Το “παζλ” της προπονητικής.

Πριν από τις απονομές στους Τριαθλητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον ένατο ετήσιο αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης του ΝΟΒ οι συντάκτες του περιοδικού μας πραγματοποίησαν μία περίπου 15λεπτη  παρουσίαση του περιοδικού και έκαναν σχετικές προπονητικές παρατηρήσεις.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκαν ορισμένα βασικά λάθη που έκαναν οι συμμετέχοντες στον αγώνα της Κυριακής, όπως:

  • Οτι με εξαίρεση μία μικρή μειοψηφία αθλητών οι περισσότεροι δεν έκαναν καθόλου προθέρμανση και όσοι έκαναν η προθέρμανσή τους δεν χαρακτηρίζεται ως ολοκληρωμένη. Επισημάνθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η κολύμβηση σε κρύο νερό (17,5 βαθμούς κελσίου) η σωστή προθέρμνανση δεν εξασφαλίζει μόνο το καλύτερο αθλητικό αποτέλεσμα αλλά και ότι θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας.
  • Δεν είδαμε παρά μόνο 3-4 να κάνουν αποθεραπεία, κολύμβηση σε χαμηλότερη ένταση (70%), διατάσεις…να αναπληρώνουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά.
  • Δεν υπήρξε καμία αγωνιστική τακτική για την μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών.
  • Μόνο λίγοι τριαθλητές είχαν κανονίσει να αναπληρώσουν υγρά και θρεπτικά συστατικά  -πχ. μετά την ολοκλήρωση της πρώτης στροφής- παρότι πολλοί από τους συμμετέχοντας κολύμπησαν πάνω και από μία ώρα.

Στην συνέχεια αναλύθηκε το σκεπτικό της δόμησης της ύλης του κάθε τεύχος του περιοδικού και με βάση την ύλη του 6ου τεύχους αναλύθηκαν ορισμένα προπονητικά ζητήματα όπως:

  • Η χρήση του taping ως μέθοδο ενίσχυσης της αθλητικής μας απόδοσης και αποκατάστασης από τραυματισμούς. Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις. Στις επόμενες μέρες θα έχουμε σχετικό άρθρο
  • Η σημασία του αθλητικού ψυχολόγου για την αθλητική μας βελτίωση. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της νοητικής προτετοιμασίας (mental training) που είχε αναπτύξει η κα. Ψούνη σε παλαιότερο τεύχος. Ο Ζαχαρίας από το swimmingmarathon.gr κατέθεσε σχετική εμπειρία από σεμινάριο Αμερικάνων προπονητών.
  • Η έμφαση στο να τρώμε σωστά για να προπονούμαστε και όχι να προπονούμαστε για να τρώμε.
  • Εγινε σύντομη ανάλυση της συνέντευξης της Emma Jackson και το Jordan Rapp.
  • Συζητήθηκε το ξεκίνημα του αφιερώματος στους καλύτερους προπονητές σε όλο τον κόσμο και πως εάν μελετάμε προσεχτικά τις συνεντεύξεις τους θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι τριαθλητές και να διορθώσουμε πολλά μας λάθη.
  • Τέθηκε το θέμα του προσωπικού μας εγωισμού ως ανασταλτικού παράγοντα στην περαιτέρω μας αθλητική εξέλιξη καθώς και ότι ενώ υπάρχει σε όλους τους αθλητές αντοχής μία “ψύχωση” για περισσότερη προπόνηση δεν υπάρχει δίψα για αύξηση των προπονητικών γνώσεων, το οποίο αποτελεί μονόδρομο σε ένα άθλημα στο οποίο ο προπονητής μας δεν μπορεί να είναι συνεχώς μαζί μας.
  • Τέλος δόθηκε έμφαση στα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι τριαθλητές και τονίστηκε ότι το περιοδικό μας δίνει έμφαση σε όλο το παζλ της προπονητικής και σε κάθε τεύχος θα έχει αφιέρωμα σε καθένα από τα κομμάτια του παζλ.

Το Triathlon World θα κάνει μέσα στο 2012 προπονητικά σεμινάρια στα οποία ελπίζουμε ότι θα σας δούμε από κοντά.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)