Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Nova Sport στην εκπομπή «Η ώρα των πρωταθλητών»

Αναδημοσίευση της συνέντευξης από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δημοσιογράφος: Έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και βέβαια εκ των πραγμάτων αρμόδιο για όλα τα θέματα αθλητισμού. Κύριε Γερουλάνο καλησπέρα.

Υπουργός: Καλησπέρα.

 

Δημοσιογράφος: Έχουμε μπροστά μας ένα νέο νομοσχέδιο, και νομίζω εξιτάρει τον κόσμο να μάθει, και κάποιες πλευρές του και κάποια καινούρια πράγματα που θέτει, διότι έτσι κι αλλιώς είχαμε ένα πλαίσιο. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν διάτρητο ή τελείως ελλιπές αλλά ήταν του ’99. Περνάν τα χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να εκσυγχρονιζόμαστε.

Υπουργός: Όχι και κατά καιρούς έχουν γραφτεί νόμοι, οι οποίοι είναι εξαιρετικά καλοί νόμοι. Δεν πρέπει να υποτιμήσει κανείς αυτό το οποίο έχει γίνει σαν έργο στο παρελθόν. Απλά έχουμε πάρα πολλά καινούρια φαινόμενα, που βλέπει κανείς στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο αλλά όχι μόνο, τα οποία χρειάζονται καινούρια αντιμετώπιση. Τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του αθλητισμού, του επαγγελματικού αθλητισμού κυρίως, η βία, το ντόπινγκ και οι στημένοι αγώνες, έχουν όλα εξελιχτεί πάρα πολύ γρήγορα. Η βία δηλαδή που βλέπουμε σήμερα στο γήπεδο, καμία σχέση δεν έχει με τη βία που ήταν πριν 10 χρόνια. Το ίδιο και το ντόπινγκ. Πίσω από το ντόπινγκ υπάρχουν τεράστια κυκλώματα, τεράστια συμφέροντα, αλλά δεν είναι απλώς η σχέση ενός αθλητή με τον προπονητή του, είναι ένα ολόκληρο σύστημα από πίσω που υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία. Και άρα δεν μπορεί να συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει η πολιτεία με τον τρόπο που τα αντιμετώπιζε μέχρι τώρα. Το ίδιο και οι στημένοι αγώνες μέχρι τώρα βεβαίως, που τα κυκλώματα πίσω από αυτούς είναι τεράστια, και για να μπορεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει πρέπει συνέχεια να επικαιροποιεί το δίκαιο της και να επικαιροποιεί τα εργαλεία που έχει για να τα αντιμετωπίσει.

 

Δημοσιογράφος: θα ‘λεγα να αναδιαρθρώνει και τους τρόπους προσέγγισης τους, ώστε να είναι πια άμεση η λήψη μέτρων, διότι νομίζω από αυτό υποφέρουμε. Όπως είπατε πολύ σωστά, και συμφωνώ είχαμε νομικό πλαίσιο και προηγούμενα χρόνια, που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τα πράγματα που συναντήσαμε και να μην τα αφήσει να γιγαντωθούν στη διαδρομή. Αυτό που λείπει δυστυχώς είναι η έγκαιρη αλλά και κάθετη θα μου επιτρέψετε να πω παρέμβαση στα πράγματα που χαλούν όλο το πεδίο γύρω από τον αθλητισμό.

