Προπονητική ποδηλασίας : Κάνοντας ποδηλασία με ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr). Δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα όπου δεν υπάρχει ποδηλατική παιδεία και οι οδηγοί αυτοκινήτων δε σέβονται τους ποδηλάτες. Τα πράγματα φυσικά έχουν καλυτερέψει σε σχέση με παλιά, όμως και πάλι δεν είναι στο επίπεδο άλλων ευρωπαικών πόλεων και χωρών. Τη δεκαετία του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 υπήρχαν φορές που κάναμε προπόνηση και οδηγοί για να μας τρομάξουν φρέναραν απότομα από πίσω μας, λεωφορεία περνούσαν ξυστά από εμάς ή οδηγοί μας κόρναραν πολύ έντονα κάνοντας μας άσχημες χειρονομίες… και σε ακραίες περιπτώσεις μηχανάκια ερχόντουσαν για να σε σπρώξουν να πέσεις κάτω  κ.λπ.

Όμως ακόμα και σε χώρες όπου υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος, ιδίως όταν δεν τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας :

  1. Συντήρηση & έλεγχος ποδηλάτου : Φροντίζουμε το ποδήλατό      μας να είναι καλοδιατηρημένο και πριν φύγουμε από το σπίτι για να βγούμε      στο δρόμο πρέπει  να τσεκάρουμε τα      λάστιχα μας για τυχόν φθορές (καθώς και την πίεσή τους), τη σωστή λειτουργία      των φρένων  και να ελέγχουμε πολύ      γρήγορα το σφίξιμο στις βίδες του λαιμού, τιμονιού και της  σέλλας.
  2. Κράνος & γυαλιά ηλίου : Φοράμε κράνος και γυαλιά ηλίου (ειδικά      για την  ποδηλασία) για να μας      προστατεύουμε εκτός από τον ήλιο και τα έντομα και από πετραδάκια και χώμα      που μπορεί να μας «εκτοξεύουν» τα αυτοκίνητα
  3. Όχι ακουστικά μουσικής. Ποτέ μα ποτέ δε φοράμε ακουστικά για      να ακούμε μουσική. Είναι σίγουρο ότι       μπορούμε να ακούσουμε εγκαίρως φρεναρίσματα και ήχους που θα μας      προειδοποιήσουν για επερχόμενο κίνδυνο
  4. Θέση στο οδόστρωμα. Καθόμαστε στα δεξιά του δρόμου, ιδανικά      δεξιά της συνεχόμενης άσπρης γραμμής. Εκεί πρέπει να προσέχουμε γιατί εκεί      μαζεύονται πολλά σκουπίδια μεταξύ των οποίων και αιχμηρά αντικείμενα (π.χ.      γυαλάκια) τα οποία μπορούν να σκίσουν τα λάστιχά μας
  5. Σεβόμαστε και τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με      τον ΚΟΚ απαγορεύεται η κίνηση σε δυάδες. Πρέπει να αποφασίζουμε με σύνεση      σε τι ποδηλατικό σχηματισμό θα κινούμαστε.
  6. Αλληλεπίδραση με οδηγούς. Δυστυχώς ή ευτυχώς η αλληλεπίδραση      με τους οδηγούς, με χειρονομίες (π.χ. να περιμένουν), με ηχητικά σήματα      (σφυρίγματα, ή δυνατές οδηγίες) είναι απόλυτα αποτελεσματικό. Πάνω από όλα      πρέπει να τους κοιτάμε και να προσπαθούμε να προβέψουμε τις κινήσεις τους.
  7. Φρένα. Το να φρενάρουμε εγκαίρως είναι όπως και στην οδήγηση η      κίνηση κλειδί. Έτσι γρήγορη αντίληψη του τί συμβαίνει και γρήγορη      αντίδραση με φρενάρισμα μπορεί να μας απαλλάξει από πολλά ατυχήματα.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουν οι ελληνες οδηγοί είναι τα εξής:

  • Έρχονται από πίσω και      κορνάρουν. Αυτό συμβαίνει με αρχάριους οδηγούς και ηλικιωμένους οι οποίοι      δεν έχουν καλο χειρισμό του αυτοκινήτου και δυσκολεύονται να προσπεράσουν.      Σε αυτή την περίπτωση καθόμαστε όσο πιο δεξιά μπορούμε και τους κάνουμε      νόημα να προσπεράσουν.
  • Μας προσπερνούν και      στρίβουν αμέσως μετά δεξιά.       Απαιτείται να φρενάρουμε εγκαίρως
  • Λεωφορεία περνούν ξυστά      δίπλα μας. Κάνουμε δεξιά για να μην μας ακουμπήσουν και εάν χρειαστεί      φρενάρουμε ή ακόμα σταματάμε τελείως.

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)