Αθλητισμός & κοινωνία : «Στις δήθεν μεγάλες εθνικές ιδέες, κάποιοι γίνονται πλούσιοι»

«Στις δήθεν μεγάλες εθνικές ιδέες, κάποιοι γίνονται πλούσιοι»

 

Συνέντευξη στη ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ (Ελευθεροτυπία)

 

Κάποτε, έκπληκτοι αθλητές μέσα στο ΟΑΚΑ παρατήρησαν έναν τριαντάχρονο ψηλόλιγνο άνδρα να περιμένει για ένα ολόκληρο βράδυ, κάτω από ένα δέντρο στους ξενώνες των αθλητών στο Ολυμπιακό Στάδιο… Τον έβλεπαν να κοιτάζει με αγωνία ένα συγκεκριμένο παράθυρο και να «βολεύεται» σε σλίπινγκ μπαγκ, όπου πέρασε όλη τη νύχτα, περιμένοντας να υποβάλει μια αθλήτρια σε αντιντόπινγκ τεστ…

 

Ισως είναι αυτή η σκηνή που στοίχισε στον «ιπτάμενο ελεγκτή» της WADA, Γιάννη Ψαρέλη, τον τίτλο του «σκληρού», με υπερβάλλοντα ζήλο…

*Από τότε έγιναν πολλά. Ο κ. Ψαρέλης παραμένει ιπτάμενος ελεγκτής, αλλά… ελέγχει μόνο ξένους αθλητές. Στο ενεργητικό του έχει μία απόλυση από την Οργανωτική Επιτροπή του 2004 (ξηλώθηκε από διευθυντής τριάθλου, το 2002), μία αντιδικία με αθλητικογράφο και πολλά δημοσιεύματα εναντίον του.

*Είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες στη μεγάλη εισαγγελική έρευνα για το ντόπινγκ στην υπόθεση Κεντέρη- Θάνου-Τζέκου (κατέθετε επί 8 ώρες). Αυτός, βλέπετε, ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον πώς γίνονταν οι έλεγχοι στη χώρα μας την περίοδο του 2002, όταν βοούσαν τα ξένα ΜΜΕ ότι οι έλληνες ολυμπιονίκες βρίσκονταν στο Κατάρ, ενώ είχαν δηλώσει ότι προπονούνται στα Χανιά…

Μιλάει σπάνια. Οταν μιλάει, όμως, γίνεται συνήθως πρωτοσέλιδο.

*Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασ. Σεβαστής, τον κατηγόρησε πρόσφατα για τον τρόπο που έκανε τους ελέγχους του με αφορμή την αποκάλυψη από την «Κ.Ε.» του εισαγγελικού πορίσματος που επιφυλάσσει κατηγορίες για τους Κεντέρη, Θάνου, Τζέκο και άλλους επτά γιατρούς του ΚΑΤ. Εκεί αναφερόταν και η κατάθεση Ψαρέλη, τα κύρια σημεία της οποίας υιοθετούσαν και οι εισαγγελείς.

*Ο 35χρονος Γιάννης Ψαρέλης απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις:

-Εχω μιλήσει, λέει, για την πίεση που εξασκούσαν από τον ΣΕΓΑΣ χρησιμοποιώντας φιλικούς δημοσιογράφους. Καλώ τον πρόεδρο Σεβαστή σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

-Στην Αθήνα το 2002 απειλήθηκα από εκείνους που δεν ήθελαν να γίνουν έλεγχοι ντόπινγκ.

-Γιατί ο κ. Λιάνης φωτογραφιζόταν με τους Κεντέρη, Θάνου και Τζέκο, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κατάρ, το 2003;

-Να γίνεις πλούσιος, αλλά να μην μας κοροϊδεύεις, κιόλας, ότι υπηρετείς την εθνική ιδέα του αθλητισμού… Ποιοι με κατηγορούν, οι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι;

-Το φαινόμενο του ντόπινγκ είναι εδώ δίπλα μας, εκτείνεται πέρα από τον αθλητισμό, υπάρχει σε ρέιβ πάρτι, σε γυμναστήρια, στον στρατό, παντού…

«Σενάρια Σεβαστή»

*Είσθε ένας από τους μάρτυρες-κλειδιά στην εισαγγελική έρευνα. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, όμως, Βασ. Σεβαστής, σας κατηγορεί για… υπερβάλλοντα ζήλο στους ελέγχους του 2002 σε έλληνες αθλητές και δημόσια λέει ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε μαζί σας.Τι απαντάτε;