 Υπουργός: Ναι είναι δύο πράγματα. Πρώτον πρέπει να έχεις ένα πλαίσιο το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίζει τα πράγματα. Αυτό το πλαίσιο, να έχεις τη δυνατότητα να το επικαιροποιείς ανάλογα με το πώς αλλάζουν οι διαδικασίες από τη μεριά της διαφθοράς, και την ίδια ώρα έχεις μία πολιτεία, η οποία τους κανόνες τους οποίους βάζει τους εφαρμόζει. Αυτές είναι τρεις παράμετροι, οι οποίες δεν λειτουργούν πάντα σωστά, δεν έχουν λειτουργήσει πάντα σωστά. Το νομοσχέδιο είναι απλώς ένα βήμα, και η διαδικασία που έχει γίνει στο ποδόσφαιρο μέχρις στιγμής, πάλι ένα βήμα είναι. Αλλά υπάρχει μία φιλοσοφία πίσω από το νομοσχέδιο, το οποίο νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Στην Ελλάδα σαν γενική αρχή, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, είχαμε πολύ περισσότερους πρωταθλητές από ότι είχαμε αθλούμενους πολίτες. Δηλαδή σε σχέση με άλλες χώρες είχαμε περισσότερους πρωταθλητές σε σχέση με τον πληθυσμό μας, και σε σχέση με τον πληθυσμό μας είχαμε πολύ λιγότερους αθλούμενους πολίτες.

 

 Δημοσιογράφος: Ελάχιστο θα μου επιτρέψετε να πω δείκτη μαζικού αθλητισμού. Αν δει κανείς τι γίνεται μέχρι και στην γειτονική Ιταλία, να πάμε που είναι δίπλα μας, που είναι μεσογειακός λαός που έχει το ίδιο ταπεραμέντο κ.λ.π., είναι πολύ μεγαλύτερη η βάση στο μαζικό αθλητισμό από ότι στην Ελλάδα.

 Υπουργός: Απολύτως. Εδώ λοιπόν, γίνεται το εξής: υπήρχε μία φιλοσοφία και δε διαφωνώ μ’ αυτήν διότι είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά μας και ήταν πολύ σημαντικό η Ελλάδα να δείξει ένα καλό πρόσωπο προς τα έξω. Σήμερα όμως έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο και νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση ώστε ο αθλητισμός να αρχίσει να εμπνέει πάλι τον κόσμο. Δηλαδή να αρχίσει να εκπέμπει τις αξίες για τις οποίες μιλήσαμε το 2004 σαν χώρα, αλλά για τις οποίες δεν υπήρχε ποτέ μία συνέχεια. Αν θυμόσαστε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και η Εθνική ομάδα στο Εuro του 2004, αυτό που εξέπεμπαν ήταν ένα κέφι για τον αθλητισμό, ήταν μία διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, δε έβγαιναν από την Ελλάδα τα μηνύματα που βγαίνουν σήμερα.

 

Δημοσιογράφος: Να το πάω εγώ και πολύ πιο λαϊκά; Να το βγάλω από τη ματιά του Υπουργού Πολιτισμού διότι το είπα έτσι: για την υγεία μας. Είμαστε λαός με πάρα πολλά παχύσαρκα παιδιά. Πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε λίγο για το πώς αθλείται ο ελληνικός λαός. Πώς έχει απομακρυνθεί αν θέλετε από τη μαζική άθληση. Και ρωτάω το πολύ απλό. Μιλήσατε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορείτε να πείτε σήμερα, εφτά χρόνια μετά, ότι εκμεταλλευτήκαμε αυτή την ευκαιρία για να παραδώσουμε, μιλάω σαν πολιτεία, εσείς αν εκμεταλλευτήκατε, για να παραδώσετε στον ελληνικό λαό στάδια, υποδομές, χώρους άθλησης μαζικής. Μπορείτε να πείτε ότι είστε ικανοποιημένοι από αυτό; Διότι εγώ δεν σας κρύβω ότι για να αθληθούμε σήμερα, να το πω έτσι απλά, όχι ως υπουργός ως Παύλος Γερουλάνος, εσείς, εγώ πρέπει να πάμε ίσως και μεσάνυχτα για να βρούμε άδειους χώρους άθλησης που να μην είναι σωματεία, θα μου πείτε ότι και ο σωματειακός αθλητισμός προσφέρει, συμφωνώ, αλλά πρέπει κάπου κι ο κόσμος να βρίσκει άδειους χώρους.

