Το “παζλ” της προπονητικής.

Πριν από τις απονομές στους Τριαθλητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον ένατο ετήσιο αγώνα μαραθώνιας κολύμβησης του ΝΟΒ οι συντάκτες του περιοδικού μας πραγματοποίησαν μία περίπου 15λεπτη  παρουσίαση του περιοδικού και έκαναν σχετικές προπονητικές παρατηρήσεις.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκαν ορισμένα βασικά λάθη που έκαναν οι συμμετέχοντες στον αγώνα της Κυριακής, όπως:

 • Οτι με εξαίρεση μία μικρή μειοψηφία αθλητών οι περισσότεροι δεν έκαναν καθόλου προθέρμανση και όσοι έκαναν η προθέρμανσή τους δεν χαρακτηρίζεται ως ολοκληρωμένη. Επισημάνθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η κολύμβηση σε κρύο νερό (17,5 βαθμούς κελσίου) η σωστή προθέρμνανση δεν εξασφαλίζει μόνο το καλύτερο αθλητικό αποτέλεσμα αλλά και ότι θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας.
 • Δεν είδαμε παρά μόνο 3-4 να κάνουν αποθεραπεία, κολύμβηση σε χαμηλότερη ένταση (70%), διατάσεις…να αναπληρώνουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά.
 • Δεν υπήρξε καμία αγωνιστική τακτική για την μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών.
 • Μόνο λίγοι τριαθλητές είχαν κανονίσει να αναπληρώσουν υγρά και θρεπτικά συστατικά  -πχ. μετά την ολοκλήρωση της πρώτης στροφής- παρότι πολλοί από τους συμμετέχοντας κολύμπησαν πάνω και από μία ώρα.

Στην συνέχεια αναλύθηκε το σκεπτικό της δόμησης της ύλης του κάθε τεύχος του περιοδικού και με βάση την ύλη του 6ου τεύχους αναλύθηκαν ορισμένα προπονητικά ζητήματα όπως:

 • Η χρήση του taping ως μέθοδο ενίσχυσης της αθλητικής μας απόδοσης και αποκατάστασης από τραυματισμούς. Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις. Στις επόμενες μέρες θα έχουμε σχετικό άρθρο
 • Η σημασία του αθλητικού ψυχολόγου για την αθλητική μας βελτίωση. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της νοητικής προτετοιμασίας (mental training) που είχε αναπτύξει η κα. Ψούνη σε παλαιότερο τεύχος. Ο Ζαχαρίας από το swimmingmarathon.gr κατέθεσε σχετική εμπειρία από σεμινάριο Αμερικάνων προπονητών.
 • Η έμφαση στο να τρώμε σωστά για να προπονούμαστε και όχι να προπονούμαστε για να τρώμε.
 • Εγινε σύντομη ανάλυση της συνέντευξης της Emma Jackson και το Jordan Rapp.
 • Συζητήθηκε το ξεκίνημα του αφιερώματος στους καλύτερους προπονητές σε όλο τον κόσμο και πως εάν μελετάμε προσεχτικά τις συνεντεύξεις τους θα μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι τριαθλητές και να διορθώσουμε πολλά μας λάθη.
 • Τέθηκε το θέμα του προσωπικού μας εγωισμού ως ανασταλτικού παράγοντα στην περαιτέρω μας αθλητική εξέλιξη καθώς και ότι ενώ υπάρχει σε όλους τους αθλητές αντοχής μία “ψύχωση” για περισσότερη προπόνηση δεν υπάρχει δίψα για αύξηση των προπονητικών γνώσεων, το οποίο αποτελεί μονόδρομο σε ένα άθλημα στο οποίο ο προπονητής μας δεν μπορεί να είναι συνεχώς μαζί μας.
 • Τέλος δόθηκε έμφαση στα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι τριαθλητές και τονίστηκε ότι το περιοδικό μας δίνει έμφαση σε όλο το παζλ της προπονητικής και σε κάθε τεύχος θα έχει αφιέρωμα σε καθένα από τα κομμάτια του παζλ.

Το Triathlon World θα κάνει μέσα στο 2012 προπονητικά σεμινάρια στα οποία ελπίζουμε ότι θα σας δούμε από κοντά.