Προπόνηση τρεξίματος/μαραθωνίου : Βοηθά η κολύμβηση, η ποδηλασία…;

To πόσο χρήσιμο ή και ίσως σημαντικό  έως και απαραίτητο είναι οι αθλητές αντοχής να κάνουν και συμπληρωματικά μία άλλη μορφής αερόβιας άσκησης αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του 2 φορές Χρυσού Ολυμπιονίκη Ous Mellouli.

Ομως για κάποιον που ετοιμάζεται για να συμμετέχει σε δρομικό αγώνα μαραθώνιας απόστασης έχει νόημα να κάνει κάποια άλλη μορφή εναλλακτικής μορφής αερόβιας άσκησης;

Εάν κάποιος δει προγράμματα Αμερικάνων μαραθονοδρόμων την δεκαετία του 1990 θα δει ότι την επόμενη μέρα του Long Run κάνουν ποδηλασία, και όχι απλά1-2 ώρες αλλά 4-5 ώρες. Ηταν μόδα της δεκαετίας του 1990 ή υπήρχε πραγματική χρησιμότητα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πότε κάποιος δρομέας κάνει συμπληρωματικά κάποια μορφή αερόβιας άσκησης ;

  1. Οταν κάποιος τραυματισμός – ή ακόμα και μία έντονη ενόχληση- δεν του επιτρέπει να τρέξει σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται κάποια άλλη αερόβια άσκηση όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία, το aqua jogging…
  2. Υστερα από σκληρές προπονήσεις – την ίδια μέρα ή την επόμενη-  ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης.
  3. Για να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού. Ετσι αντί να αυξήσει τα χιλιόμετρα τρεξίματος αυξάνει τις ώρες εκγύμνασης προσθέτονας ώρες σε κάποιο άλλο αερόβιο άθλημα.
  4. Για να γυμνάσει μυικές ομάδες που δεν μπορεί να γυμνάσει με το τρέξιμο και έτσι να κλείσει μυικές ανισσοροπίες ή να προστατεύσει με την μυική ενδυνάμωση κάποια σημεία του σώματος του.
  5. Για να μπορέσει να επανέλθει πιο γρήγορα μετά από έναν τραυματισμό.
  6. Για να μπορέσει να ενεργοποιήσει αερόβιους μηχανιμσούς παραγωγής ενέργειας με μορφές άσκησης που δεν έχουν βαρύτητα και έτσι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διάρκεια.
  7. Με την ίδια λογική αλλά διαμετρικά αντίθετα μπορεί να προσθέσει ένταση δίχως να επιβαρύνει τους βασικούς μύες παραγωγής έργου που χρησιμοποιούμε στο τρέξιμο.
  8. Για ψυχολογικούς λόγους, δηλαδή να σπάσει την «μονοτονία» της προπόνησης του τρεξίματος.
  9. Για να αντικαταστήσει μερικές ώρες προπόνησης τρεξίματος (κυρίως τα junk χιλιόμετρα …εάν τυχόν υπάρχει κάτι τέτοιο;)
  10. …. μπορούμε να βρούμε αμέτρητους λόγους που ανάλογα με τον κάθε αθλητή καθένας από αυτούς έχει διαφορετική βαρύτητα.

Είναι σίγουρο ότι οι εναλλακτικές μορφές άσκησης μπορούν να προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα στους αθλητές μαραθωνίου, ιδίως τους ερασιτέχνες όμως μήπως πρέπει να υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις. Ας δούμε μερικές :

  • Ο δρομέας να κατέχει την βασική τεχνική του αθλήματος και αν μπορεί να χρησιμοποιεί σωστά τον αθλητικό εξοπλισμό. Ισως σε αρχικό στάδιο χρειάζεται να υπάρχει κάποια καθοδήγηση από κάποιο προπονητή.
  • Να εντάξει σωστά τις συμπληρωματικές δραστηριότητες μέσα στο πρόγραμμά του. Λάθος επιλογή ημερών και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό αντί να μας προσφέρει κάτι επιπρόσθετα.
  • Η κάθε μορφή άσκησης πρέπει να χρησιμοποιείται διαφορετικά  και μπορεί να προσφέρει διαφορετικά αποτελέσματα.
  • Ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε διαμορφώνουμε ανάλογα την διάρκεια, την ένταση και την συχνότητα.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης -Προπονητική Ομάδα Smart Sport  & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr & Triathlon.gr(Email : info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)