 Υπουργός: Κοιτάξτε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έγιναν, αρκετές υποδομές, θα έλεγα πολλές φορές τόσες που δεν μπορούμε να τις συντηρήσουμε πλέον. Το πρόβλημα μας δεν ήταν πόσα χρήματα επενδύσαμε στο να γίνουν στάδια και υποδομές. Το πρόβλημα μας ήταν ότι μπορεί να έβλεπες μία περιοχή, όπου γινόταν μία υπέρμετρη επένδυση σε υποδομές και άλλες περιοχές όπου δεν γινόταν τίποτα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που διαχειρίζεται το νομοσχέδιο είναι την επαναλειτουργία του ΕΣΑΣ, την επανασύσταση του ΕΣΑΣ με καινούριους όρους, το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, το οποίο δίνει την ευκαιρία να δει η χώρα από την αρχή ως το τέλος τις ανάγκες σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αθλητισμό και να βοηθά τον υπουργό να πάρει τις αποφάσεις, για το πώς θα επενδυθούν τα χρήματα στον αθλητισμό. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό, διότι μαζί με τις περιφερειακές επιτροπές αν θέλετε μπορεί να κάνει την δουλειά που χρειάζεται έτσι ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες και να παρεμβαίνει η πολιτεία για να τις διορθώνει.

 

Δημοσιογράφος: Συμφωνώ απόλυτα θα μου επιτρέψετε να πω ότι πήγαμε πολύ ρηχά, στην αντίληψη της μεταολυμπιακής χρήσης. Δε σκεφτήκαμε όσο θα έπρεπε τι θα κάνουμε όλους αυτούς τους όγκους τσιμέντου που σηκώσαμε στη χώρα, και σε εποχή όπως πριν το 2004, που παγκοσμίως τα στάδια και οι χώροι άθλησης άλλη φιλοσοφία. Γιατί τόσο τσιμέντο, γιατί τόσα έξοδα, και γιατί ελάχιστη μεταολυμπιακή χρήση; Πολύ σωστά δεν μπορούν καν συντηρηθούν πολλά από αυτά.

 Υπουργός: δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν μία σειρά από επενδύσεις. Το ερώτημα είναι αν έρχονται να ανταποκριθούν σε αυτό που μακροχρόνια χρειάζεται η κοινωνία, οι πολίτες για να μπορούν να αθλούνται. Το γεγονός ήταν έγιναν στάδια στην Αθήνα ήταν φυσιολογικό, μιας που η πόλη φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά ακόμη και εκεί πέρα θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Είχαμε τα Λιόσια. Τα Λιόσια παρέμειναν κλειστά για περίπου πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κόστος στην ελληνική πολιτεία για να κρατάμε τα Λιόσια κλειστά, ήταν 2 εκατομμύρια το χρόνο. Όταν συζητήσαμε τη δυνατότητα να το δώσουμε στις ομοσπονδίες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το στάδιο που είχαμε χτίσει για τους Ολυμπιακούς, έπρεπε να υπολογίσουμε ποιο θα είναι το παραπάνω κόστος για να το ανοίξουμε. Αυτό το οποίο βρήκαμε είναι ότι όχι μόνο δεν έχει παραπάνω κόστος να το ανοίξεις, αλλά ανοιχτό κοστίζει πλέον στην πολιτεία 700.000 ευρώ. Η οικονομία που κάναμε ανοίγοντας το στάδιο ήταν πάρα πολύ μεγάλη, κι αυτό σου δείχνει ότι η νοοτροπία που είχαμε ως πολιτεία ήταν πάρα πολύ λανθασμένη. Δηλαδή φτιάξαμε το στάδιο, κι αντί να κάνουμε ό,τι πιο φυσιολογικό δηλαδή να το δώσουμε στις ομοσπονδίες, το κλειδώσαμε. Βάλαμε και μία εταιρεία σεκιούριτι μέσα και …

 

