Αυξήστε το χρόνο ζωής των παπουτσιών τρεξίματος.

Ενώ η φροντίδα του ποδηλάτου μας αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την καλή λειτουργία του καθώς και  για να αυξήσουμε τον χρόνο  ζωής του σπάνια θα συναντήσει αναφορές για την φροντίδα των παπουτσιών τρεξίματος.

Θα δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για την αύξηση του χρόνου ζωής των παπουτσιών :

  1. Δεν φοράμε τα παπούτσια τρεξίματος  για περπάτημα και γενικότερα δεν τα χρησιμοποιούμε παρά μόνο στην προπόνηση. Οσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή τόσο λιγότερα δρομικά χιλιόμετρα θα μπορούμε να έχουμε με αυτά.
  2. Είναι απαραίτητο να αγοράζουμε παπούτσια τρεξίματος κατάλληλα για την επιφάνεια στην οποία θα τρέχουμε. Ετσι εάν τρέχουμε στο βουνό (όπου υπάρχουν βράχια, φυτεμένες πέτρες με μεγάλες κλίσεις) είναι απαραίτητο να αγοράσουμε παπούτσια για τέτοιο περιβάλλον όπου η εξωτερική σόλα αλλά και ο γενικότερος σχεδιασμός είναι κατάλληλος για να αναπαπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες.
  3. Προτιμήστε φιλικές για τα παπούτσια τρεξίματός σας επιφάνειες τρεξίματος. Σκληρές επιφάνειες όπως πλακάκι, τσιμέντο ή ακόμα και άσφαλτος δεν δοκιμάζουν μόνο το σώμα σας αλλά και τα παπούτσια τρεξίματός σας. Προτιμήστε μαλακές επιφάνειες όπως καλή ποιότητα χώματος και γρασίδι/ χόρτο.
  4. Χρησιμοποιήστε απορροφητικούς πάτους για να αντικαταστήσετε τους υπάρχοντες. Αυτό θα είναι σημαντική βοήθεια στο να έχετε εξαιρετική απορροφητικότητα για πολύ μεγάλο διάστημα. Οταν δοκιμάζετε ένα κανούργιο παπούτσι θα έχετε σίγουρα νιώσει την διαφορά στην απορρόφηση. Με τις παρούσες πρακτικές συμβουλές θα έχετε καλύτερη αίσθηση στην απορρόφηση των δυνάμεων για αρκετά μεγάλο διάστημα.
  5. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο ζευγάρι τρεξίματος εάν τρέχετε καθημερινά και ακόμα περισσότερο εάν τρέχετε δύο φορές την ημέρα. Η μεσαία σόλα, που αποτελείται από πολυμερή, έχει συγκεκριμένο πάχος. Ειδικοί στα πολυμερή πιστεύουν ότι 48 ώρες είναι απαραίτητες για την «ξεκούραση» των παπουτσιών τρεξίματος.
  6. Εάν αγοράσετε ελαφριά παπούτσια για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες τότε είναι απαραίτητο να τα φοράτε μόνο σε αυτές τις προπονήσεις. Τα αγωνιστικά ή ημι- αγωνιστικά παπούτσι τρεξίματος είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πολύ λιγότερα χιλιόμετρα. Δεν έχει νόημα να τα φοράμε για περπάτημα  ή στην προθέρμανση ή σε αργές προπονήσεις επειδή είναι ελαφριά.

Τα παραπάνω είναι κάποιες πρακτικές συμβουλές που νομίζουμε ότι θα σας βοηθήσουν σημαντικά στο να προστατέψετε την μεσαία σόλα και κατά συνέπεια την δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών των παπουτσιών. Θα ακολουθήσει άρθρο αναφορικά με την προστασία των υπολοίπων τμημάτων των παπουτσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να επικοινωνείτε με τον κατασκευαστή ή αντιπρόσωπο της μάρκας των παπουτσιών τρεξίματος που χρησιμοποιείτε.

Εμείς έχουμε κάνει αρκετές δοκιμές σε παπούτια τρεξίματος. Θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών σε προσοεχή άρθρα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι χρησιμοποιώντας τα παραπάνω καταφέραμε να φτάσουμε πάνω από το διπλάσιο του ορίου που έδιναν οι ειδικοί ως χρόνο ζωής του παπουτσιού.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Προπονητική ομάδα Smart Sport)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)