Πάνω, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής. Που κατηγόρησε τον Γ. Ψαρέλη για το τρόπο που έκανε τους ελέγχους. Ο ίδιος πάντως αναρωτιέται: «Γιατί ο κ. Λιάνης φωτογραφιζόταν με τους Κεντέρη και την Θάνου λίγες μέρες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο του Κατάρ;»

-Ο κ. Σεβαστής, τον Νοέμβριο του 2002, είχε δηλώσει ότι είμαι υποκινούμενος από τη Νέα Δημοκρατία στη διενέργεια των ελέγχων. Σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Σεβαστή είχε πάρει θέση ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός, δηλώνοντας ότι αυτά είναι σενάρια δημιούργημα της νοσηρής φαντασίας του κ. Σεβαστή. Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε η ΟΕΟΑ Αθήνα 2004, στην αγωγή που κατέθεσα μετά την απομάκρυνσή μου, αναφέρεται: ΥΣ (…) «στον ενάγοντα και στους δημιουργούς του θέματος αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Σεβαστής (Goalnews 20.11.02 και 21.11.02): “Επιπλέον ανέφερε ως έναν από τους ανθρώπους που κάνουν την ιστορία, τον διευθυντή του 2004 Ν. Ψαρέλη που είναι μέσα στους ιπτάμενους”». Επίσης στις 13/6/2002 ο κ. Σεβαστής είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου λέγοντας ότι η στάση μου «… ήταν εχθρική και απολύτως απαράδεκτη…». Αναφέρει ως παράδειγμα την Αγγελική Τσιολακούδη που, όπως λέει, «περίμενε να περάσει από έλεγχο, αλλά τελικά, αντί αυτής, εκλήθη η Τσικούνα». Στην ίδια επιστολή αναφέρει: «Σε περίπτωση που κάποιος εκ των αθλητών δεν βρεθεί, θα παρακαλούσαμε τους ελεγκτές να απευθύνονται στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας πριν τον θεωρήσουν ως μη “εντοπισθέντα”». Θα ήθελα να διαβάσετε τους κανονισμούς-διαδικασίες των αιφνίδιων ελέγχων για να δείτε ότι αυτό ρητά απαγορεύεται. Τη δήλωση την έχει περιλάβει στο δικόγραφό του δημοσιογράφος με τον οποίο είμαι σε δικαστική μάχη. Εχω ήδη μιλήσει για την πίεση που προσπαθούσαν να εξασκήσουν από τον ΣΕΓΑΣ απέναντί μου χρησιμοποιώντας φιλικά προσκείμενους δημοσιογράφους. Λοιπόν, αφού μου πετάει το γάντι ο κος Σεβαστής, χωρίς να λέω πολλά λόγια, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να καταθέσω κατά αντιπαράσταση με εκείνον ενώπιον του εισαγγελέα. Για τον κ. Σεβαστή δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω, γιατί θεωρώ ότι κάνει συνεχώς δηλώσεις δίχως να σκέφτεται αυτά που λέει.

*Τελικά σας απείλησαν, όπως είπατε στο «Σπίγκελ»; Γιατί δεν τους καταγγείλατε δημόσια;

-Εχω αναφερθεί στο γεγονός του αθλητικού μίτινγκ το 2002 στην Αθήνα, όταν απειλήθηκα γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει έλεγχος, μην τυχόν οι ξένοι μάνατζερ ειδοποιήσουν τους αθλητές τους ότι υπάρχει έλεγχος και αυτοί ακυρώσουν την έλευσή τους.

Φωτογραφίες με τους πρώτους

*Ο κ. Λιάνης είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα και φυσικά δεν έχει ευθύνες.

-Δεν έχει δικαίωμα ο υφυπουργός Αθλητισμού να λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα. Είναι δουλειά του να γνωρίζει το τι συμβαίνει στον αθλητισμό. Δηλαδή, δεν γνωρίζει ότι το ντόπινγκ είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα; Πώς δέχτηκε το γεγονός να θέλει να κάνει ο ΣΕΓΑΣ μόνος του τις δειγματοληψίες; Γιατί βγήκε και υπερασπίστηκε με τρομερά αντανακλαστικά τον γνωστό έλληνα αθλητή στίβου που είχε δεχτεί επίκριση από άρθρο του «Σπίγκελ»; Και σε συνέχεια αυτού, γιατί έσπευσε να φωτογραφηθεί με τον κ. Τζέκο και τον κ. Κεντέρη τον Απρίλιο του 2003 λίγες μέρες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με το Κατάρ; Δεν είναι δουλειά του υφυπουργού Αθλητισμού να υπερασπίζεται δημόσια έναν αθλητή, ιδίως για θέματα ντόπινγκ; Μήπως πρέπει να σκεφθεί ο καθένας τα καθήκοντά του και να περιοριστεί σε αυτά;

