Εσωτερικός μονόλογος – Μέρος Β’, Θετική σκέψη

Εισαγωγή

Το εξαιρετικά ασταθές και αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει μία σειρά επιπτώσεων στην καθημερινή μας ζωή.

Ομως πέρα από τα καθημερινά βιοποριστικά προβλήματα (καθώς και τη δυσκολία σχεδιασμού της επαγγελματικής μας καριέρας  και του οικογενειακού μας προυπολογισμού) βιώνουμε πολύ αρνητικές και πρωτόγνωρες για πολλούς από εμάς  ψυχικές καταστάσεις.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθούν τα επόμενα χρόνια με μεγάλη λεπτομέρεια από τους ψυχολόγους. Από αυτό που ζούμε ελάχιστοι έλληνες θα περάσουν αλώβητοι.

Ενα από τα πράγματα που συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι είναι κάτι που γνωρίζουν όλοι οι προπονητές και το οποίο προσπαθούν να μεταφέρουν στους αθλητές τους : Θετική σκέψη.

 

Τί είναι η θετική σκέψη

Τί τελικά όμως σημαίνει να έχουμε θετική σκέψη; Υπάρχει τρόπος/ μέθοδος για να μπορέσουμε να έχουμε θετική σκέψη στις δραστηριότητές μας;

Γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούν ότι η θετική σκέψη είναι απαραίτητο συστατικό σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενώ άλλοι θεωρούν ότι όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα;

Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι θετική σκέψη είναι η διαδικασία η οποία εκπαιδεύει το ανθρώπινο μυαλό να αλλάξει την αντίληψη που έχει για την πραγματικότητα επαναλαμβανοντας συνεχείς νοητικές δηλώσεις.

 

Θετική σκέψη με την βοήθεια ενός προπονητή

Οσοι έχουμε κάνει προπόνηση κάτω από την καθοδήγηση ενός προπονητή σίγουρα θυμόμαστε κάποια στιγμή/-ές όπου προσπάθησε/ -ούσε να μας εμψυχώσει. Τα λόγια του προπονητή μας μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ δυνατοί ή αντίθετα μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ αδύνατοι, μόνοι, απομονωμένοι, αδύναμοι κ.λπ.

Στα ομαδικά αθλήματα ένας προπονητής μπορεί να διαλύσει ή να απογειώσει έναν αθλητή και αυτό είναι αυτονόητο σε όλους μας. Πάρα πολλά παιδιά – και μερικά από αυτά με αρκετό ταλέντο- εξαιτίας του προπονητή τους έχουν σταματήσει τον αθλητισμό και πολλά επίσης έχουν αγαπήσει τον αθλητισμό εξαιτίας ενός «σωστού» προπονητή που βρέθηκε στο δρόμο τους.

Ομως το ίδιο  και ίσως  πιο έντονα έχουμε το ίδιο φαινόμενο σε ένα ατομικό άθλημα όπου η σχέση είναι πιο έντονη και κοντινή.

Τα «λόγια είναι μαχαίρια» όπως λέει και το λαικό ρητό. Τα λόγια είναι ένα πολύ δυνατό όπλο που θα μας δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή θα στραφεί εναντίον μας.

 

Θετική σκέψη διαμέσου ενός εσωτερικού μονολόγου

Με τον ίδιο τρόπο που μας επηρεάζουν τα λόγια του προπονητή μας έτσι ακριβώς τα λόγια του εαυτού μας μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπλεκόμαστε και φυσικά στον αθλητισμό

Οι εικόνες που περνούν από το μυαλό μας δημιουργούν σκέψεις και οι σκέψεις ένα εσωτερικό μονόλογο. Αυτός ο εσωτερικός μονόλογος δημιουργεί θετική ή αρνητική προδιάθεση.

Εάν προσπαθήσουμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας σε μία προπόνηση χρησιμοποιώντας αρνητικές σκέψεις θα παρατηρήσουμε ότι επηρεάζεται πάρα πολύ αρνητικά η απόδοσή μας, αντίθετα με θετική σκέψη όλα επιτυγχάνονται.

Ο κάθε αθλητής έχει δυνατά σημεία στα οποία μπορεί να χτίσει την αθλητική του καριέρα και αυτό/ -α τα δυνατά σημεία μπορεί να έχει ως αφετηρία στις σκέψεις του.

Για ακόμα μία φορά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αθλητική μας ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνει και την νοητική ανάπτυξη.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld.gr/ Triathlon.gr & cyclingworld.gr (info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)