Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη.
Επιμέλεια Κειμένου : Ευτυχία Φιλαλήθη.
Ο Stephen Moss ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1998. Στο ξεκίνημά του προπονούσε age group αθλητές και σιγά σιγά ξεκίνησε να προπονεί νεαρούς ταλαντούχους αθλητές καθώς και αθλητές υψηλού επιπέδου.Τώρα είναι ο επικεφαλής προπονητής τριάθλου στην ακαδημία των σπορ του Queensland. Ξεκίνησε την προπονητική όταν ενώ έκανε προπόνηση με ένα γκρουπ αθλητών κάποιοι από αυτούς του ζήτησαν την βοήθεια του στο τρέξιμο από το οποίο προερχόταν. Αυτό πήγε πολύ καλά αλλά δεν άρεσε στον προπονητή που είχαν και έτσι του ζήτησε να αποχωρήσει από την ομάδα. Στην συνέχεια άλλοι αθλητές τριάθλου του ζήτησαν προπονητική βοήθεια και αυτό ουσιαστικά σηματοδότησε το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας.
Ερωτήσεις
TriathlonWorld: Ποιά είναι η προπονητική σας φιλοσοφία;
Stephen Moss: Βασικά πιστεύω στην διάπλαση καλών ανθρώπων για να γίνουν οι καλύτεροι αθλητές που θα μπορούσαν να γίνουν. Είναι μακροπρόθεσμη η προσέγγιση μου καθώς απαιτούνται 5-7 χρόνια ώστε να αναπτύξεις ένα ακατέργαστο ταλέντο σε έναν αθλητή ο οποίος θα μπορεί συστηματικά να παράγει υψηλά αποτελέσματα. Οι αθλητές πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες, να δεχθούν τα κατάλληλα προπονητικά φορτία και πιο σημαντικό από όλα είναι να αναπτύξουν την σωστή προπονητική νοοτροπία. Ακόμα και οι πλέον ταλαντούχοι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν πως να πιέσουν τους εαυτούς τους όταν χρειάζεται.
Triathlon World: Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προπονητικής φιλοσοφίας των Αυστραλών προπονητών και των Ευρωπαίων ή αυτών που προέρχονται από την Βόρεια Αμερική και κυρίως τις ΗΠΑ;
Stephen Moss: Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τέτοιες διαφορές. Οι περισσότεροι προπονητές κάνουν την ίδια προπόνηση απλά η επικοινωνία και η προσωπική αλληλεπίδραση με τους αθλητές διαφοροποιείται. Οι περισσότεροι αθλητές επιβλέπονται από αθλητές, που προέρχονται από διαφορετικέςς χώρες κάτι το οποίο αναβαθμίζει το επίπεδο όλων μας.
Triathlon World: Ποιά είναι η υποστήριξη την οποία το Αυστραλέζικο Ινστιτούτο των σπορ προσφέρει στους προπονητές;
Stephen Moss: Το σύστημα τριάθλου στην Αυστραλία υποστηρίζει πάρα πολύ τους προπονητές υψηλού επιπέδου επιτρέποντας μας να πράττουμε ό,τι χρειάζεται για κάθε αθλητή μας και προσφέροντάς μας ό,τι ευκαιρίες ανάπτυξης απαιτούνται και οι οποίες πιστεύουμε ότι θα έχουν επίδραση στην απόδοση των αθλητών μας. Οι προπονητές των αθλητών υψηλού επιπέδου (elite) υποστηρίζονται σε όλες τους αγώνες της ITU.
Triathlon World: Χρημοποιείτε την βοήθεια κάποιων ειδικών – επιστημόνων της άθλησης- και εάν ναι σε ποιους τομείς;
Stephen Moss: Ναι, η πεποίθησή μου είναι ότι απαιτείται μία ομαδική προσέγγιση ώστε να βοηθηθούν οι αθλητές. Στην ομάδα μου οι αθλητές έχουν υποστήριξη σε τομείς όπως η αθλητική ψυχολογία, η βιομηχανική της άσκησης, η ενδυνάμωση με αντιστάσεις, η εργοφυσιολογία/ φυσιολογία, το μασάζ κ.λπ. Από την πλευρά της επιστημονικής υποστήριξης χρησιμοποιούμε το SRM και το garmin για να ελέγχουμε τα προπονητικά φορτία και τις αγωνιστικές επιδόσεις ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε τις προσαρμογές που επιθυμούμε.
