Προπονητική : Η Αρχή της “φθίνουσας απόδοσης”

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης. Προπονητική ομάδα Smart sport & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlonmag & CyclingWorld (email : info@triathlonworld.gr) Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αθλητές αντοχής και ειδικότερα οι τριαθλητές που ετοιμάζονται να τρέξουν ένα Ironman είναι ότι προπονούνται αγνοώντας βασικές προπονητικές αρχές & γνώσεις, τις οποίες θα έπρεπε να τους τις είχε μεταδώσει ο προπονητής τους.

Μία από αυτές τις αρχές είναι και η αρχή της μειωμένης απόδοσης. Οι αθλητές που θέλουν να τρέξουν ένα Ironman πολλές φορές βγαίνουν από την πόρτα τους κι επαναλαμβάνουν τις προπονήσεις τους καθώς νομίζουν ότι το πιο σημαντικό είναι να «μαζέψουν» χιλιόμετρα. Εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Ας δούμε όμως τί λέει αυτή η αρχή που αναφέραμε.

 

Η αρχή της μειωμένης απόδοσης (diminishing return) έχει ξεκινήσει ως όρος στα οικονομικά και ουσιαστικά έχει μεταφερθεί με λίγο διαφορετικό τρόπο στην προπονητική. Ας υποθέσουμε ότι ένας αθλητής κάνει ένα brick κάθε Σάββατο. Κάνει 4 ώρες ποδήλατο και μία ώρα τρέξιμο. Την πρώτη φορά που θα το κάνει ο οργανισμός θα πάει σε μία νέα κατάσταση ισορροπίας, δηλαδή ο οργανισμός θα κάνει κάποιες προσαρμογές. Την δεύτερη φορά που θα το κάνει η προσαρμογή θα είναι μικρότερη καθώς το προπονητικό ερέθισμα θα είναι μικρότερο. Την Τρίτη φορά ακόμα μικρότερο …. Ναι αλλά ο αντίλογος είναι ότι συνήθως οι προπονητές βάζουν στον υπολογιστή τους ένα αλγόριθμο – εφαρμόζωντας την αρχή της προοδευτικής επιβάρυνσης- και κάθε εβδομάδα έχουν μία αύξηση στις ώρες και τα χιλιόμετρα.

Αυτό θεωρητικά είναι σωστό αλλά δεν είναι δύσκολο να συνηδειτοποιήσει κάποιος ότι αυτό γίνεται για να είναι καλυμένοι οι προπονητές και να καλύψουν την αδυναμία που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν παρακολουθούν τους αθλητές τους. Ακόμα και τότε έχουμε το ίδιο φαίνομενο.

Προσωπικά προτιμώ να αναλαμβάνω αθλητές που γνωρίζω καλά και να ξέρω τι προπονητικό ερέθισμα πρέπει να τους βάζω ώστε να μην πέσουν στην παγίδα της «μειωμένης απόδοσης» ακόμα και με αύξηση των χιλιομέτρων με την επανάληψη των ίδιων χιλιομέτρων. Σε πολλές περιπτώσεις οι αθλητές που προπονώ μαθαίνουν την προπόνησή τους πριν ξεκινήσουν το ζέσταμα και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αλλάζουμε το αρχικό πλάνο όταν δούμε ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε υψηλό προπονητικό ερέθισμα.

 

Η προπονητική σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο μία αρχή – αρχή της προοδευτικής επιβάρυνσης- και δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη εάν δεν γνωρίζουμε πολύ καλά τον αθλητή μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι καλύτερες και πιο επιτυχημένες προπονητικές συνεργασίες προκύπτουν από μακροχρόνιες σχέσεις αθλητή προπονητή.π.χ. η επιτυχία του Γιαννιώτη και η συνεχής του εξέλιξη οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό ότι έχει τον ίδιο προπονητή επί χρόνια  και ο οποίος γνωρίζει τι είδους προπόνηση χρειάζεται ο αθλητής του για να έχει τις πιο γρήγορες και πιο έντονες προσαρμογές.

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)