Δημοσιογράφος: Συμφωνώ, και να μεταφέρω και το καλύτερο επειδή το ποδόσφαιρο είναι στην κορυφή, και συγκεντρώνει και πάρα πολύ κόσμο έτσι; Είναι χώρος συνάθροισης πολλών φιλάθλων. Να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το Ολυμπιακό στάδιο γιατί δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Καλά που βρέθηκε και ο εθνικός να χρησιμοποιεί το Ελληνικό. Δεν θα μπορούσε να είχε γίνει ένας προ-Ολυμπιακός σχεδιασμός, το γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό να μπορεί να μετατραπεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου και να παραδοθεί. Στο Μάντσεστερ που σας λέω κάνανε αγώνες κοινοπολιτείας και η Σίτυ που είχε μπει και συμμέτοχος σε κάποιο επίπεδο των εξόδων παρέλαβε το γήπεδο σε δύο μήνες….

 Υπουργός: Αν δημιουργηθεί και λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, θα είναι πάρα πολύ απλό να παίρνει τέτοιες αποφάσεις και να βοηθά την πολιτεία να επιλέγει τι είναι σωστό και τι όχι. Έχουμε πολλά παραδείγματα, πράγματα τα οποία κάναμε, είτε διεθνείς διοργανώσεις που αναλάβαμε, είτε άλλες δραστηριότητες τις οποίες θεωρούσαμε και σαν πολιτεία ενδεχομένως ότι ήταν καλές για τον αθλητισμό, τελικά όχι μόνο δεν απέφεραν τίποτα αλλά κόστισαν και πάρα πολύ στη χώρα, χωρίς να επιστρέψουν τίποτα. Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν πρέπει να μένουν μόνο μέσα στο γραφείο του υπουργού. Δηλαδή, εδώ υπάρχει μία έλλειψη συντονισμού από τις ομοσπονδίες στο γραφείο του υπουργού. Και το κενό αυτό έρχεται να το συμπληρώσει η ΕΣΑΣ.

 

Δημοσιογράφος: …να κόψετε και τον ομφάλιο λώρο των σχέσεων των τοπικιστικών ας πούμε μικροσυμφερόντων μεταξύ πολιτικών και πολιτών διαφόρων περιοχών ώστε να σταματήσουν φαινόμενα να έχουμε σε ένα χώρο που αρκεί ένα γυμναστήριο, να έχουμε δύο γυμναστήρια σε πολύ μικρή απόσταση για μία επαρχιακή πόλη και να μην έχουμε σε κέντρα…

 Υπουργός: Μα αυτό ακριβώς κάνει το συμβούλιο, αυτή είναι η δουλειά του. Το να πει ότι εδώ υπάρχει ένα στάδιο, εξυπηρετεί ένα χώρο, είναι σημαντικό να μην κάνουμε ένα δεύτερο στάδιο ακριβώς δίπλα, ας πάμε λίγο παρακάτω που υπάρχουν άλλες ανάγκες. Όμως το σημαντικό που πρέπει να δούμε είναι το εξής. Ένα πράγμα είναι οι υποδομές, ένα πράγμα είναι να κάνεις σχεδιασμό για το πώς αθλείται ο κόσμος. Πριν φτάσουμε εκεί, αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θέλουμε σαν χώρα. Τι είδους αθλητισμό θέλουμε. Είχαμε πει ότι ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων θέλαμε χρυσά μετάλλια. Ωραία; Και δεν τα πήγαμε και άσχημα.

 

Δημοσιογράφος: Και γενικώς δεν τα πάμε άσχημα. Συνεχίζουμε.