Triathlon World: Γιατί ενώ οι τριαθλήτριες από την Αυστραλία έχουν κυριαρχήσει στο διεθνές στερέωμα αυτό δεν συμβαίνει με τους Αυστραλούς Τριαθλητές, τουλάχιστον όσον αφορά την Ολυμπιακή απόσταση;
Stephen Moss: Καλή ερώτηση. Στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι απαιτείται να εργαστούμε αρκετά ώστε να παράγουμε άντρες αθλητές υψηλού επιπέδου. Θεωρώ ότι οι Αυστραλέζες Τριαθλήτριες έχοντας ήδη πολλές επιτυχίες, δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους βάζοντας καινούριες στο άθλημα. Οι άντρες, από την άλλη πλευρά, έχουν να διαλέξουν μεταξύ πολλών και βιώσιμων αθλημάτων, οπότε αν μπορούσαμε να τους κατευθύνουμε προς το τρίαθλο και είχαμε παράλληλα μερικές επιτυχίες τότε όλο και περισσότεροι θα δελεάζονταν με αυτό.
Triathlon World: Το να είσαι Αυτραλός Τριαθλητής και να έχεις δύο αγωνιστικές σαιζόν τον χρόνο είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;
Stephen Moss: Στο παρελθόν η Αυστραλία είχε μία πολύ δυνατή αγωνιστική σαιζόν αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον και η πραγματικότητα είναι ότι αγωνίζονται περισσότερο από υποχρέωση παρά από αναγκαιότητα. Η σαιζόν με τους αγώνες της ITU είναι πλέον πολύ μεγάλη και για να πας καλά σε αυτούς τους αγώνες πρέπει να θυσιάσεις τους αγώνες στην αρχή της χρονιάς.Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε εδώ τους αγώνες μας πριν να μετακομίσουμε στην Ευρώπη αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πλεονέκτημα με την συμμετοχή μας στους αγώνες που διεξάγονται στην Αυστραλία.
Triathlon World: Ποιά είναι η εξέλιξη της προπονητικής φιλοσοφίας τα τελευταία 20 χρόνια; Μπορείτε να προβλέψετε την εξέλιξη της προπονητικής;
Stephen Moss: H εξέλιξη συνίσταται στην έμφαση που έχει δοθεί στην έξυπνη προπόνηση και όχι απλά στην σκληρή προπόνηση. Το άθλημά μας εχει γίνει πιο οικουμενικό. Επίσης το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά. Κάθε αγώνας του WCS είναι σαν να τρέχεις ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Καθώς νέες μορφές προστίθενται όπως π.χ. η απόσταση σπριντ, η μεικτή ομαδική σκυταλοδρομία χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος αθλητής αφού η οποιαδήποτε αδυναμία αποκαλύπτεται.
Triathlon World: Πιστεύετε ότι ένας προπονητής είναι αρκετός ή απαιτείται ένας ειδικός σε κάθε άθλημα;
Stephen Moss: Ενας προπονητής χρειάζεται ώστε να διοικεί μία ομάδα ανθρώπων γύρω του και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και ειδικούς σε κάθε άθλημα. Οταν ένας προπονητής σταματάει να μαθαίνει τότε γίνεται παρωχημένος.
Triathlon World: Τί εργαστηριακές εξετάσεις και τι τεστ εντός του αγωνιστικού χώρου κάνετε ώστε να παρακαολουθείτε την πρόοδο του αθλητή;
Stephen Moss: Συνεχώς εξελίσουμε τα τεστ μας αλλά κυρίως χρησιμοποιούμε ένα τεστ ισχύος στο ποδήλατο και ένα προδευτικό τεστ τρεξίματος στο δαπεδοεργόμετρο. Στους αγωνιστικούς χώρους κάνουμε διάφορα σετ και χρονόμετρα ώστε να μετρήσουμε το επίπεδο των αθλητών. Ομως όλοι οι αθλητές γνωρίζουν τι θέλουν να πετύχουν και αυτό μας προσφέρει μία πολύ καλή ανάδραση.