*Πόσες φορές επιχειρήσατε να ελέγξετε τους Κεντέρη και Θάνου; Και αν, τελικά, οι έλεγχοι δεν εξελίχθηκαν φυσιολογικά, γιατί πράγματι δεν τους τιμώρησε τότε η IAAF;

-Για τους συγκεκριμένους αθλητές δεν θα απαντήσω, ιδίως όταν εκκρεμεί δικαστική έρευνα εναντίον τους. Γενικά για την μη διαθεσιμότητα των αθλητών παραθέτω τις προτάσεις της ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 σε δικαστική αντιδικία που είχαν μαζί μου. Κάποιοι φαίνεται μετρούσαν τα έγγραφα μη διαθεσιμότητας των αθλητών που είχα υποβάλει στην IAAF, γιατί άραγε; Λένε λοιπόν: «Ο εναγόμενος παραπληφόρησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ότι οι ιπτάμενοι ιατροί ζήτησαν 14 ή 18 συγκεκριμένους έλληνες αθλητές για έλεγχο αντιντόπινγκ, και παρουσιάστηκαν ενώπιόν τους, ελάχιστοι (4;), ενώ σύμφωνα με σωρεία δημοσιευμάτων και διευκρινιστικές δηλώσεις (προέδρου ΣΕΓΑΣ, αρχιπροπονητή Παπατώλη) είχαν παρουσιασθεί προς έλεγχο όλοι» (Σελίδα 16)…»

*Γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι αθλητές;

-Το δ.σ. της IAAF δεν είχε εκδώσει το σχετικό ψήφισμα. Αυτό έγινε αργότερα. Η IAAF έκανε δημόσια επίπληξη στους έλληνες αθλητές.

*Ο κ. Σεβαστής υποστηρίζει ότι έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις του ότι δεν εκτελείτε σωστά τους ελέγχους ντόπινγκ;

-Σας παραθέτω απόσπασμα της επιστολής του Γκ. Ντολέ (μέλους της επιτροπής αντιντόπινγκ της IAAF) προς το στέλεχος του 2004, Σπ. Καπράλο: «Πεπειραμένοι και εγκεκριμένοι διεθνείς κριτές ντόπινγκ, όπως ο κ. Ψαρέλλης, έχουν τεράστια ευθύνη και μεγάλο μερίδιο στο να φέρουν σε πέρας την εργασίας τους, καθώς συστηματικά δεν αντιμετωπίζουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το καθήκον τους είναι να φέρουν τους ελέγχους σε πέρας ανεξάρτητα από την αρχή που διέταξε τον έλεγχο…».

Οι πολιτικοί

*Εχετε δηλώσει σε γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα ότι στην Ελλάδα οι αθλητές του στίβου έχουν σχέση με πολιτικούς και ότι είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει το ντοπάρισμα. Τι εννοείτε και, τελικά, αυτό συμβαίνει και σήμερα;

-Κυρίως μετά το 1992 και καθώς γινόταν μια προσπάθεια οικονομικής αναβάθμισης της Ελλάδας φαίνεται ότι κάποιοι πολιτικοί θέλησαν να συνδυάσουν την οικονομική προσπάθεια της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ κ.τ.λ. με τις προσπάθειες των ελλήνων αθλητών. Μην ξεχνάτε τις δηλώσεις κορυφαίου πρώην κυβερνητικού στελέχους πως «οι επιτυχίες των ελλήνων αθλητών φανερώνουν το πρόσωπο της Νέας Ελλάδας, η οποία όταν είναι προσηλωμένη στο στόχο της και εργαστεί σκληρά μπορεί να επιτύχει…». Συνεπώς, οι αθλητικές επιτυχίες ήταν το ζητούμενο και για να επιτευχθεί αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το ντόπινγκ. Για να γίνει κάποιος αθλητής υψηλού επιπέδου χρησιμοποιώντας τις προπονητικές αρχές χρειάζονται πολλά χρόνια. Εκείνη την στιγμή δεν υπήρχαν περιθώρια χρόνου και έτσι με τις αρχές του Αμπατζίεφ (καθημερινή μέγιστη ένταση και απόλυτη εξειδίκευση) και ντόπινγκ ήρθαν γρήγορα τα αποτελέσματα. Δηλαδή τα μετάλλια, αλλά και οι συνεχείς τραυματισμοί (κατάγματα κόπωσης κ.τ.λ.). Φυσικά δεν ξέρω πόσο ψηλά στην πυραμίδα υπήρχε ενημέρωση, καθοδήγηση για το ντόπινγκ. Το σίγουρο ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες.Υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαμε εθνικά συμφέροντα με το να έχουμε πολλές αθλητικές επιτυχίες, ενώ στην ουσία υπήρχε σαφής προτεραιότητα στην εσωτερική προπαγάνδα.

