοβία και το 10 μία πολύ σημαντική φοβία. Συζητώντας με ειλικρίνεια το ζήτημα με τον προπονητή μας ή κάποιον αθλητικό ψυχολόγο θα μπορέσουμε να το αποτυπώσουμε στην σωστή βάση και ίσως να επαναθεωρήσουμε την βαρύτητα που του δίνουμε. Ετσι εκεί που του δίναμε μία βαθμολογία 10 ίσως με την συζήτηση να το αξιολογήσουμε ως λιγότερο σημαντικό δίνοντας ένα βαθμό7-8 και μετά από αρκετή προσπάθεια και συνεργασία με τον προπονητή μας να του δίνουμε 4-5 στην κλιμακα βαρύτητας
Μία εξαιρετική προσέγγιση είναι να προσεγγίζουμε τον κάθε αγώνα μας ως μία λίστα στόχων που πρέπει να φέρουμε σε πέρας βασιζόμενοι στα δυνατά μας σημεία και ανατρέχοντας σε πράγματα που έχουμε κάνει στην προπόνηση ή σε προηγούμενους αγώνες και τα οποία θα μας δίνουν αυτοπεποίθηση για την εκπλήρωση αυτών των μικρών στόχων.
Π.χ. εάν φοβόμαστε εάν ή όχι να ολοκληρώσουμε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης είναι απαραίτητο να σπάσουμε τον αγώνα σε μικρούς στόχους. Εάν καθίσετε στην γραμμή εκκίνησης – λίγο πριν “ανοίξουν οι πύλες” – ενός αγώνα Ironman και σκεφθείτε ότι πρέπει να κολυμπήσετε 3,8χλμ – 180 χλμ ποδηλασίας και 42,2 χλμ τρεξίματος τότε μάλλον θα σας κυριεύσει πανικός. Εάν όμως σπάσετε τον αγώνα σε μικρούς στόχους,η εκπλήρωση του καθένα από τους οποίους θα σας συναμώνει την αυτοποίθηση τότε είναι σίγουρο ο « εχθρός προ των πυλών» όλο και θα υποχωρεί.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα smart sport (Email :info@triathlonworld.gr)
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)