Προπόνηση & εξοπλισμός ποδηλασίας : Το μαγικό 18άρι!

Προπόνηση και εξοπλισμός ποδηλασίας : Το μαγικό 18άρι στις 11άρες κασέτες…τα οφέλη με απλά λόγια.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport/Athens Triathlon Team & συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr/ CyclingWorld.gr

Οταν κυκλοφορεί στην αγορά ένα εντυπωσιακό/ καινοτόμο ποδήλατο , μία νέα αεροδυναμική ρόδα, ένα αεροδυναμικό κράνος, ένα καινούργιο ποδηλατικό παπούτσι….η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών ασχολείται με αυτό.

Ομως πέρα από ένα εντυπωσιακό ποδήλατο υπάρχουν ορισμένες τεχνολογικές καινοτομίες που επηρεάζουν την απόδοσή μας ίσως ακόμα περισσότερο όμως επειδή οπτικά δεν έχουν κάτι το εντυπωσιακό δεν λαμβάνουν της ίδιας προσοχής.

Αυτό συμβαίνει και με τις 11άρες κασέτες που είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα στην προσπάθεια μας να κάνουμε έναν καλύτερο χρόνο σε έναν αγώνα ποδηλασίας ατομικής χρονομέτρησης ή σε έναν αγώνα Τριάθλου.

Οι κασέτες με 11 ταχύτητες είναι πλέον μία πραγματικότητα και διαθέσιμες όχι μόνο πλέον στις κορυφαίες σειρές των εταιρειών και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις 10κάρες κασέτες.

Ετσι για τους ερασιτέχνες αθλητές στο τρίαθλο και την ποδηλασία υπάρχει πλέον στις κασέτες 11-23 και 12-25 και το 18άρι.

Παλιότερα στα 10πλά είχαμε συνήθως την εξής κατανομή 11-12-13-14-15-16-17-19-21-23 & 12-13-14-15-16-17-19-21-23-25,

ενώ τώρα έχουμε 11-12-13-14-15-16-17-18-19-21-23 & 12-13-14-15-16-17-18-19-21-23-25.

Ετσι πλέον έχουμε στην διάθεσή σας το 18άρι.

 

Ας κάνουμε ορισμένα απλά παραδείγματα για να γίνει καταννοητή η αξία από την ύπαρξη του 18 στην κασέτα μας.

1ο παράδειγμα

Εστω ότι πηγαίνουμε με 95 στροφές  και έχουμε σχέση 52/19 τότε η ταχύτητα μας είναι 34,29χλμ/ώρα με κλασσικό τροχό και λάστιχο ποδηλασίας δρόμου. (Σημειώση : Οι υπολογισμοί είναι για κλασσικό χωρίς να μετρήσουμε τις ιδιατερότητες από κάποιο συγκεκριμένο λάστιχο)

Εάν βαρύνουμε ένα πάτημα χρησιμοποιωντας το 17άρι – χωρίς να έχουμε το 18άρι- τότε έπρεπε να αυξήσουμε σημαντικά την ισχύ μας για να διατηρήσουμε το στροφάρισμα ή διαφορετικά θα έπεφτε πολύ το στροφάρισμά μας.

Με 95 στροφές και 52/17 θα πηγαίνουμε με 38,32χλμ/ώρα.

Καταννοεί κάποιος πόσο ενοχλητικό είναι για έναν αθλητή αυτό το μεγάλο βήμα ισχύος που τον αναγκάζει να αλλάξει σημαντικά το στροφάρισμά όταν αναγκαζόταν να «βαρύνει» από το 19 στο 17 καθώς ίσως δεν μπορεί να υποστηρίξει το μεγάλο βήμα στην αύξηση φορτίου. Δηλαδή με το ίδιο στροφάρισμα θα έπρεπε να υποστηρίξουμε μία αύξηση φορτίου κοντά στα 40 watt.

Εάν άλλαζε γρανάζι και πήγαινε από το 19 στο 17 για να πάει με 36 χιλιόμετρα την ώρα θα αναγκαζόταν να πάει με 89 στροφές ανά λεπτό. Αυτή η αλλαγή ίσως θα ήταν καταστροφική για την τακτική στροφαρίσματος του – και ίσως την υποκειμενική αίσθηση κόπωσης του- σε ένα αγώνα τριάθλου ή χρονομέτρου.

 

2ο παράδειγμα

Εάν ο αθλητής πήγαινε με 100 στροφές τότε αντίστοιχα οι τιμές θα ήταν 36,1 (52/19) και 40,34 (52/17). Αυτό το βήμα είναι αδύνατο να το υποστηρίξει αφού σημαίνει ουσιαστικά αύξηση φορτίου  με πολύ πρόχειρη προσέγγιση γύρω 45-50 watt (Σημείωση : Για αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας φυσικά και για  να υπολογίσουμε τα ακριβή φορτία χρειαζόμαστε πολλά στοιχεία, απλά δίνουμε μία πολύ πρόχειρη εκτίμηση για να γίνει καταννοητό για πόσο μεγάλη αύξηση συζητούμε).

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)