Τα οφέλη της ήπιας κατανάλωσης μπύρας

Η ήπια κατανάλωση μπίρας μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας

Η ασθένεια της στεφανιαίας ή το έμφραγμα αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.  Ως μέτρα πρόληψης προτείνονται η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η συχνή άσκηση.  Ωστόσο, μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτελέσει και η ήπια κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών.

Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη) με μέτρο, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση τόσο με τα άτομα που απέχουν εντελώς, όσο και με αυτά που πίνουν πολύ.  Αυτό υποδεικνύουν πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το όφελος ισχύει για μια ευρεία ομάδα ατόμων, η οποία περιλαμβάνει και ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως όσοι έχουν προδιάθεση να παρουσιάσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις ή έχουν διαβήτη.

Επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα

Ο μηχανισμός που φαίνεται να ευθύνεται για την πλειονότητα των θετικών αποτελεσμάτων, είναι ότι τα επίπεδα «καλής χοληστερίνης» (HDL) στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνεται αλκοόλ.  Οι υψηλές τιμές «καλής χοληστερίνης» δείχνουν να σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου.

Εμβολή

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ εμποδίζει την τάση του αίματος να δημιουργεί θρόμβους.

Φλεγμονή

Ορισμένοι ερευνητές επεσήμαναν την αντιφλεγμονώδη επίδραση του αλκοόλ και υπογράμμισαν τις πολλαπλές ενδείξεις που υπάρχουν για την αθηροσκλήρωση, η οποία οδηγεί σε καρδιακά επεισόδια και πρόκειται για μια φλεγμονώδη ασθένεια.

Αντίσταση της ινσουλίνης

Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης της ινσουλίνης.  Η αντίσταση της ινσουλίνης σχετίζεται με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, συνεπώς μπορεί να αποτελεί έναν πρόσθετο μηχανισμό με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδρά προστατευτικά έναντι και άλλων καρδιοαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων κ.λ.π.

Παράγοντες που επιφέρουν επιπλοκές

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες – πέραν του τι πίνουν οι άνθρωποι – οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία τους, όπως η διατροφή,  η κοινωνική θέση, ο τρόπος ζωής, η ατομική τοποθέτηση καθενός μας απέναντι στην υγεία, καθώς και προϋπάρχουσες ασθένειες, οι οποίες – μέχρις ενός σημείου – περιβάλλον.  Είναι συνεπώς απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι παράγοντες αυτοί, σε κάθε έρευνα σχετική με τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία.

Ακόμη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνον η ποσότητα αλκοόλ, αλλά και η συχνότητα κατανάλωσης.  Με άλλα λόγια το κάθε πότε και με ποιον τρόπο πίνει κάποιος αλκοόλ.

Η μπύρα μπορεί να συνεισφέρει στην υγιεινή διατροφή!

Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό, οι οποίες συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό.  Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία τροφή από μόνη της δεν παρέχει το σύνολο των ζωτικών ιχνοστοιχείων, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.  Έτσι, η μπύρα πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και ν’ αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πιθανά Οφέλη από τα Φυσικά Συστατικά της Μπύρας

Αντιοξειδωτικά στοιχεία

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.  Βρίσκονται όμως και στη μπύρα και προέρχονται ως συστατικά από το ζύθο (κριθάρι) και το λυκίσκο.  Η έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα του αίματος σε αντιοξειδωτικά, αυξάνεται μετά την κατανάλωση μπύρας, κάτι που σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά στη μπύρα απορροφώνται εύκολα και ίσως πιο εύκολα από ότι αυτά που προέρχονται από στερεές τροφές.  Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδραση των αντιοξειδωτικών της μπύρας είναι άμεση και σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων.  Η σημασία των αντιοξειδωτικών για την υγεία, έγκειται στο ότι πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία κατά του καρκίνου, μέσα από τη δράση τους κατά των ελεύθερων ριζών.

Βιταμίνες

Όπως το ψωμί, το οποίο επίσης παρασκευάζεται από δημητριακά, έτσι και η μπύρα είναι μια καλή πηγή για πολλές ζωτικής σημασίας βιταμίνες.  Η μπύρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για παράδειγμα τη νιασίνη, τη ριβοφλαβίνη (Β2), την πυριδοξίνη (Β6), το φολικό οξύ (Β9) και την κοβαλαμίνη (Β12).

Μεταλλικά Στοιχεία

Η ισορροπία ζωτικών μεταλλικών στοιχείων στη σύσταση της μπύρας είναι ικανοποιητική.  Η περιεκτικότητα σε κάλλιο είναι σχετικά υψηλή, ενώ σε νάτριο χαμηλή.  Περιέχει λίγο ασβέστιο και πολύ μαγνήσιο, χρήσιμο στην προστασία κατά της πέτρας στη χολή, της απόφραξης των χοληφόρων οδών του ύπατος.

Η ήπια κατανάλωση μπύρας δεν παχαίνει!

Η μπύρα δεν περιέχει λίπος ή λιποπρωτείνη (χοληστερίνη) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.  Οι θερμίδες στη μπύρα προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητα της σε αλκοόλ.  Η θερμιδική αξία της μπύρας είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά, αλλά έχουμε την τάση να την πίνουμε σε μεγάλες ποσότητες.  Ο όρος «σωσίβιο» (παχάκια γύρω από το στομάχι) συνδέεται με τη μορφή παχυσαρκίας που εμφανίζουν όσοι πίνουν μπύρα σε αρκετά μέρη της Ευρώπης.  Όμως, αυτό μπορεί να μην οφείλεται στη μπύρα, αλλά σε άλλα χαρακτηριστικά των καταναλωτών.

Ζήτημα τρόπου ζωής!

Χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση ποτών και αποχή από το κάπνισμα.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν αποκλείει την κατανάλωση μπύρας ή άλλων αλκοολούχων ποτών, αρκεί να γίνεται με μέτρο.  Ήδη πραγματοποιούνται μελέτες για να εξεταστεί εάν κάποια από τα πιθανά ευεργετικά συστατικά των τροφών και των ποτών – όπως η μπύρα – μπορούν να είναι χρήσιμα για το σώμα και τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στη πρόληψη ασθενειών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της μπύρας Mythos : www.mythosbrewery.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)