Έντυ Αλεξίου

To αφιέρωμα μας «Τρίαθλο ως Φιλοσοφία & Τρόπος ζωής» συνεχίζεται με την παρουσίαση του Έντυ Αλεξίου.

Ο Έντυ Αλεξίου ξεκίνησε τον αθλητισμό από τα εφηβικά του χρόνια και  έχοντας κάνει τρέξιμο αντοχής και θαλάσσιο σκι για μεγάλο χρομικό διάστημα, ξεκίνησε το Τρίαθλο το 2007 και από τότε το άθλημά μας είναι μέρος της καθημερινότητάς του.

Ο Έντυ Αλεξίου έχει καταφέρει να περάσει την τριαθλητική κουλτούρα και στα παιδιά του.

Ο  Ντένυ Αλεξίου τερμάτισε το πρώτο του Half Ironman μόλις συμπλήρωσε  τα 18 έτη.

Tη σκυτάλη πλέον έχει πάρει και η Μιρέλλα, η οποία τερμάτισε το πρώτο της super sprint τρίαθλο και ετοιμάζεται για να τερματίσει το πρώτο της sprint.

Ξέχωρα από τους αγώνες Τριάθλου η οικογένεια Αλεξίου δίνει το παρόν σε αρκετούς αγώνες κολύμβησης και τρεξίματος. Ο ίδιος ο Έντυ είναι δίπλα στα παιδιά του και τρέχει τους αγώνες με το δικό τους ρυθμό.

Όμως ο ίδιος δε σταματάει να διαφημίζει το άθλημά μας όπου και εάν βρεθεί και εξαιτίας του έχουν ασχοληθεί με το Τρίαθλο πάρα πολλοί Τριαθλητές.

Είναι μεγάλη μας χαρά που γνωρίσαμε την οικογένεια του Εντυ και έτσι γνωρίσαμε μία πολύ αθλητική/ τριαθλητική οικογένεια.

Συνέντευξη

TriathlonWorld : Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με πoιο άθλημα;

Eντυ Αλεξίου :  Έχω αρχίσει να ασχολούμαι με τα σπορ περίπου στη ηλικία των 17 χρονών, όταν ήμουν πρωτοετής (1976) στο πανεπιστήμιο μου στην Αμερική.

Το τρέξιμο ήταν κάτι πολύ δημοφιλές στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ήμουν στην ομάδα του πανεπιστημίου μου και έτρεχα μικρές αποστάσεις, όπως 5Κ και 10Κ.

Από τότε ποτέ δεν το αποχωρίστηκα το τρέξιμο, παρόλο που δεν έτρεχα σε αγώνες για ένα μεγάλο διάστημα.

TriathlonWorld : Ποιο είναι το αθλητικό σου κίνητρο;

‘Eντυ Αλεξίου :  Πιστεύω πολύ στην αερόβια και την φυσική κατάσταση του σώματος. Αυτό είναι που με οδηγεί ακόμη να αθλούμαι.

Περνάω την τρίτη μου δεκαετία μετά τη εφηβεία, και μπορώ να πω ότι η φυσική μου κατάσταση όπως και η αερόβια είναι ακόμη σύμμαχοί μου. Δεν μπορώ να αποτρέψω το γήρας, αλλά προσπαθώ να το καθυστερήσω, απολαμβάνοντας εντωμεταξύ μια ποιοτική ζωή ως αναφορά την φυσική μου κατάσταση. Από τα φοιτητικά μου χρόνια φοράω το ίδιο μέγεθος σε παντελόνι και πουκάμισο.

TriathlonWorld : H αθλητική σου κουλτούρα έχει  περάσει και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου;

‘Eντυ Αλεξίου :  Είμαι παντρεμένος 23 χρόνια, και έχω τρία παιδιά, 20,18,18. Νομίζω ότι και στα παιδιά μου έχω μεταδώσει τον τρόπο ζωής που θεωρώ ότι είναι αξιόλογος ως προς τα σπορ και την φυσική κατάσταση. Έχουμε κάνει με τα παιδιά μου πάρα πολλές προπονήσεις πολλούς αγώνες τριάθλου, middle distance running, Μαραθώνιους και μαζί με τον μεγάλο μου γιό Ντέννη όταν ήταν 18 χρονών (δύο χρόνια πριν) τερματίσαμε με επιτυχία το Ironman 70.3 Antwerp.

