1o Μητροπολιτικό Τρίαθλο : Οδηγίες για τους αθλητές

Οδηγίες προς τους αθλητές που θα συμμετέχουν στον πρώτο μητροπολιτικό αγώνα τριάθλου (Σάββατο 9 ιουνίου 2012)

Εισαγωγή

Ο αγώνας το Σάββατο γίνεται για να ενισχυθούν δύο σύλλογοι  (ένας σύλλογος φροντίδας ΑμεΑ και ένας σύλλογος φροντίδας ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες) που παράγουν κοινωνικό έργο καθώς και να αναδειχθεί η σημασία του Αγιου Κοσμά και του Ελληνικού ως σημαντικών χώρων αναψυχής και αθλητισμού. (Σημείωση : Παιδιά αυτών των συλλόγων ενδέχεται να παρακαλουθήσουν τους αγώνες. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε μαζί τους κυρίως μετά τον αγώνα). Ετσι τα χρήματα συμμετοχής μας θα διατεθούν απ’ ευθείας σε αυτούς τους συλλόγους που αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες.

 

Οι οδηγίες που διαβάζετε καθημερινά θα εμπλουτίζονται και τυχόν μπορεί να τροποποιηθούν εάν τυχόν τροποποιηθεί η προκύρηξη του αγώνα. Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να τις μελετήσουν και την παραμονή του αγώνα.

 

Προσέλευση Αθλητών

Οι αθλητές πρέπει να είναι στον χώρο των αγώνων από 8 έως 8:45 το πρωί. Η είσοδος είναι από το φυλάκιο της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Μπαίνοντας στον χώρου του παλιού αεροδρομίου κινούμαστε με πολύ μικρή ταχύτητα και προσεχτικά καθώς συναθλητές μας ενδέχεται να κάνουν προθέρμανση στην ποδηλασία ή το τρέξιμο.

Παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας στον χώρο πάρκινγκ έξω από το γήπεδο μπάσκετ και όχι στην διαδρομή της ποδηλασίας ή στον χώρο τερματισμού και αλλαγών

 

Εγγραφές

Ακριβώς μπροστά από τον χώρο αλλαγών θα υπάρχει γραμματεία αγώνων όπου γυμναστές του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης με την σειρά θα μεριμνούν για τα παρακάτω:

  • Την ιατρική βεβαίωση και την υπεύθυνη δήλωση των αθλητών.Ο αγώνας είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε τον ιατρό μας ή ένα νοσοκομείο και να κάνουμε τις απαραίτητες καρδιολογικές και παθολογικές εξετάσεις.Οποιοσδήποτε ασχολείται με ένα άθλημα αντοχής είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε τεστ κόπωσης και να κάνει έναν υπέρηχο (triplex) καρδιάς.
  • Την πληρωμή προς τους δύο συλλόγους.  Θα υπάρχουν εκπρόσωποί τους στον χώρο της γραμματείας.
  • Θα σας δίνονται νούμερα για το κράνος και το ποδήλατο

 

Είσοδος στην ζώνη αλλαγών

Πριν μπείτε στην ζώνη αλλαγών θα γίνεται τσεκάρισμα στο κράνος, το οποίο πρέπει να φοράτε καθώς και στο ποδήλατο. Δεν θα συμμετέχει αθλητής δίχως κράνος.

Στην συνέχεια θα δίνονται οδηγίες για το που πρέπει να τοποθετήσετε το ποδήλατό σας.

Τόσο κατά την είσοδο όσο και έξοδο στην ζώνη αλλαγών ο κάθε αθλητής οφείλει να φοράει το κράνος του. Αυτό αφορά τόσο την προθέρμανση, τον αγώνα όσο και την αποθεραπεία.

 

Αναγνώριση διαδρομής  – Προθέρμανση

Στις 9:00 φορώντας κράνος θα κάνουμε την διαδρομή της ποδηλασίας (5χλμ)

Σημείωση :Η διαδρομή της ποδηλασίας είναι 4 στροφές των 5,0χλμ.

Καθώς η διαδρομή του τρεξίματος είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ίδια με αυτή της ποδηλασίας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την διαδρομή του τρεξίματος.

Στην ποδηλασία κινούμαστε σττην δεξιά λωρίδα του εσωτερικού δρόμου – όπως και εάν κινούμασταν σε ένα δημόσιο δρόμο-  και στο τρέξιμο στην αριστερή για να δούμε εγκαίρως την κίνηση τυχόν οχήματος.

 

 

Προθέρμανση στην κολύμβηση

Στις 9:30 θα μεταβούμε στην εκκίνηση της κολύμβησης περνώντας πάνω από την πεζογέφυρα, οπότε θα δούμε την διαδρομή που πρέπει να διανύσουμε για την μετάβαση από την πλαζ στην Τ1. Προτείνουμε να έχετε – εάν είναι εφικτό δύο αθλητικά παπούτσια τρεξίματος : Ενα για το τρέξιμο μετά το ποδήλατο και ένα για το τρέξιμο από την πλαζ στην Ζώνη αλλαγών. Η προθέρμανση θα ξεκινήσει στις 9:45. Πριν την προθέρμανση θα σας δώσουμε οδηγίες για την διαδρομή της κολύμβησης.

 

Εκκίνηση κολύμβησης

Η εκκίνηση της κολύμβησης θα γίνει στις 10:00 και 2 λεπτά πριν θα σας δοθούν οι τελευταίες οδηγίες και θα σας επαναλάβουμε τις οδηγίες για την διαδρομή της κολύμβησης.

 

Κολύμβηση

  1. Θα επιτρέπεται η χρήση wetsuit όμως δεν είναι απαραίτητη καθώς η θερμοκρασία του νερού επιτρέπει μα ασφάλεια την κολύμβηση 750 μέτρων δίχως wetsuit.
  2. Η κολύμβηση για λόγους ασφαλειας θα είναι δύο στροφές των 375 μέτρων (τριγωνική διαδρομή).
  3. Στην διαδρομή της κολύμβησης θα υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός ναυγοσωστών για να μας παρέχουν βοήθεια εάν χρειαστεί. Οποιοσδήποτε χρειστεί βοήθεια οφείλει να γνέψει με τον τρόπο που θα του υποδείξουν οι ναυαγοσώστες πριν την εκκίνηση. (γνεύουμε κινώντας το χέρι δεξιά και αριστερά).

 

Εξοδος κολύμβησης

Στην έξοδο της κολύμβησης  οφείλουμε να φωνάξουμε το νούμερό μας στους χρονομέτρες ώστε να έχουμε στο τέλος και ανεξάρτητους χρόνους.

Βγαίνοντας από την θάλασσα προτείνεται να βγάλουμε το wetsuit  (βγαίνει πολύ πιο εύκολα όσο είμαστε βρεγμένοι) και αφού φορέσουμε τα παπούτσια του τρεξίματος μας να τρέξουμε στην ζώνη αλλαγών. Την απόλυτη ευθύνη μεταφοράς του wetsuit  στην ζώνη αλλαγών την έχουν οι αθλητές. Εάν υπάρχει συγγενής του αθλητή στην έξοδο της κολύμβησης μπορεί να την δώσει ο αθλητής απ΄ ευθείας στον συγγενή του.

Τα παπούτσια του τρεξίματος θα είναι πάνω σε πάγκο με αύξουσα σειρά.

 

Μετάβαση στο χώρο Αλλαγών

Ζητούμε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στην μετάβασή τους πάνω από την πεζογέφυρα. Στο ανέβασμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σκαλοπάτια και στο κατέβασμα την πεζογέφυρα. Την διαδρομή μετάβασης θα την έχετε δει καθώς θα μεταβούμε από τον χώρο αλλαγών στον χώρο εκκίνησης.

Στην πεζογέφυρα όπως και σε αρκετά σημεία της διαδρομής θα υπάρχουν εθελοντές διασώστες του ερυθρού σταυρού.

