Διοργάνωση αγώνα Τριάθλου : Τα κόστη

Πολλές φορές στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει διάλογος αναφορικά με το ύψος του entry fee.

Γιατί να υπάρχουν entry fee της τάξης των 30-45 ευρώ για έναν αγώνα  sprint ενώ θα μπορούσε να είναι δωρεάν η συμμετοχή ; …ή έστω να έχουμε entry fee της τάξης των 10-15 ευρώ ανά αθλητή;

Ας δούμε τα ενδεικτικά κόστη για την διοργάνωση ενός αγώνα Τριάθλου sprint  :

  • Τροχαία (1000-2000 ευρώ με χρέωση 45 ευρώ/ ώρα  για τον ιδιώτη και 30ευρώ/ ώρα για τον Δήμο ο αστυνομικός και αντίστοιχα 40-60 το περιπολικό την ώρα με χρέωση 4 ώρες για έναν αγώνα σπριντ!!! ). Ο απαραίτητος αριθμός των αστυνομικών και περιπολικών καθορίζεται από την Τροχαία και όχι τον διοργανωτή. Στην Ανάβυσσο υπήρχαν 12 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν ότι δεν κυκλοφορεί τίποτα στην διαδρομή της ποδηλασίας.
  • Ασθενοφόρο και ιατρός (400 -800 ευρώ). Το ΕΚΑΒ αρνείται να σταθμεύσει στην περιοχή του αγώνα και έτσι είναι επιβεβλημένη η ενοικίαση ασθενοφόρου από ιδιώτες. Στην Ανάβυσσο διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται και δεύτερο ασθενοφόρο να είναι σε ετοιμότητα και ότι το ένα ίσως δεν είναι αρκετό. Ιδανικά θέλουμε ιατρό με εξιδείκευση σε επείγοντα περιστατικά (και όχι παιδίατρο ή γυναικολόγο που έχουμε συναντήσει σε διάφορες διοργανώσεις).
  • Ενοικίαση χώρου (π.χ. κωπηλατοδρόμιο, Ελληνικό) (500-800 ευρώ)
  • Ασφάλιση αθλητών ή/και ασφαλιστήριο που ζητά ο  ιδιοκτήτης του χώρου έναντι απαλλαγής αστικής ευθύνης έναντι τρίτου (600 -1500 ευρώ)
  • Ηλεκτρονική χρονομέτρηση (800-1500 ευρώ)
  • Έπαθλα τερματισμού και νικητών (500 -1000 ευρώ)
  • Αναμνηστικά αθλητών (500-1000 ευρώ ή και μερικές φορές πολύ παραπάνω),
  • Τροφοδοσία και ενδυμασία εθελοντών (300-1200 ευρώ)
  • Τροφοδοσία αθλητών (200-500 ευρώ)
  • Αριθμοί αθλητών (200-800 ευρώ για τους αριθμούς του τρεξίματος, τα αυτοκόλλητα για ποδήλατο/ κράνος κ.λπ.)
  • Ηχητική εγκατάσταση (200 -500 ευρώ)
  • Eνοικίαση ή αγορά αθλητικού εξοπλισμού (κάγκελα, bike racks, μοκέτες, σημαδούρες, αψίδες, σπρει, κορδέλες, υλικό γραμματείας) (1.000-20.000 ευρώ)
  • Δημιουργία και συντήρηση ιστοσελίδας (400-3.000 ευρώ),
  • Δημιουργία και εκτύπωση λογότυπου – αφίσας- φυλλαδίου (500-1.000 ευρώ),
  • Δημιουργία banner (200 -1000 ευρώ)
  • ….η λίστα ατελείωτη και σε αυτή την λίστα δεν έχουμε βάλει τα ατελείωτα χρήματα για βενζίνη, κινητά, τις χαμένες εργατοώρες κ.λπ.

Για να μπορέσει να πέσει το entry fee υπάρχουν 2 τρόποι – με δεδομένα ότι αρκετά από τα παραπάνω είναι “must have” είτε για νομικούς λόγους, λόγους ασφάλειας, λόγω των κανονισμών, των διεθνών εγχειριδίων του αθλήματος… ή ακόμα γιατί αυτά καλύπτουν τις προσδοκίες του αθλητή (π.χ. ηλεκτρονική χρονομέτρηση):

  • Να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αθλητών ώστε να επιμεριστούν τα κόστη
  • Να υπάρξουν χορηγοί

Οι ιδιώτες διοργανωτές κρατούν όρθιο τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα το Τρίαθλο, λαμβάνοντας εξώδικα από την Ομοσπονδία, έχοντας επισκέψεις ΣΔΟΕ κ.λπ.

Με οικονομικούς όρους με δεδομένο τον πολύ μικρό αθλητών στους περισσότερους αγώνες η διοργάνωση αγώνα είναι απαγορευτική…μοναδικό κίνητρο για τους περισσότερους διοργανωτές η αγάπη τους για το άθλημα.

Τουλάχιστον ας τους σεβαστούμε έστω και ελάχιστα και ας στηρίξουμε την προσπάθεια τους έμπρακτά είτε ως εθελοντές είτε ως αθλητές.

Κείμενο : Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)