Έκαναν τα στραβά μάτια στο ντόπινγκ

Αναδημοσίευση εφημερίδα τα ΝΕΑ«Θα μας τους στέλνατε ντοπαρισμένους να πάρουν μετάλλια», λένε στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πιστεύουν ότι αν το εργαστήριο της Κολωνίας δεν είχε «συλλάβει» τους αρσιβαρίστες, το κύκλωμα θα έμενε ακόμη στο σκοτάδι
Έκαναν τα στραβά μάτια στο ντόπινγκ
Το εργαστήριο του ΟΑΚΑ δεν ήλεγχε τη μεθυλτριενολόνη, παρ΄ ότι ήταν στη λίστα της WΑDΑ από το 2005
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ svradelis@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2008 07:00 |
Από το εργαστήριο αντιντόπινγκ κοντρόλ του Ολυμπιακού Σταδίου θα προσπαθήσει η δικαστική έρευνα να ξετυλίξει το κουβάρι του οργανωμένου κυκλώματος ντόπινγκ που δραστη χώρα μας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανώτερα στελέχη της ΔΟΕ και της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WΑDΑ) έχουν επισημάνει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη αρκετές «περίεργες» καταστάσεις που παρατηρούνται γύρω από το εργαστήριο αντιντόπιν- γκ, τον επίσημο και πιστοποιημένο φορέα ελέγχου των αθλητών στην Ελλάδα. Αυτό που κυρίως καταλογίζεται στην ελληνική πλευρά είναι η αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να εντοπίσουν τους ντοπαρισμένους αθλητές, αν και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα.«Θα μας στέλνατε ντοπαρισμένους αθλητές να πάρουν μετάλλια», είναι μια από τις φράσεις που άκουσαν αρκετές φορές τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Επιπλέον η κατά μέτωπον επίθεση του Ζακ Ρογκ- απένειμε στην Ελλάδα το «χρυσό μετάλλιο» στο ντόπινγκ- ερμηνεύεται ως ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θα αντιμετωπίζονται εφεξής οι Έλληνες αθλητές. Η ΔΟΕ και η WΑDΑ εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένες από το γεγονός πως αν δεν εντοπίζονταν ντοπαρισμένοι με τη μεθυλτριενολόνη έντεκα αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών από το εργαστήριο της Κολωνίας, πιθανότατα δεν θα εντοπίζονταν και οι υπόλοιποι τέσσερις. Και όμως, από το 2005 το εργαστήριο αντιντόπινγκ ήταν υποχρεωμένο να αναζητά τη συγκεκριμένη ουσία, αφού περιλαμβανόταν στην επίσημη λίστα της WΑDΑ με τις απαγορευμένες ουσίες.Η κατάθεση. Ο διευθυντής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ Κώστας Γεωργακόπουλος στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Κώστα Σιμιτζόγλου για την υπόθεση ντόπινγκ των έντεκα αρσιβαριστών είχε υποστηρίξει πως το εργαστήριο δεν αναζητούσε τη μεθυλτριονολόνη και γι΄ αυτό τον λόγο δεν την είχε εντοπίσει στον έλεγχο που διενεργήθηκε στο ΟΑΚΑ μία εβδομάδα προτού οι Έλληνες αθλητές εντοπιστούν από το εργαστήριο της Κολωνίας. «Ήταν μια ουσία που δεν την αναζητούσαμε στους αποκαλούμενους ελέγχους ρουτίνας. Για τον λόγο αυτό δεν την είχαμε βρει μέχρι και τον Απρίλιο. Στη συνέχεια όμως την αναζητήσαμε και εντοπίσαμε τα θετικά δείγματα του Δρυμωνάκου, του Ρέγα και του Γκούση», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γεωργακόπουλος.Τον συνάδελφο του όμως διαψεύδει ο διευθυντής του εργαστηρίου της Κολωνίας καθηγητής Βίλχεμ Σάντσερ. «Η μεθυλτριονολόνη βρισκόταν στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WΑDΑ) από το 2005. Από τότε είχαμε την υποχρέωση να την αναζητούμε σε κάθε έλεγχο».