H  Κόρη μου Μιρέλλα έχει τρέξει τρεις ημιμαραθωνίους και τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει προπόνηση τριάθλου με τον προπονητή Γιάννη Ψαρέλλη .

Τα παιδιά δεν μπορώ να πω ότι τα πίεσα ποτέ για τα σπορ. Θεωρώ ότι “I am leading by example” και όλα τα άλλα «έρχονται».

 

TriathlonWorld :Εκτός από το τρέξιμο με πιο άλλο άθλημα έχεις ασχοληθεί ;

‘Eντυ Αλεξίου :  Εγώ προσωπικά ασχολήθηκα με το θαλάσσιο σκι στίβου(slalom) για περίπου 10 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια διακρίθηκα αρκετά στο ηλικιακό group μου, (seniors) και είχα μια ικανοποιητική «καριέρα» ερασιτέχνη αθλητή του slalom. Παράλληλα όμως,  δεν έχασα  την αερόβια μου κατάσταση.

 TriathlonWorld :Πότε ασχολήθηκες για πρώτη φορά με το Τρίαθλο και τί το ιδιαίτερο θεωρείς ότι έχει το συγκεκριμένο άθλημα ; Σε τί αγώνες έχεις λάβει μέρος;

‘Eντυ Αλεξίου :  Στο τρίαθλο «μπήκα» το καλοκαίρι του 2007 με τους πρώτους αγώνες στον Σχοινιά. Αμέσως αγάπησα αυτό το σπορ. Το βρήκα μια καταπληκτική πρόσκληση στον εαυτόν μου, κολύμβηση-ποδηλασία και τρέξιμο!

Κανονικά έπρεπε να χαρακτηριζόταν ως «τέτραθλον» και όχι «τρίαθλον» …….δηλαδή, κολύμπι-ποδήλατο-τρέξιμο-διατροφή!

Ένιαι ένα  άθλημα που δίνει την τέλεια ισορροπία στο σώμα. Όταν «ξεκουράζεις» μια μυϊκή ομάδα, μπορείς να «δουλέψεις» την άλλη. Έτσι «τίποτα» δεν «υπερκουράζεται», σχεδόν ποτέ. Η τέλεια ισορροπία..

Έχω αγωνισθεί σε πολλούς αγώνες τριάθλου στην Ελλάδα. Έχω συμμετάσχει και σε αρκετούς αγώνες Ironman 70.3. Στην Ελβετία, στην Αυστρία, στο Μόντε Κάρλο και στη Αμβέρσα.

 

TriathlonWorld : Πόσες ώρες αφιερώνεις στην προπόνηση σου κάθε εβδομάδα και ποια είναι η φιλοσοφία της προπόνησής σου ;

‘Eντυ Αλεξίου :  Προπονούμαι περίπου 12 ώρες τη εβδομάδα. Do I have time, hmm?…………I make time! Η θεωρία του προπονητή μου είναι προπονήσεις «μικρής διάρκειας» αναερόβιο κατώφλι, μέγιστη πρόσληψη, γαλακτική ανοχή. Εκτός ότι έχω μια αρκετή ικανοποιητική αερόβια κατάσταση, όσο μεγαλώνω στη ηλικία, αντίθετα με ότι πιστεύουν, πρέπει να προσπαθώ να διατηρώ την εκρηκτικότητα, δύναμη, ταχύτητα, ευκινησία του σώματος μου και του οργανισμού μου. Για αυτό το προπονητικό πρωτόκολλο του Γιάννη Ψαρέλη μου είναι ικανοποιητικό.

 

 TriathlonWorld : Ποιοι είναι οι αθλητικοί σου στόχοι ;

‘Eντυ Αλεξίου :  Ο στόχος μου στο Τριάθλου είναι να μπορώ να έχω τουλάχιστον τις ίδιες αν όχι καλύτερες επιδόσεις από αυτές που έχω στις προπονήσεις όταν αγωνίζωμαι. Είναι κάτι που μου κρατάει το ενδιαφέρον στις προπονήσεις.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι στη Ελλάδα μεταξύ πολλών καλών τριαθλητών ξεχωρίζω ιδιαίτερα τον προπονητή μου Γιάννη Ψαρέλη, τον Αλεξ Αθανασσόπουλο και τον Χρήστο Γαρέφη. Τριαθλητές που με εμπνέουν για το αθλητικό τους πνεύμα και τον χαρακτήρα τους.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)