Υπουργός: Ναι ακριβώς. Και τα παιδιά που παίρνουν αυτές τις διακρίσεις είναι γεμάτα κέφι, μας κάνουν όλους περήφανους κι είναι σημαντικό να έχουμε και τέτοια παραδείγματα πρωταθλητών οι οποίοι διακρίνονται παγκοσμίως. Είναι σημαντικό όμως την ίδια ώρα να δημιουργούνται οι υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί ο πολίτης να αθλείται και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία από κει που ήμασταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα καινούριο μοντέλο αθλητισμού το οποίο πλέον πρέπει να αξιοποιήσει την παράδοση την ελληνική με τον αθλητισμό. Δηλαδή, εκεί που ο αθλητισμός μέχρι σήμερα ήταν συνδεδεμένος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2004 τώρα να πάμε σε αξίες που θα ‘πρεπε να εκπέμπονται από τον αθλητισμό στην Ελλάδα, να μιλήσουμε τι είναι τα πράγματα που εμείς έχουμε δώσει στην ανθρωπότητα, εμείς ως Έλληνες εννοώ, και να δούμε πως μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα εκπέμπουμε σαν χώρα. Προφανώς μία χώρα που έχει προβλήματα σε ντόπινγκ, σε βία και σε στημένους αγώνες, δεν εκπέμπει αυτά τα μηνύματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό την επόμενη δεκαετία, να δείξει ένα άλλο πρόσωπο ο ελληνικός αθλητισμός προς τα έξω και να εμμένουμε συνέχεια σε αυτό για το οποίο μας προσκαλεί η παγκόσμια κοινότητα για να μιλάμε. Όπου κι αν πάμε…

 

Δημοσιογράφος: Ξέρετε έχουμε και πρόβλημα σοβαρό. Έχω την εντύπωση ότι σε επίπεδο πρωταθλητισμού είμαστε γίγαντες με πήλινα πόδια. Κι αυτά κάποια στιγμή θα σπάσουν και θα προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Αν δεν έχεις μαζικό αθλητισμό σαν χώρα δεν προχωράς υγιώς στην ανάπτυξη που θα σου βγάλει και πρωταθλητές.

 Υπουργός: Προφανώς και δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ενδυναμώσουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες στεκόμαστε και για να γίνει αυτό το πράγμα, πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός από τη πολιτεία. Και πρέπει να χτυπήσουμε τα φαινόμενα τα οποία μας αποδυναμώνουν, για να στέλνει η Ελλάδα το μήνυμα που πρέπει να στέλνει.

 

Δημοσιογράφος: Πάμε στη βία;

 Υπουργός: Βεβαίως.

 

Δημοσιογράφος: Ένα τεράστιο πρόβλημα που νομίζω ότι διώχνει την ελληνική οικογένεια από χώρους που θα μπορούσε να απολαμβάνει τον αθλητισμό. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχετε συνολικά στο μυαλό σας για την εφαρμογή αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά νομίζω ότι μπορεί εύκολα να χαρακτηριστείτε αιθεροβάμονες αν δεν ακολουθήσει το νόμο μία δομή τέτοια που θα μπορέσει να χτυπήσει το κακό στη ρίζα. Ξέρετε ότι έχουμε το παγκόσμιο φαινόμενο του μονόχρωμου ποδοσφαίρου;

 Υπουργός: Απολύτως.

 

Δημοσιογράφος: Ξέρετε επίσης ότι δεν έχουμε κανονικό πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων, συναγωνισμού αν θέλετε, για να πάμε στο ευ αγωνίζεσθε, όταν εσείς μπορείτε να πάτε ως ομάδα με τον κόσμο σας να πάτε στο άλφα γήπεδο και να αγωνιστείτε, ο άλλος με τον οποίο συναγωνίζεστε για την πρωτιά για παράδειγμα ή κάποια διάκριση δεν μπορεί να έχει τη στήριξη των φίλων του, κι έχουμε την ομολογία του κράτους ότι δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του; Όταν η αστυνομία λέει τόσο συχνά πια σηκώνω τα χέρια;

 Υπουργός: Το πρόβλημα ξεκινάει από την εξής βάση. Κανείς από μας, ούτε η πολιτεία, ούτε οι φορείς, ούτε ακόμα και οι επαγγελματικές ομάδες δεν μπορούμε πλέον να δούμε, τι θα μπορούσε να είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο γεμίζει από οικογένειες. Είναι τόση πια η διάβρωση, η κακή κατάσταση η οποία έχει επικρατήσει, που μας είναι αδύνατον να φανταστούμε το ελληνικό γήπεδο γεμάτο οικογένειες, γεμάτο ανθρώπους που χαίρονται τον αγώνα, να πληρώνουν το εισιτήριο τους, να χαίρονται τον αγώνα και …