Μόνο Έλληνες. Η μεθυλτριονολόνη εντοπίστηκε πρώτη φορά σε αθλήτρια από την Πολωνία ύστερα από έλεγχο που έκανε το εργαστήριο της Βαρσοβίας το 2003. Από τότε μόνο οι δεκαπέντε Έλληνες αθλητές έχουν εντοπιστεί με τη συγκεκριμένη ουσία, η οποία περιγράφεται ως ιδιαίτερα τοξική για το συκώτι και τον προστάτη. Αρκετοί στην Ελλάδα θέλησαν να αποδώσουν τον εντοπισμό των αρσιβαριστών σε κάρφωμα από κάποιον που γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις. «Αυτό δεν ισχύει. Εμείς δεν μπορούμε ως διαπιστευμένο εργαστήριο να αναζητήσουμε μια ουσία που δεν υπάρχει. Η μεθυλτριονολόνη υπήρχε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών από το 2005. Δεν ψάξαμε ειδικά γι΄ αυτήν, αφού οι έλεγχοι ρουτίνας που γίνονται δείχνουν αν ο αθλητής έχει πάρει στεροειδή. Γιατί αυτό δεν βρέθηκε στον έλεγχο που έγινε μία εβδομάδα πριν στην Αθήνα, σας παρακαλώ να ρωτήσετε το ελληνικό εργαστήριο», απαντά ο καθηγητής Σάντσερ.

Κινδυνεύει και το μετάλλιο του 2004

Στα άκρα είναι διατεθειμένη η ΔΟΕ να τραβήξει την υπόθεση της Φανής Χαλκιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να περάσει από επανέλεγχο το δείγμαπου είχε δώσει η Ελληνίδα αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας! Τα δείγματα όσων συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς, καταψύχονται και στέλνονται στην έδρα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ στη Λωζάννη.
Κυνηγούσαν τους Έλληνες από τη Συρία μέχρι το Καζαχστάν

Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ έχει πιστοποιήσει 33 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου και της Αθήνας. Μάλιστα το εργαστήριο της Αθήνας θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα αφού για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχε εξοπλιστεί με την τελευταία τεχνολογία. «Όλα μας τα διαπιστευμένα εργαστήρια είναι εφοδιασμένα με τον ίδιο επιπέδου εξοπλισμό.

Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν την πιστοποίηση», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου της WΑDΑ Φρεντερίκ Ντονζέ.

Ενδεικτικό της υπολειτουργίας τους συστήματος ελέγχου στην Ελλάδα ήταν πως το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) δεν είχε την παραμικρή πληροφόρηση πως το εργαστήριο του ΟΑΚΑ δεν έκανε ελέγχους για να εντοπίσει τη μεθυλτριονολόνη. Οι επιτελείς της ΔΟΕ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν γινόταν αυτός ο έλεγχος και η απάντηση ήταν πως με το ζήτημα αυτό θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη.

Το κυνηγητό. Κορυφαίες Ομοσπονδίες είχαν δείξει πως δεν εμπιστεύονται τους ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και είχαν θέσει βέτο ώστε να σχεδιάζουν οι ίδιες τους ελέγχους σε αθλητές που τους θεωρούσαν «υπόπτους». Είναι χαρακτηριστικό πως η ΙΑΑF (παγκόσμια ομοσπονδία στίβου) είχε ζητήσει να έχει η ίδια την αποκλειστική ευθύνη των ελέγχων για 12 Έλληνες αθλητές. Μεταξύ αυτών η Φανή Χαλκιά, ο Τάσος Γκούσης και ο Δημήτρης Ρέγας, που τελικά εντοπίστηκαν ντοπαρισμένοι. Μέλος του ΕΣΚΑΝ μετέφερε στα «ΝΕΑ» την έκπληξη που προκάλεσε η απαίτηση της ΙΑΑF να ελέγχει τους τέσσερις αθλητές που προπονούσε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος. «Με εξαίρεση την Χαλκιά, οι άλλοι τρεις δεν είχαν καμία σημαντική διάκριση και μας φάνηκε περίεργη η επιμονή της ΙΑΑF να διατάσσει εκείνη τους ελέγχους», λέει.

