Τεχνική ποδηλασίας: Ο ρόλος του προπονητή Τριάθλου στο bike fitting. Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport (Προπόνηση Τριάθλου και αθλημάτων αντοχής), Email : info@triathlonworld.gr
Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής
- Δεν συνδέονται κατάλληλα η προπονητική φιλοσοφία του προπονητή τους με αυτή του συγκεκριμένου συστήματος Bike Fitting. Π.χ. Αλλο στήσιμο πρέπει να έχει ένας αθλητής που ο προπονητής του βασίζεται στο interval και την ανάπτυξη όλων των προπονητικών αξιών όλη την χρονιά και άλλη αυτή που ο προπονητής του βασίζεται στην περιοδικότητα και την πυραμίδα.
- Δεν μπορεί η ευλυγισία του αθλητή να υποστηρίξει μία απαιτητική θέση πάνω στο ποδήλατο. Ακόμα και μη στατική να είναι η μέθοδος 30 λεπτά στροφάρισμα στο εργόμετρο δεν είναι το ίδιο με προπόνηση επί ώρες σε πολύ υψηλό ποσοστό της καρδιακής συχνότητας
- Γίνεται μία απότομη μεταβολή στην θέση του αθλητή αντί να γίνουν σταδιακές μεταβολές
- Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αεροδυναμική σε σχέση με την παραγωγή ισχύος
- Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αεροδυναμική σε σχέση με την άνεση χειρισμού του ποδηλάτου.
- Απομονώνεται η ποδηλασία από τα υπόλοιπα αθλήματα όχι μόνο το τρέξιμο αλλά και την κολύμβηση
- Ο ίδιος ο αθλητής θεωρεί ότι είναι μία διαδικασία που θα κάνει μία φορά και έτσι θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε.
- …
Η λίστα είναι ατελείωτη και δείχνει ότι είναι λάθος όταν ο προπονητής δεν παρευρίσκεται στο Bike fitting του αθλητή και δεν βάλει ο ίδιος τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές. Ο προπονητής έχει την ευθύνη του αθλητικού αποτελέσματος και ο ίδιος έχει ευθύνη τυχόν τραυματισμού του αθλητή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και με τα πιο αξιόπιστα Bike Fitting και τους πιο ευσυνήδειτους τεχνικούς του Bike Fiiting είναι ότι δεν δίνουν συνέχεια στο bike fitting και ότι ο προπονητής δεν βλέπει την διαδικασία ως μία συνεχόμενη δίχως τέρμα διαδικασία.
Το στήσιμο του αθλητή πρέπει να μεταβάλλεται συνεχώς καθώς αλλάζει το επίπεδο ευλυγισίας του αθλητή, αλλάζει η μορφολογία του εδάφους και η διάρκεια του αγώνα στον οποίο θα συμμετέχει, αλλάζει η έμφαση στην προπόνηση, προσαρμόζεται σε συγκεκριμένη στάση πάνω στο ποδήλατο, βελτιώνονται οι δεξιότητες χειρισμου του ποδηλάτου, τροποποιούνται τα προπονητικά φορτία κ.λπ.
Συνεπώς θα πρέπει πριν τον bike fitting να έχει γίνει σωστή ενημέρωση από τον προπονητή στον τεχνικό του bike fitting, να παραυρίσκεται αυτός σε όλη την διαδικασία καθώς και να υπάρχει μία στενή και συνεχής συνεργασία του προπονητή με τον τεχνικό κάθε μήνα. Bike fitting το οποίο δεν εξέλίσσεται ή και τροποποιείται περιοδικά τείνει να γίνει και αποτυχημένο ή έστω με μικρότερα οφέλη για τον αθλητή.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης
Summary
Article Name
Bike Fitting & Triathlon Coach
Description
Από την δεκαετία του 1990 και την επανάσταση που έφερε ο τύπος του Αμερικάνου υπεραθλητή Graig Lemond -όπου υπολογιζόταν το σωστό ύψος σέλας με βάση το ύψος του καβάλου- φτάσαμε στην δεκαετία του 2010 όπου πλέον έχουμε σύνθετα συστήματα στησίματος πάνω στο ποδήλατο.
Όμως πολλοί αθλητές κάνουν bike fitting και ύστερα δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε στο ποδήλατο είτε στον χρόνο τους στο τρίαθλο συνολικά και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σημαντικές μυικές ενοχλήσεις ή ακόμα και τραυματισμούς.
Author
Giannis Psarelis
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)