Τρίαθλο : Βασική ερμηνεία των κανονισμών drafting

Για τους Elite ,U/23, Junior διαγωνιζόμενους μόνο, ο κανόνας του drafting θα αφαιρεθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, Παγκόσμιο Κύπελλο, Ολυμπιακούς Αγώνες , ITU Περιφερειακό Πρωτάθλημα και ITU Διεθνείς Αγώνες. Δεν θα εξαιρεθεί για τους διαγωνιζόμενους του Age Group ή για το Τρίαθλο μεγάλης απόστασης καθώς και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διάθλου (όλες οι κατηγορίες).

Είναι στην κρίση της κάθε Εθνικής Ομοσπονδίας να οργανώσει αγώνες, με δική της δικαιοδοσία, όπου ο κανόνας του Draft, θα εφαρμόζεται στους Elite και στους Junior αθλητές (όπου είναι δυνατό να εφαρμοστεί).

 

 

Η παράβαση του Drafting στους αγώνες

 

Αγώνες στους οποίους εφαρμόζεται ο κανόνας του Drafting :

 

  1. Απαγορεύεται το να κάνεις drafting με άλλον αθλητή ή μηχανή.

 

  1. Ο διαγωνιζόμενος έχει το δικαίωμα να καταλάβει οποιαδήποτε θέση στην διαδρομή, αρκεί να φτάσει σε αυτή πρώτος και να μην έρθει σε επαφή με τους άλλους αθλητές. Μόλις καταλαμβάνει τη θέση ο διαγωνιζόμενος, πρέπει να αφήσει ένα λογικό διάστημα στους άλλους αθλητές, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις χωρίς να έρθουν σε επαφή. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος διαθέσιμος πριν το πέρασμα του αθλητή.

 

  1. Ο διαγωνιζόμενος πλησιάζει από οποιαδήποτε θέση για να πάρει το πλεονέκτημα του draft και έχει την ευθύνη για να το αποφύγει.

 

 

Ζώνη Draft ποδηλάτου

  1. Για όλους τους διαγωνισμούς Age Group μικρής ή ολυμπιακής απόστασης , η ζώνη του draft θα είναι ένα ορθογώνιο μήκους 5 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Το κέντρο της ζώνης draft για αυτού που προπορεύεται 2 μέτρα θα μετριέται από το πίσω άκρο της πίσω ρόδας. Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να εισέλθει στη ζώνη του draft  ενός άλλου αθλητή αλλά πρέπει να προσπεράσει μέσα σε 15 δευτερόλεπτα το ανώτερο.

 

  1. Στους αγώνες μεγάλης απόστασης για τους Elite και τους Age Group αθλητές, η ζώνη του draft θα είναι ένα ορθογώνιο μήκους 10 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων. Το κέντρο της ζώνης draft για αυτού που προπορεύεται 3 μέτρα θα μετριέται από το πίσω άκρο της πίσω ρόδας. Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να εισέλθει στη ζώνη του draft  ενός άλλου αθλητή αλλά πρέπει να προσπεράσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το ανώτερο.

 

 

Είσοδος στη ζώνη Draft του ποδηλάτου

Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να εισέλθει στη ζώνη draft ενός ποδηλάτου (θέμα για τον κριτή) στις παρακάτω συνθήκες:

 

  1. Όταν ο διαγωνιζόμενος εισέρχεται στη ζώνη draft  και την προσπερνάει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα (15 δευτερόλεπτα για Ολυμπιακή απόσταση για τους Age Group).
  2. Για λόγους ασφαλείας.
  3. Σε σταθμούς δροσίσματος.
  4. Κατά την έξοδο ή την είσοδο στην περιοχή αλλαγών.
  5. Σε απότομη στροφή.
  6. Αν ο κριτής εξαιρέσει ένα τμήμα της κούρσας εξαιτίας στενών διαδρόμων, κατασκευής, εμποδίων στην διαδρομή ή για άλλους λόγους ασφαλείας.

 

Ορισμός της προσπέρασης

Ο διαγωνιζόμενος προσπερνάει έναν άλλο διαγωνιζόμενο όταν η μπροστινή του ρόδα είναι μπροστά από του άλλου. Μόλις προπορευτεί ο αθλητής, πρέπει αυτός που ακολουθεί να εξέλθει από την ζώνη draft του προπορευόμενου.

 

Ζώνη Draft της μηχανής

Οι μοτοσικλέτες είναι τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να εισέλθουν σε κάθε περιοχή της κούρσας. Όλοι οι οδηγοί, οι κριτές  ,τα ΜΜΕ και το προσωπικό του αγώνα πρέπει να φοράνε ένα εγκεκριμένο ασφαλές  κράνος μηχανής που να ασφαλίζει όση ώρα είναι πάνω στη μηχανή.

 

  1. Η ζώνη του draft της μηχανής είναι ένα ορθογώνιο μήκους 35 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων , η οποία περιβάλλει κάθε μηχανή στο τμήμα του ποδηλάτου. Το μπροστινό άκρο της μηχανής θα καθορίσει το κέντρο του άκρου του ορθογωνίου αυτού που προπορεύεται 5 μέτρα.
  2. Οι διαγωνιζόμενοι δεν πρέπει να περάσουν μέσα από αυτή τη ζώνη. Την ευθύνη για να βεβαιώσουν ότι αυτή η ζώνη δεν προσπεράστηκε την έχουν ο οδηγός της μηχανής και ο κριτής της μηχανής. Όλες οι μηχανές που είναι στην κούρσα θα ελέγχονται από τους κανόνες που περιγράφονται από τις οδηγίες του οργανωτή του αγώνα.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)