Προπόνηση & τεχνκή τρεξίματος : Τρέξιμο Barefoot (μέρος Β’)

 

  • Barefoot running σημαίνει ότι τρέχω συνεχώς ξυπόλυτος ή κάτι άλλο ;
  • Ti ακριβώς είναι το barefoot running ;
  • Τι πλεονεκτήματα έχει για τον δρομέα;
  • Μπορεί οποιοσδήποτε να εντάξει το barefoot running στο πρόγραμμα προπόνησής του;
  • Γιατί δεν έχει πολύ δημοσιότητα ;

Εισαγωγή

Δυστυχώς όταν κάποιος ακούσει την έκφραση Barefoot Running συνήθως νομίζει ότι πρόκειται για περίεργους & γραφικούς ανθρώπους που τρέχουν ξυπόλητοι.

Φυσικά το παραπάνω δεν  θα μπορούσε  να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Κανένας – ή έστω σπάνια- κάποιος αθλητής που κάνει barefoot running δεν θα τρέξει αγώνα χωρίς αθλητικά παπούτσια.

Barefoot Running είναι μία φιλοσοφία δρομικής προπόνησης όπου ο αθλητής καταφέρνει να βελτιώσει την τεχνική του, να ενδυναμώσει κάποιους αδρανοποιημένους μύες …και συνολικά να βελτιώσει την δρομική του ικανότητα.

Συνήθως κάποιος που κάνει barefoot running επιλέγει με διαφορετικά κριτήρια τα παπούτσια τρεξίματος του.

 

Αποδίδει το barefoot Running ;

Είναι σαφές ότι το barefoot έχει πολλά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων :

  • Βελτίωση της αίσθησης που έχουμε τρέχοντας (Σημείωση -Στο πέλμα μας υπάρχουν πολλά νεύρα).
  • Βελτίωση του τρόπου που πατάει το πέλμα στο έδαφος
  • Αύξηση της συχνότητας διασκελισμού
  • Μείωση των κάθετων μετατοπίσεων
  • Ενδυνάμωση ποδοκνημικής

 

 

Γιατί δεν έχει ιδιαίτερη προβoλή το barefoot running

Είναι σαφές ότι οι εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείες παραγωγής αθλητικών παπουτσιών το βλέπουν ως έναν κίνδυνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Οι ισχυρές εταιρείες παρακολουθούν  τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να λανσάρουν παπούτσια τρεξίματος που να προσαρμόζονται/ ενερμονίζονται  με αυτή την φιλοσοφία.

Νέες εταιρείες βλέπουν την ευκαιρία και τοποθετούνται στην αγορά με παπούτσια με μινιμαλιστική προσέγγιση όμως αδυνατούν λόγω μεγεθών να είναι ανταγωνιστικές σε θέματα τιμών (ηγέτες καινοτομίας και όχι ηγέτες τιμής)

Αθλητές και προπονητές που όλοι έχουν κάποια σχέση – συνήθως οικονομική- με εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού είναι επιφυλακτικοί να εκφραστούν για το barefoot running  ή να εμφανιστούν δημόσια να κάνουν barefoot running.

 

Γιατί δεν υπάρχουν οδηγίες για την πρακτικές ένταξης στην προπόνησή μας

Δεν είναι  εύκολο να υπάρχουν σχετικές οδηγίες όταν οι προπονητές λόγω της σχέσης τους με τις εταιρείες δεν γράφουν σχετικά άρθρα, η διεθνής βιβλιογραφία είναι ελλειπής και … αρκετοί από τους προπονητές δεν μπορούν να κάνουν barefoot ώστε να μπορούν να το διδάξουν.

Για να καταλάβεις και να διδάξεις το  barefoot running πρέπει να το έχεις κάνει. Συνεπώ ς σημαίνει ότι είσαι ενεργός δρομέας με καλή έως εξαιρετική τεχνική και έχοντας πειραματιστεί αρκετά έχεις βρει τρόπο να δημιουργήσεις πλάνο μύησης για κάθε επιπέδου και αναγκών δρομέα.

Μπορείς οποιοσδήποτε να κάνει barefoot ;

Ναι αλλά ανάλογα με το σωματικό του βάρος αλλά και την τεχνική του  και την δρομική ικανότητα του  γενικότερα μπορεί να δοκιμάσει συγκεκριμένες προπονήσεις barefoot, δηλαδή από απλό jogging στο γρασίδι/ άμμο ή κάποιες ασκήσεις μέχρι κανονικό/ έντονο πρόγραμμα στο ταρτάν.

Δεν μπορείς από την πρώτη μέρα να κάνεις 400άρια στο ταρτάν καθώς είναι σίγουρο ότι θα τραυματιστείς.

 

 

 

Μερικές βασικές οδηγίες

  1. Χρειάζεται  να βρείτε προπονητή που να κάνει barefoot running.
  2. Πριν να κάνετε barefoot χρειάζεται σταδιακά να έχετε βελτιώσει την τεχνική σας σημαντικά. Ετσι εάν πατάτε με το πίσω μέρος του πέλματος, το γνωστό και ως heel striking θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο από κάποιον που πατάει σωστά.
  3. Καθώς οι τεχνικές & μυικές αδυναμίες στο barefoot είναι πολύ έντονες απαιτείται πολύ έντονη τήρηση της σωστής  προθέρμανσης, αποθεραπείας  & της παράλληλης εκγύμνασης ορισμένων μυικών ομάδων όπως της ποδοκνημικής
  4. Η σταδιακή μύηση είναι σημείο κλειδί. Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε ανά εβδομάδα θα πρέπει να είναι σταδιακά αυξανόμενος και ελεγχόμενος από τον προπονητή μας διαφορετικά θα τραυματιστούμε.
  5. Ανάλογα με το επίπεδο τεχνικής σας θα πρέπει να θέσετε συγκεκριμένους στόχους.
  6. Συνεχώς ακούμε και λαμβάνουμε υπόψιν μας τα σημάδια που μας στέλνει ο οργανισμός/ σώμα μας.

 

Επίλογος

Είναι δύσκολο να βρεθεί προπονητής που να έχει barefoot running και να μπορέσει να μας μυήσει και χρειάζεται πολύ υπομονή ώστε σταδιακά να μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο να κάνουμε γρήγορα κομμάτια στο ταρτάν. Ομως όταν τελικά τα καταφέρουμε τα αποτελέσματα θα μας επιβραβεύσουν.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)