 

Δημοσιογράφος: να πηγαίνουν με το ίδιο τρένο…

 Υπουργός: …με το ίδιο τρένο και να έχουν περάσει μία ωραία Κυριακή. Είναι τόσο μακριά αυτό από τη σημερινή πραγματικότητα, που είναι πολύ δύσκολο να παρακινήσεις όλους τους φορείς, να δουλέψουν προς την ίδια κατεύθυνση. Η πολιτεία όμως εκεί βασίζει τη δύναμη της. Αντί να λέμε, μέχρι τώρα αυτό που κάναμε σαν πολιτεία, που πηγαίναμε με τον έναν εναντίον του άλλου, αυτό που θέλουμε να εμπνεύσουμε είναι ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το πρώτο βήμα προς μία κοινή κατεύθυνση όλων κι αυτό που περιμένουμε από όλους τους φορείς που εμπλέκονται, είναι να ακολουθήσουν τα βήματα της πολιτείας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πολιτεία είναι η πρώτη υπεύθυνη, δεν είναι όμως η μόνη που μπορεί να λύσει το πρόβλημα και δεν μπορεί να το λύσει μόνη της. Άρα εμείς πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα, να πείσουμε για την αξιοπιστία μας, να πείσουμε ότι αυτό που λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε, είναι και η πραγματικότητα που θέλουμε να κάνουμε και από κει και πέρα να εμπνεύσουμε όλους τους φορείς να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Δημοσιογράφος: Πώς μπορείτε να λύσετε, γιατί είναι δόκιμη η έκφραση αλλά τόσοι γόρδιοι δεσμοί. Ο γόρδιος δεσμός είναι ένας αλλά εδώ μιλάμε για τόσους γόρδιους δεσμούς. Για παράδειγμα να σας πω ένα πολύ απλό πράγμα. Μπορώ να βάλω το κασκόλ της ομάδος μου και να πάω στο απέναντι γήπεδο να δω την ομάδα μου; Έχετε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ποιος με προστατεύει για να πάω στο γήπεδο;

 Υπουργός: Μα δεν θα ‘πρεπε να ναι καν θέμα προστασίας. Το γεγονός…

 

Δημοσιογράφος: Αν προκύψει λοιπόν όμως αυτό που δεν θέλουμε, που απευχόμεθα όλοι, που θα προκύψει στην Ελλάδα ποιος με προστατεύει;

  Υπουργός: Μα ήδη όταν οι οπαδοί ομάδων σχηματίζουν στρατούς, κι όταν η βία εξελίσσεται έξω από τα γήπεδα με τους τρόπους που έχει εξελιχτεί, δεν μπορεί να περιμένεις ότι θα πας με το κασκόλ της αντίπαλης ομάδας στο γήπεδο.

 

Δημοσιογράφος: Δεύτερος γόρδιος δεσμός. Πώς κόβετε τη σχέση μεταξύ επιχειρηματιών, ιδιοκτητών και της πολιτείας και ουσιαστικά θα μου επιτρέψετε την έκφραση, διότι εγώ θεωρώ ότι από κει ξεκινάει το κακό, αβαντάρει αυτούς τους στρατούς. Γιατί δεν μπορεί να είναι αυτοδημιούργητοι.

 Υπουργός: Όχι υπάρχουν μία σειρά από εργαλεία τα οποία η πολιτεία αποκτά με το νομοσχέδιο, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει κάποια φαινόμενα. Πρώτα από όλα συνδέει τους συνδέσμους με τις επαγγελματικές ομάδες.

 

Δημοσιογράφος: Με τι κυρώσεις; Μπαίνετε σε σύνδεσμο και ξαναβρίσκετε όπως βρήκατε πρόσφατα πυρομαχικά. Ρόπαλα, όπλα κ.λ.π. ποια είναι η ευθύνη του συλλόγου για αυτό;

 Υπουργός: Αν μπεις σε σύνδεσμο με όπλα, εκεί πια είναι η ποινική δικαιοσύνη που πρέπει να πάρει τα μέτρα της και από κει και πέρα κρίνονται οι άνθρωποι για αυτά που έχουν παρανόμως στην κατοχή τους.

