O Joel Filliol ασχολείται από το 1989 με τα αθλήματα αντοχής τόσο ως αθλητής όσο κι ως προπονητής. Εχει λάβει μέρος σε περισσότερους από 100 αγώνες, τριάθλου και multisport γενικότερα.
Εχει εκπροσωπήσει τον Καναδά σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Αφού ήταν ομοσπονδιακός προπονητής και υπεύθυνος ανάπτυξης αθλητών στον Καναδά και την Μεγάλη Βρετανία ασχολείται πλέον ως ανεξάρτητος προπονητής παρέχοντας υπηρεσίες σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.
Διαβάστε πολύ προσεχτικά την συνέντευξή του. Αυτά που αναφέρει ίσως είναι λίγο αντισυμβατικά όμως είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέροντα.
Triathlon World: Είστε ένα διάσημος προπονητής. Ποιά είναι η προπονητική σας φιλοσοφία; Ποιές είναι οι κυριότερες απόψεις που έχετε αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε με την προπονητική;
Joel Filliol: H προσέγγισή μου στο Τρίαθλο είναι πολύ απλή: πρόκειται για άθλημα που πρέπει να βρεις τα σωστά προπονητικά φορτία για κάθε ανεξάρτητο άθλημα, αυτά που θα σου προσφέρουν τα μέγιστα οφέλη. Πρέπει να γίνεται η σωστή προπόνηση μέρα με την μέρα. Οι απόψεις μου έχουν εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου ώστε: να γίνει πιο απλό αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό για την επίδοση, να βρω το σωστό προπονητικό φορτίο και τι είναι αυτό που βγάζει τους αθλητές εκτός σχεδίου και στόχων.
Triathlon World: Ποιά είναι τα κυριότερα λάθη τα οποία κάνουν οι ερασιτέχνες αθλητές και τα οποία δεν σταματούν ποτέ να κάνουν;
Joel Filliol: Ενα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ότι δεν προπονούνται αρκετά συχνά και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποκτήσουν την φυσική κατάσταση η οποία θα τους επιτρέψει να επιτύχουν τους αθλητικούς τους στόχους. Επίσης ένα λάθος που κάνουν είναι ότι βάζουν υψηλά προπονητικά φορτία και κατά συνέπεια δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου. Επέρχονται τραυματισμοί και αρρώστιες και αυτό διακόπτει την συνέχεια της προπόνησης. Το σωστό προπονητικό φορτίο για κάθε αθλητή πρέπει να είναι καλά διαχειρίσιμο και να μεταβάλλεται καθώς ο αθλητής κάνει σχετικές προπονητικές προσαρμογές.
Triathlon World: Μπορείτε να δώσετε στους αναγνώστες μας –οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ερασιτέχνες- μερικές συμβουλές για γρήγορη βελτίωση;
Joel Filliol: Δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι και κανένας τρόπος για γρήγορη βελτίωση. Το να προπονείται κάποιος πιο συχνά και εάν είναι απαραίτητο με μικρότερης διάρκειας προπονήσεις σε υψηλότερες εντάσεις για γρήγορη αερόβια βελτίωση είναι κάτι που βοηθάει για γρήγορη βελτίωση σε όλες τις αποστάσεις.
Triathlon World: Ο Michael Jordan συνήθιζε να λέει ότι μπορείς να σουτάρεις 8 ώρες την ημέρα αλλά εάν έχεις την λάθος τεχνική θα καταλήξεις να γίνεις ο καλύτερος σουτέρ με την λάθος τεχνική. Ποιό είναι το σχόλιό σας αναφορικά με αυτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας ότι οι τριαθλητές δεν έχουν την σωστή τεχνική σε κανένα από τα τρία αθλήματα;
Joel Filliol: H φυσική κατάσταση υπερτερεί της τεχνικής. Το Τρίαθλο δεν είναι ένα άθλημα όπου το υψηλότερο επίπεδο ικανοτήτων είναι απαραίτητο για την επιτυχία. Οταν βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, βελτιώνεται και η ικανότητα του αθλητή να διατηρήσει καλύτερη τεχνική.
Triathlon World: Είναι εφικτό για κάποιον να βελτιωθεί στην κολύμβηση δίχως την επίβλεψη ενός προπονητή κατά την διάρκεια της προπόνησης; Πόσο διαφορετικό είναι να προπονείται κάποιος με την επίβλεψη ενός προπονητή (όπως κάνουν οι αθλητές κολύμβησης και στίβου σωματείων στην ευρώπη) από το να λαμβάνει προπονητικό πρόγραμμα μέσω email;
Joel Filliol: Ναι, είναι εφικτό κάποιος να βελτιωθεί χωρίς την φυσική παρουσία του προπονητή στον χώρο προπόνησης. Η προπόνηση τεχνικής που κάνουν οι περισσότεροι τριαθλητές δεν βελτιώνει σημαντικά την τεχνική τους. Αντί να κάνουν ασκήσεις τεχνικής πρέπει να εστιάζουν στην συνολική ποιότητα της χεριάς με την χρήση «ασκήσεων» όπως κολύμβηση με δεμένους τους αστραγάλους, κολύμβηση με χεράκια και βαρελάκι καθώς και περισσότερες επαναλήψεις σε μ ικρής διάρκειας κομμάτια αντί να κολυμπούν συνεχόμενα σε μικρότερη ταχύτητα. Για αθλητές με λίγη ή καθόλου κολυμβητική παιδεία και εμπειρία η συνεργασία με προπονητή κατά την διάρκεια της προπόνησης κολύμβησης θα τους βοηθήσει σημαντικά, επιταχύνοντας την διαδικασία βελτίωσης.
Triathlon World: Τί δοκιμασίες προτείνετε στους τριαθλητές ώστε να μετρήσουν την πρόοδό τους;
Joel Filliol: Δεν χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες δοκιμασίες για να βελτιωθούν ως αθλητές. Ο καλύτερος έλεγχος της προπόνησης είναι τα αγωνιστικά αποτελέσματα. Μόνο τα αποτελέσματα σε αγώνες έχουν σημασία. Εάν υπάρχει πρόοδος στην προπόνηση τότε γνωρίζουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Επαναλαμβάνοντας ίδιες προπονήσεις μπορούμε να δούμε την πρόοδο στους χρόνους μας. Ομως αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να «τις στήνουμε» ως τεστ αλλά απλά ως ακόμα μία προπόνηση, σχεδιασμένη να βελτιώσει καποια συγκεκριμένη παράμετρο, την οποία πρέπει να επαναλαμβάνουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να δούμε πρόοδο.
Triathlon World: Τί όργανα θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα ώστε να μετρηθεί η ένταση της προπόνησης κατά τη διάρκεια της προπόνησης;
Joel Filliol: To μοναδικό που απαιτείται είναι η απόφαση και η δέσμευση να βγείτε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας και να κάνετε το ένα βήμα/ χεριά μετά το άλλο. Ούτε ένα χρονόμετρο δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Η καλύτερη μέτρηση της έντασης της προπόνησης μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου του εγκεφάλου του αθλητή και ο στόχος είναι να καλιμπράρουμε σωστά τον εγκέφαλο σύμφωνα με τα σήματα που στέλνει το σώμα μας.