Μπαίνοντας στον χώρο αλλαγών αφήνουμε το wetsuit δίπλα στο ποδήλατό μας και φοράμε κράνος, γυαλιά και παπούτσια ποδηλασίας και αφού ξεκρεμάσουμε το ποδήλατό μας το σέρνουμε μέχρι την γραμμά όπου μπορούμε να το καβαλήσουμε.

Οι κολυμβητές της σκυταλοδρομίας πρέπει να τρέξουν μέχρι την ζώνη αλλαγών όπου θα τους περιμένει ο αθλητής/ ποδηλάτης  της ομάδας τους που θα κάνει το τρέξιμο.

 

Ποδηλασία

Βγαίνοντας από την ζώνη θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να λέτε τον αριθμό σας στους χρονομέτρες.

Στην ποδηλασία σε κάθε στροφή υπάρχει μία αναστροφή 180 μοιρών όπου θα παρακαλούσαμε ο κάθε αθλητής να λέει το νούμερό του στον κριτή. Οι ίδιοι αθλητές οφείλουν να μετρούν τις στροφές τους.

Κινούμαστε στην δεξιά λωρίδα και στην πιο συγκεκριμένα στην άκρη αυτής. Κινούμαστε με το σκεπτικό ότι κινούμαστε σε ένα δημόσιο δρόμο παρότι θα υπάρχει περιορισμένη έως ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων.

Δεν επιτρέπεται το drafting. Ελάχιστη απόσταση τα 5 μέτρα και 30 δευτερόλεπτα για να προσπεράσουμε τον αθλητή που είνι μπροστά μας.

Απαγορεύεται να μπούμε στην αριστερή λωρίδα. Αυτόματη ακύρωση.

Απαγορεύεται να κόψουμε δρόμο. Αυτόματη ακύρωση.

Στην διαδρομή θα κινείται μοτοσικλέττα με εθελοντές διασώστες του Ερυθρού Σταυρού για να μας παρέχουν άμεση βοήθεια.

Αφού ολοκληρώσουμε την ζώνη αλλαγών μπαίνουμε στην ζώνη αλλαγών από το ίδιο σημείο από το οποίο βγήκαμε για να ξεκινήσουμε την ποδηλασία.

 

Τρέξιμο

Στο τρέξιμο κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα. Τρέχουμε στην άκρη του δρόμου. Την διαδρομή θα την έχουμε δει κατά την προθέρμανση της ποδηλασίας στις 9:00

Θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού με υγρά σε σημείο που θα δείτε κατά την διάρκεια της προθέρμανσης.

Το τρέξιμο είναι μία στροφή των 4,3 χλμ.

 

Τερματισμός

Αφού ολοκληρώσουμε μία στροφή θα κατευθυνθούμε στην γραμμή τεματισμού, η οποία θα βρίσκεται μερικά μέτρα μπροστά από την Ζώνη Αλλαγών.

 

Aid Stations -Σταθμοί ανεφοδιαμού

Στην ποδηλασία δεν θα υπάρχει ανεφοδιασμός υγρών. Προτείνουμε να έχει ο κάθε αθλητής 2 παγούρια. Ενα με ηλεκτρολύτες και ένα με κρύο/ παγωμένο νερό.

Στο τρέξιμο θα υπάρχει ανεφοδιασμός με ισοτονικό διάλυμα Zip Vit και νερό.

Προτείνουμε να έχετε ενυδατωθεί σωστά πίνοντας 750 ισοτονικού διαλύματος την τελευταία μία ώρα. Φεύγoντας από τον χώρο αλλαγών για να πάμε στην κολύμβηση μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό ή/και ισοτονικό για να πίνετε μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας.

Ασφάλεια

Στον χώρου αγώνα θα υπάρχουν άτομα για να σας παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

  1. Ιατρός/ -οί
  2. Νοσηλευτρια
  3. Ασθενοφόρο/ -α
  4. Ναυαγοσώστες
  5. Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)