Πολλές φορές στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει διάλογος αναφορικά με το ύψος του entry fee.
Γιατί να υπάρχουν entry fee της τάξης των 30-45 ευρώ για έναν αγώνα sprint ενώ θα μπορούσε να είναι δωρεάν η συμμετοχή ; …ή έστω να έχουμε entry fee της τάξης των 10-15 ευρώ ανά αθλητή;
Ας δούμε τα ενδεικτικά κόστη για την διοργάνωση ενός αγώνα Τριάθλου sprint :
- Τροχαία (1000-2000 ευρώ με χρέωση 45 ευρώ/ ώρα για τον ιδιώτη και 30ευρώ/ ώρα για τον Δήμο ο αστυνομικός και αντίστοιχα 40-60 το περιπολικό την ώρα με χρέωση 4 ώρες για έναν αγώνα σπριντ!!! ). Ο απαραίτητος αριθμός των αστυνομικών και περιπολικών καθορίζεται από την Τροχαία και όχι τον διοργανωτή. Στην Ανάβυσσο υπήρχαν 12 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν κυκλοφορεί τίποτα στην διαδρομή της ποδηλασίας.
- Ασθενοφόρο και ιατρός (400 -800 ευρώ). Το ΕΚΑΒ αρνείται να σταθμεύσει στην περιοχή του αγώνα και έτσι είναι επιβεβλημένη η ενοικίαση ασθενοφόρου από ιδιώτες. Στην Ανάβυσσο διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται και δεύτερο ασθενοφόρο να είναι σε ετοιμότητα και ότι το ένα ίσως δεν είναι αρκετό. Ιδανικά θέλουμε ιατρό με εξιδείκευση σε επείγοντα περιστατικά (και όχι παιδίατρο ή γυναικολόγο που έχουμε συναντήσει σε διάφορες διοργανώσεις).
- Ενοικίαση χώρου (π.χ. κωπηλατοδρόμιο, Ελληνικό) (500-800 ευρώ)
- Ασφάλιση αθλητών ή/και ασφαλιστήριο που ζητά ο ιδιοκτήτης του χώρου έναντι απαλλαγής αστικής ευθύνης έναντι τρίτου (600 -1500 ευρώ)
- Ηλεκτρονική χρονομέτρηση (800-1500 ευρώ)
- Έπαθλα τερματισμού και νικητών (500 -1000 ευρώ)
- Αναμνηστικά αθλητών (500-1000 ευρώ ή και μερικές φορές πολύ παραπάνω),
- Τροφοδοσία και ενδυμασία εθελοντών (300-1200 ευρώ)
- Τροφοδοσία αθλητών (200-500 ευρώ)
- Αριθμοί αθλητών (200-800 ευρώ για τους αριθμούς του τρεξίματος, τα αυτοκόλλητα για ποδήλατο/ κράνος κ.λπ.)
- Ηχητική εγκατάσταση (200 -500 ευρώ)
- Eνοικίαση ή αγορά αθλητικού εξοπλισμού (κάγκελα, bike racks, μοκέτες, σημαδούρες, αψίδες, σπρει, κορδέλες, υλικό γραμματείας) (1.000-20.000 ευρώ)
- Δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδας (400-3.000 ευρώ),
- Δημιουργία και εκτύπωση λογότυπου – αφίσας- φυλλαδίου (500-1.000 ευρώ),
- Δημιουργία banner (200 -1000 ευρώ)
- ….η λίστα ατελείωτη και σε αυτή την λίστα δεν έχουμε βάλει τα ατελείωτα χρήματα για βενζίνη, κινητά, τις χαμένες εργατοώρες κ.λπ.
Για να μπορέσει να πέσει το entry fee υπάρχουν 2 τρόποι – με δεδομένα ότι αρκετά από τα παραπάνω είναι “must have” είτε για νομικούς λόγους, λόγους ασφάλειας, λόγω των κανονισμών, των διεθνών εγχειριδίων του αθλήματος… ή ακόμα γιατί αυτά καλύπτουν τις προσδοκίες του αθλητή (π.χ. ηλεκτρονική χρονομέτρηση):
- Να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αθλητών ώστε να επιμεριστούν τα κόστη
- Να υπάρξουν χορηγοί
Οι ιδιώτες διοργανωτές κρατούν όρθιο τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα το Τρίαθλο, λαμβάνοντας εξώδικα από την Ομοσπονδία, έχοντας επισκέψεις ΣΔΟΕ κ.λπ.
Με οικονομικούς όρους με δεδομένο τον πολύ μικρό αθλητών στους περισσότερους αγώνες η διοργάνωση αγώνα είναι απαγορευτική…μοναδικό κίνητρο για τους περισσότερους διοργανωτές η αγάπη τους για το άθλημα.
Τουλάχιστον ας τους σεβαστούμε έστω και ελάχιστα και ας στηρίξουμε την προσπάθεια τους έμπρακτά είτε ως εθελοντές είτε ως αθλητές.
Κείμενο : Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr