Χρήστος Γαρέφης

Συνεχίζουμε το αφιερωμά μας στο “Τρίαθλο ως φιλοσοφία και τρόπος ζωής” με συνέντευξη του Χρήστου Γαρέφη. Ο Χρήστος έδωσε φέτος μαθήματα αθλητικής κουλτούρας συμμετέχοντας φέτος σχεδόν σε όλους τους αγώνες. Ευγενέστατος, ταπεινός (παρότι έχει ένα απίστευτο !!! αθλητικό βιογραφικό) και κυρίως με όρεξη να αντιμετωπίσει την επόμενη αθλητική πρόκληση.

Ολοι ας μελετήσουμε την συνέντευξή σου και ας διδαχτούμε!!! Αφού γίνουμε πιο αυστηροί με τον εαυτό μας και πολύ πιο ταπεινοί για τα αθλητικά μας κατορθώματα είναι σίγουρο ότι θα είμαστε στην σωστή πορεία αθλητικής και προσωπικής μας εξέλιξης.

Ο 55 χρονος πλέον Χρήστος Γαρέφης είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά ηλικίας 7 και 10 ετών. Ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα ως αθλητής ιστιοπλοίας  (όπτιμιστ) και συνέχισε ως αθλητής κολύμβησης και waterpolo με πολλές διακρίσεις και πανελλήνιους τίτλους.

Ενώ αρχικά είχε περάσει στην Νομική του Αριστοτελείου αποφάσισε να πάει στην Νότια Καρολίνα και να σπουδάσει προπονητική κολύμβησης. Η επιστροφή στην Ελλάδα τον βρήκε να είναι προπονητής στο κολυμβητικό του ΠΑΟΚ, ομάδα την οποία οδήγησε σε άπειρες ατομικές νίκες και τίτλους την περίοδο 1981-1991. Κατά την γνώμη πολλών ο ΠΑΟΚ ήταν το σημείο αναφοράς, τότε στην ελληνική κολύμβηση. Ο ίδιος έγινε ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης το 1982 και περισσότεροι από 120 αθλητές του έγιναν μέλη των εθνικών μας ομάδων.

Στην συνέχεια έδωσε έμφαση στην εκμάθηση κολύμβησης για παιδιά αρχικά με το ιδιωτικό γυμναστήριο/ κολυμβητήριο στην περιοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ύστερα από 15 χρόνια συστηματικής εργασίας συνέχισε με το δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος πάλι στην εκμάθηση κολύμβησης σε παιδιά. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν περάσει περισσότερα από 30.000 παιδιά από τις σχολές/ ομάδες κολύμβησης τις οποίες επέβλεπε.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την συμμετοχή του στο Τρίαθλο της Νίκαιας το 1990 και την 12η θέση στην ιστιοπλοία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Συνέντευξη

Triathlon World : Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το Τρίαθλο και ποια ήταν η αφορμή;

Χρήστος Γαρέφης : Τον Οκτώβριο του 1989 χρειαζόμουν ψυχική αποφόρτιση. Έλαβα  μέρος στο Nice Iron Man τον Ιούνιο του 1990 και ξανααγωνίσθηκα το 2012 στην Ελλάδα.

 

Triathlon World : Πόσες ώρες αφιερώνεις καθημερινά και εβδομαδιαίως για την προπόνησή σου;

Χρήστος Γαρέφης : 12 ώρες εβδομαδιαίως (δεν έχω day off)

 

 

 

Triathlon World : Είσαι ο ίδιος προπονητής και μάλιστα έχεις διατελέσει προπονητής σε διάφορα αθλήματα. Ποια είναι η γενικότερη προπονητική σου φιλοσοφία.

Χρήστος Γαρέφης : Μεγάλη συμμετοχή των ψυχικών και εγκεφαλικών δυνάμεων του ανθρώπου στη σωματική προσπάθεια

 

 

Triathlon World : Ποιό είδος προπόνησης είναι το αγαπημένο σου; Ποιες προπονήσεις σου αρέσουν;

Χρήστος Γαρέφης : Οι εντάσεις μικρής διάρκειας και η φανταστική μεταφορά μέσα στην προπόνηση για τις ώρες του αγώνα που θα έλθουν.

 

Triathlon World : Ποιος είναι ο/ -οι στόχοι σου για το 2013 και για την τριαθλητική σου πορεία γενικότερα;

Χρήστος Γαρέφης : Να μπορέσω να τερματίσω ένα Ολυμπιακό τρίαθλο σε 2h:7’:30’’. 1500 κολύμπι σε 21’, 40 km ποδηλασία σε 62’, 10 km τρέξιμο σε 43’+ 90’’ αλλαγές.

 

 

Triathlon World : Τί θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το τρίαθλο;

Χρήστος Γαρέφης : Να το κάνει! Το τρίαθλο θεραπεύει ψυχή και σώμα. Είναι έτσι δομημένο ώστε να ετοιμάζει έναν αθλητή προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

 

Triathlon World : Είναι εύκολο να συνδυαστεί το τρίαθλο με ένα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα ζωής;

Χρήστος Γαρέφης : ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΜΩΣ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όταν με ρωτούν πως αντέχω 1h:45’ ώρες προπόνησης καθημερινά, απαντώ ότι 3 καφέδες με 5 τσιγάρα έκαστος, χρονικά αγγίζουν τις 2 ώρες. Και πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί στην χώρα μας που καπνίζουν 1 πακέτο κατά την διάρκεια των ΦΡΑΠΕ!!

 

 

Triathlon World : Εχεις άπειρες αθλητικές εμπειρίες, έχεις λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και όμως φέτος έχεις λάβει μέρος σχεδόν σε όλους τους αγώνες Τριάθλου σε όλη την Ελλάδα ενώ βλέπουμε τους περισσότερους έλληνες τριαθλητές να τρέχουν έναν αγώνα στο εξωτερικό και να είναι απόντες από το ελληνικό καλεντάρι. Το σχόλιό σου.

Χρήστος Γαρέφης : Αγαπώ την χώρα μου και κάνω το παν για να στηρίξω τα θεμέλιά της. Από τη θέση του προπονητή κολύμβησης μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθώ τις ελληνικές οικογένειες και το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις. Θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι σε αγώνες που διοργανώνονται στον ελληνικό χώρο και θα είμαι αρωγός στις προσπάθειες των Ελλήνων διοργανωτών, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ διότι δίνουν στον κόσμο ευκαιρίες εκγύμνασης και υγείας.

 

Triathlon World : Ακούμε πολλές φορές έλληνες τριαθλητές να λένε ότι δεν συμμετέχουν σε τρίαθλα μικρής διάρκειας είτε γιατί τα σπριν είναι για αρχάριους, είτε γιατί δεν μπορούν την ένταση. To σχόλιό σου.

Χρήστος Γαρέφης : Είναι δυνατόν ποτέ στο στίβο ο Μαραθώνιος να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το 1500άρι  ή τα 10,000 από τα 200μ ή τα 100? Το ίδιο ισχύει και στο τρίαθλο. Όλες οι αποστάσεις έχουν τις δυσκολίες τους και όλες έχουν το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον και αξία. Αν πρέπει να ψηφίσω ποιο αγώνισμα είναι το δυσκολότερο, θα μου επιτρέψετε να διαλέξω την Ολυμπιακή απόσταση. Οι αποδόσεις αυτών των αθλητών εργοφυσιολογικά υπερέχουν σε αριθμούς έναντι των Iron Man. Όσο για τα σπριντ τρίαθλα είναι κατά την άποψη μου ο καλύτερος τρόπος προπόνησης. Η συμμετοχή σε αγώνα τέτοιου είδους, είναι ότι καλύτερο για την βελτίωση του καθενός. Πρέπει όλοι να ξεχάσουν τις θέσεις και να ασχοληθούν με τις επιδόσεις τους.Προτρέπω όλους να αγωνίζονται παντού!!

 

Triathlon World : Ti πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί περισσότερο το Τρίαθλο στην Ελλάδα και τι χρειάζεται ώστε οι Ελληνες να αποκτήσουν αθλητική κουλτούρα;

Χρήστος Γαρέφης : Σχολές τριάθλου για μικρά παιδιά. Πρέπει οι Έλληνες όταν βλέπουν αθλούμενους στους δρόμους να τους παρατηρούν περισσότερο!! Και να προβληματιστούν που δεν ιδρώνουν ασκούμενοι.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)