Επιλογή ποδηλάτου : 73 ή 78 μοίρες ;

Επανερχόμαστε για ακόμα μία φορά στην γεωμετρία του σκελετού εξετάζοντας με πολύ απλό τρόπο την σημασία της γωνίας σέλας (seat angle) στην αίσθηση, άνεση, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και τρόπο χειρισμού του ποδηλάτου.

Τα περισσότερα ποδήλατα δρόμου έχουν γεωμετρία μεταξύ 73 και 74 μοίρες (η λεγόμενη και ιταλική γεωμετρία) γωνία σκελετού.

Εκείνα που έχουν  σχεδιαδιαστεί με πιο κάθετο σκελετό δηλαδή 75-78 μοίρες (λεγόμενη και αμερικάνικη γεωμετρία), όπως είναι τα τριαθλητικά ή ποδήλατα χρονομέτρου, έχουν μικρότερη γραμμή βάσης (απόσταση μεταξύ μπροστά και πίσω κέντρου) και συνεπώς έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

·        Εχουν γρήγορη ανταπόκριση. Ετσι σε μία τεχνική διαδρομή (π.χ.μέσα στην πόλη ή σε έναν αγώνα με πολλές στροφές) μπορούν να μετακινούνται πολύ γρήγορα.

·        Είναι περισσότερα άκαμπτα/ σκληρά (σε σχέση με ποδήλατα με ίδια κατασκευή αλλά ιταλική γεωμετρία) και συνεπώς το ποδήλατο δεν απορροφάει τους κραδασμούς. Ολοι οι κραδασμοί θα μεταφέρονται σε εσάς. Σε μία διαδρομή με πολλές ανωμαλίες στο οδόστρωμα αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό.

·        Επίσης στις κατηφόρες είναι πολύ πιο δύσκολο να ελέξουμε το ποδήλατο. Επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει επί χρόνια τέτοια γεωμετρίας ποδήλατα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνα στις μεγάλες κατηφορικές ευθείες και η χρησιμοποίησή τους πρέπει να αποφεύγεται από αρχάριους αθλητές.Ακόμα και ένα έμπειρος ποδηλάτης εάν του μικρύνουμε την γραμμή βάσης και τον τοποθετήσουμε σε πολύ επιθετική γεωμετρία θα χάσει πολύ από τις ικανότητές του στην κατάβαση.

·        Είναι λίγότερο άνετα στις μεγάλες απόστάσεις καθώς περισσότερο βάρος θα πέφτει στα χέρια. Γι΄αυτό όσοι τριαθλητές έχουν αγοράσει τέτοια ποδήλατα θα τους δείτε να χρησιμοποιούν σε μόνιμη βάση τις αεροδυναμικές βάσεις/ προεκτάσεις (aerobars).

·        Οι επιθετικές γεωμετρίες μας βελτιώνουν την αεροδυναμική καθώς με δεδομένο ότι η γωνία ποδιών και κορμού δεν μπορεί να γίνει μικρότερη από κάποια τιμή ή μοναδική λύση είναι η σέλλα να έρθει πιο μπροστά σε σχέση με την μεσαία τριβή.

·        Οι επιθετικές γεωμετρίες μας βοηθάνε να χρησιμοποιήσουμε άλλες μυικές ομάδες (π.χ. γλουτούς) αποσυμφορίζοντας την παραγωγή του έργου από τους τετρακεφάλους

Ομως δεν είναι μόνο οι Τριαθλητές που χρησιμοποιούν τέτοια θέση ποδηλάτησης. Το ίδιο κάνουν και οι ποδηλάτες στα χρονόμετρα. Μερικοί ποδηλάτες για κάποιους προσωπικούς λόγους έχουν υιοθετήσει μία τέτοια θέση, π.χ. ο Alexi Grewal, χρυσός Ολυμπιονίκης στους ΟΑ του Λος Αντζελες αναγκάστηκε να κάθεται στις 78 μοίρες ώστε να μπορεί να ποδηλατεί άνετα χωρίς πόνο (είχε ενοχλήσεις στους γλουτούς).

Γωνία 72 μοιρών

Το αντίθετο άκρο είναι να κάθεται κάποιος πολύ πίσω (72 μοίρες γωνία). Αυτό δίνει μία μεγαλύτερη άνεση και το προτιμούν οι ποδηλάτες που έχουν προπονήσεις με πολλά χιλιόμετρα και οι ποδηλατο-τουρίστες. Ομως αυτή η γεωμετρία καθιστά το ποδήλατο να ανταποκρίνεται πιο αργά. Φυσικά σε μεγαλύτερα μεγέθη σκελετού υπάρχει πάντοτε η τάση να μικραίνει η γωνία (seat angle) στο ίδιο μοντέλο σε σχέση με τα μικρότερα μεγέθη.

Ποδήλατα Sloping και στραβές ντίζες σέλας

Τα ποδήλατα sloping καθώς και τα στραβά παλουκόσελλα μας επιτρέπουν να πάρουμε ένα ποδήλατο με συνηθισμένη γωνία (73-74) και να το μετατρέψουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Τα μοντέρνα τριαθλητικά ποδήλατα

Πλέον πολλά ποδήλατα μας δίνουν την δυνατότητα να  έχουν δύο διακριτές θέσεις (μία στις 73 μοίρες και μία στις 76 ή 78 μοίρες). Αυτό είναι ιδανικό ώστε να προσαρμόσουμε την γωνία εύκολα και πολλές φορές χωρίς ανάγκες μέτρησης με γωνιόμετρο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα smart sport & συντακτική ομάδαTriathlonWorld (Email :info@triathlonworld.gr) – Προσαρμογή άρθρου από παλιότερο άρθρο του ιδίου.

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Summary
Γιάννης Ψαρέλης
Article Name
Γιάννης Ψαρέλης
Description
Πλέον πολλά ποδήλατα μας δίνουν την δυνατότητα να  έχουν δύο διακριτές θέσεις (μία στις 73 μοίρες και μία στις 76 ή 78 μοίρες). Αυτό είναι ιδανικό ώστε να προσαρμόσουμε την γωνία εύκολα και πολλές φορές χωρίς ανάγκες μέτρησης με γωνιόμετρο.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)