Ήταν η εποχή που οι αθλητές του Γιώργου Παναγιωτόπουλου είχαν δηλώσει πως θα βρίσκονταν για προετοιμασία στη Συρία και την επομένη βρέθηκαν στην Αθήνα. «Δυστυχώς, δίναμε αφορμές στους υπόλοιπους να μας κυνηγούν», παραδέχεται ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΣΚΑΝ Γιώργος Μαυρωτάς. Παράλληλα κορυφαίοι Έλληνες αθλητές δήλωναν ως τόπο προετοιμασίας απομακρυσμένα χωριά της Νότιας Αφρικής, το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία και η επίσημη ελληνική πολιτεία παρακολουθούσε αδιάφορη.

Η ΙΑΑF (παγκόσμια ομοσπονδία στίβου) είχε ζητήσει την αποκλειστική ευθύνη των ελέγχων για 12 Έλληνες αθλητές

Τα κόλπα εξαπάτησης των ελεγκτών

Ψεύτικα ανδρικά μόρια και σακουλάκια που περιείχαν καθαρά από αναβολικές ουσίες ούρα άλλου ατόμου εμφυτευμένα στο σώμα, είναι δύο μόνο από τα κόλπα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει αθλητές για να ξεγελάσουν τους ελεγκτές. «Κατά περιόδους έχουν πιαστεί αθλητές οι οποίοι είχαν βάλει στα εσωτερικά τους όργανα μια φούσκα στην οποία μέσα βρίσκονταν τα ούρα ανθρώπου που δεν είχε πάρει αναβολικά. Προσποιούμενοι πως έδιναν δείγμα των δικών τους ούρων, πατούσαν τη φούσκα και το δείγμα έβγαινε καθαρό», λέει στα «ΝΕΑ» ο επί χρόνια ελεγκτής ντόπινγκ και μέλος της ΕΟΕ Γιάννης Ψαρέλης.

Στα πλέον ευφάνταστα κόλπα ανήκει η χρησιμοποίηση ψεύτικων ανδρικών μορίων από αθλητές, το οποίο περιείχε ούρα καθαρά. Σε επείγον σήμα τους διεθνείς ομοσπονδίες, όπως αυτή τουστίβου, της άρσης βαρών και της κολύμβησης, είχαν ζητήσει να γίνεται ιδιαίτερος έλεγχος προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση κόλπων. «Τώρα πλέον οι αθλητές υποχρεώνονται να κατεβάζουν το εσώρουχο μέχρι τα γόνατα όταν πρόκειται να δώσουν δείγμα», λέει ο κ. Ψαρέλης. Ωστόσο και πάλι υπάρχουν οι περιπτώσεις αθλητών που προσπαθούν να κλέψουν στη διάρκεια της διαδικασίας. «Φέτος πιάστηκαν ντοπέ 7 Ρωσίδες αθλήτριες για τις οποίες χρειάστηκε να γίνει γενετικός έλεγχος προκειμένου να αποδειχθεί τελικά πως τα ούρα που έδωσαν για ανάλυση δεν ανήκουν σε αυτές», αποκαλύπτει ο επιστημονικόςσυνεργάτης του ΕΣΚΑΝ Γιώργος Μαυρωτάς.

Από την 1η Ιανουαρίου 2009 διαφοροποιείται και το καθημερινό σύστημα ελέγχου. Οι αθλητές πλέον είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν πού θα βρίσκονται μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. «Αυτό έγινε από τη WΑDΑ για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αθλητών που δήλωναν τραυματίες ή ασθενείς και έκαναν προπόνηση ή δήλωναν πως βρίσκονταν σε άλλες χώρες και έκαναν προετοιμασία αλλού», εξηγεί ο κ. Μαυρωτάς.

Καθετήρες

Η πλαστική δεξαμενή τοποθετείται στον πρωκτό και τα ούρα εισάγονται με τη χρήση μιας σύριγγας, μέσω μιας βαλβίδας ροής. Για να απελευθερωθούν τα ψεύτικα ούρα, όταν αυτό ζητηθεί από τον ελεγκτή, περιστρέφουν τη μικρή κάνουλα που είναι τοποθετημένη στον καθετήρα και εκβάλλει στο στόμιο της ουρήθρας.

Το σετ περιλαμβάνει

1. Ελαστική δεξαμενή 2. Πεχαμετρικό χαρτί (για μέτρηση της οξύτητας των υγρών)

3. Εσωτερικό καθετήρα 4. Κάνουλα 5. Σύριγγα 6. Κάνουλα απελευθέρωσης ούρων 7. Αυτοκολλητική μονωτική ταινία

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)