*Στο σύστημα αυτό υπάρχουν και δημοσιογράφοι; Και αν ναι, το αναφέρει άλλωστε και το εισαγγελικό πόρισμα, ποιοι σας επιτέθηκαν τότε που κάνατε τους ελέγχους και ποιοι ήταν οι χρηματοδότες τους; Είχατε αντιδικία με κάποιον συνάδελφο;

-Είμαι σε δικαστική μάχη με τον κ. Γκιώλια, που εάν δεν κάνω λάθος είναι κουμπάρος με τον κ. Κεντέρη και αδελφός με τον κ. Περικλή Γκιώλια, που είναι προπονητής και σύζυγος της πρωταθλήτριας του Στίβου κ. Εφεντάκη. Στο δικαστήριο εναντίον μου κατέθεσαν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΕΓΑΣ: ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής κ. Παπατώλης, ο πρώην αρχίατρος κ. Αβερκίου κ.τ.λ.

*Μιλήσατε για κρατικές ευθύνες στη διείσδυση του ντόπινγκ στον αθλητισμό στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε ένα μοντέλο ανάλογο της Αν. Γερμανίας.

-Οχι, το κράτος στην Ελλάδα χρησιμοποίησε τον αθλητισμό για να ενώσει τον λαό κάτω από την ομπρέλα μιας μεγάλης ιδέας. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αυτό ήταν απόλυτα φανερό. Οι διαφημίσεις εταιρειών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποίησαν αθλητές και ήθελαν να περάσουν το μήνυμα «η δική σας προσπάθεια μας ενώνει». Ηθελαν αυτοί που έκαναν την επικοινωνία να μας εμπλέξουν σε μια μεγάλη ιδέα.

Φασισμός

*Ουσιαστικά αυτό σας καταλογίζουν, ότι δηλαδή έχετε δράσει ενάντια στο εθνικό συμφέρον, ότι είστε ανθέλληνας.

-Αυτές οι μεγάλες ιδέες που απαιτούν εθνική συστράτευση και συνεπώς κατάργηση της προσωπικής άποψης είναι σημάδια φασισμού. Και όπως ξέρετε, σε αυτές τις μεγάλες δήθεν εθνικές ιδέες και τα μεγάλα ιδανικά κάποιοι γίνονται πλούσιοι. Να γίνεις πλούσιος, αλλά μην μας κοροϊδεύεις κιόλας ότι υπηρετείς εθνική ιδέα. Ποιοι είναι αυτοί που με έχουν κατηγορήσει, οι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι;

*Μας έχει ανησυχήσει ότι αναβολικά ή σκευάσματα ενδέχεται να κυκλοφορούν στα γυμναστήρια, ισχύει αυτό;

-Το φαινόμενο δεν έχει διεισδύσει μόνο στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο που έχει διεισδύσει έντονα στην κοινωνία μας και έτσι εκτείνεται πέρα από το αθλητικό πλαίσιο. Ανθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες για να χάσουν βάρος ή να φτιάξουν ένα μυώδες σώμα, σε ρέιβ πάρτι , στον στρατό για περισσότερη αντοχή των στρατευμένων κ.τ.λ.

*Τι απαγορευμένες ουσίες κυκλοφορούν στην Ελλάδα και ποιοι τις διακινούν;

-Από αυτά που έχουν δημοσιευτεί και από αυτά που κουβεντιάζονται στα αθλητικά στέκια οι αθλητές υψηλού επιπέδου προμηθεύονται τις απαγορευμένες ουσίες μετά από παραγγελία στο εξωτερικό, π.χ. Αμερική, ή μέσω ξένων αθλητών που έρχονται εδώ για προετοιμασία. Οι αθλητές προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

*Τι νομίζεις ότι θα μείνει από την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου;

-Εκτός από το γεγονός ότι συνειδητά στηρίξαμε το ντόπινγκ στην Ελλάδα, ότι ποτέ δεν είχαμε στρατηγική, ότι δεν έχουμε παράγοντες να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να δράσουμε προληπτικά, δρούμε κατασταλτικά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 14/11/2004

 

Copyright © 2004 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)