Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η κολύμβηση είναι από τα αθλήματα που αναμένεται να έχει πολύ υψηλά τηλεθέασης σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στους αγώνες θα υπάρχουν πολλά μεγάλα ονόματα όμως κανένας από αυτούς τους αθλητές δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει το προπονητικό ενδιαφέρον που πριν περίπου μία εικοσαετία είχε συγκεντρώσει ο Alexandre Popov και ο προπονητής του Gennandi Touretski.
Πολλοί λίγοι αθλητές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τόσο έντονες προπονητικές αντιλήψεις και φιλοσοφίες όπως ο Ρώσος σούπερσταρ και ο προπονητής του, δηλαδή να δημιουργήσουν μία διαφορετική σχολή που να πάει το άθλημα μπροστά ή έστω να δώσουν τροφή για προπονητικές συζητήσεις και αναλύσεις. Μία τέτοια περίπτωση ήταν/ είναι και ο Lance Armstrong. Μπορεί ο Φελπς να κάνει ρεκόρ μεταλλίων αλλά δεν μπορεί να συγκεντρώσει το προπονητικό ενδιαφέρον που είχε συγκεντρώσει ο Popov.
Η κολυμβητική τεχνική του Popov ήταν αυτή που είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ειδικών του αθλήματος αλλά και των θεατών και είχε προκάλεσε συζητήσεις επί συζητήσεων.
Ο ίδιος ο Popov μιλάει για τα τρία 3 R ως σημαντικά για τα σπριντ της ελεύθερης κολύμβησης : Rhythm, Range and Relaxation δηλαδή Ρυθμός – Εύρος και Χαλάρωση.
Ο προπονητής του έδινε έμφαση στο ταλέντο και την προσωπικότητα του Popov και εστίαζε την δική του προπονητική φιλοσοφία στα εξής δύο σημεία: 1. Οτι η κολύμβηση είναι ένα άθλημα αντοχής και 2. ότι σε όλη την προπόνηση – από τις προπονήσεις χαμηλής έντασης έως τις προπονήσεις υψηλής έντασης – πρέπει να δίνεται έμφαση στην υψηλή τεχνική.
Η Αυστραλία που είναι η μεγαλύτερη κολυμβητική σχολή στον κόσμο δεν έχασε την ευκαιρία και πήρε τον Touretski στο Αυστραλέζικο Ινστιτούτο των Σπορ και φυσικά είχαμε σημαντική επηρροή στην Αυστραλέζικη Σχολή από τον Ρώσσο προπονητή από τα τέλη της δεκαρετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.
Ο Popov κολυμπούσε από 20 έως 80 χιλιόμετρα την εβδομάδα με τις περισσότερες προπονήσεις να είναι από 40-60 χιλιόμετρα.
Ας δούμε μία κολυμβητική ημέρα του Ρώσσου
Πρωινή προπόνηση (4.500μ)
Προθέρμανση 1600 μέτρα με ελεύθερο –πόδια και pull- buoy. Είναι η κλασσική ρωσσική προθέρμανση που όσοι έχουμε κάνει με ρώσσους προπονητές κολύμβηση την έχουμε κάνει πολλές φορές.
Ο Popov κολυμπούσε αρκετά μεικτές και αυτό βοηθάει σημαντικά την εξαιρετική τεχνική του. Ετσι στην συνέχεια έκανε 1200 με pull buoy και χεράκια (150 ελεύθερο και 50 ύπτιο)
8 Χ 100 στο 1:25 αυξανόμενης έντασης από το πρώτο στο έβδομο 1-7
400 αερόβια ελεύθερο
8 Χ 25 μέγιστα πεταλούδα κάθε 25 δευτερόλεπτα
Απογευματινή προπόνηση (5.000-9.000)
600 μέτρα προθέρμανσης
3 Χ (8 Χ 100) 1. Ελεύθερο – Υπτιο στο 1:30 2.ελεύθερο με χεράκια και Pull buoy στο 1:25 3.Πόδια ελεύθερο στο 1:50
9 X 100 μεικτές με 10” ξεκούρασης
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα smart sport (Email : info@triathlonworld.gr)
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)