 

Δημοσιογράφος: Αλλά αφού λέμε η λέσχη εκπορεύεται πια από την ομάδα και ελέγχεται κατά κάποιο τρόπο από την ομάδα, θα πρέπει να ελέγχεται από την ομάδα,, τι κύρωση θα έχει η ομάδα, όταν διατηρεί λέσχη φίλων της με όπλα, με μολότοφ, θα ‘χει ας πούμε αφαίρεση πέντε βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα για να πονέσει και να το προσέχει;

 Υπουργός: Οι κυρώσεις πια είναι θέμα της ποινικής δικαιοσύνης κι αυτό θα δρομολογηθεί μέσα από το πρώτο στάδιο το οποίο οφείλει να είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα δε συνδέεται. Το καινούριο νομοσχέδιο συνδέει τις λέσχες με τις ομάδες και άρα από κει απορρέει οποιαδήποτε άλλη νομική διαδικασία.

 

Δημοσιογράφος: Σε αυτό ζητώ συγνώμη γιατί έκανα επέμβαση γιατί ο κόσμος μπορεί να μην το κατάλαβε, ξέροντας το εγώ σας έκανα την ερώτηση. Όντως το πρώτο βήμα το ότι οι λέσχες πλέον, οι σύνδεσμοι που καταργούνται και γίνονται λέσχες, έρχονται και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το σωματείο, δημιουργεί έναν τρόπο ελέγχου ισχυρότερο, αλλά εγώ λέω θα εφαρμοστεί; Γιατί στην Ελλάδα από αυτό πονάμε κυρίως.

 Υπουργός: Μα πάντα έχουμε ένα θέμα εφαρμογής στην Ελλάδα, και σε επίπεδο αστυνόμευσης, και σε επίπεδο δικαιοσύνης κ.λ.π. Εγώ δε νομίζω όμως ότι υπήρχε και πάντα το πλαίσιο για να μπορεί να κάνει ούτε η αστυνομία ούτε η δικαιοσύνη τη δουλειά της μέχρι τώρα. Δηλαδή πάντα υπήρχαν παραθυράκια, από τα οποία ξέφευγαν οι διαδικασίες. Για παράδειγμα τώρα δίνουμε ένα εργαλείο στη δικαιοσύνη και λέμε κοίτα να δεις, εάν ένα φαινόμενο επαναλαμβάνεται συνέχεια από τους ίδιους ανθρώπους, τότε έχεις δικαίωμα να απαγορεύσεις από αυτούς τους ανθρώπους να μπαίνουν στο γήπεδο, και αν  ξαναμπούν στο γήπεδο τότε οφείλουν να εκτίσουν την ποινή την οποία είχαν πάρει όταν αναβλήθηκε η δίκη τους ή όταν εξαγόρασαν την ποινή. Άρα λες λοιπόν τώρα, ότι για ένα πρόβλημα το οποίο επαναλαμβάνεται, η δικαιοσύνη πια έχει το δικαίωμα να «αφαιρέσει» αυτούς τους ανθρώπους από το γήπεδο. Να πει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει πια να βρίσκονται εκεί πέρα.

 

Δημοσιογράφος: Το αυτονόητο.

 Υπουργός: Δεν είναι τόσο πολύ αυτονόητο διότι υπήρχε το θέμα με το ιδιώνυμο…

 

Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα ζούμε…

 Υπουργός: Υπήρχε το θέμα με το ιδιώνυμο και έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι δεν κάνουμε ένα δεύτερο λάθος για να διορθώσουμε το πρώτο.

 

Δημοσιογράφος: Να μείνουμε λίγο εδώ γιατί έχετε βάλει και κάποια σημαντικά πράγματα στο νομοσχέδιο…

 Υπουργός: …αλλά έτσι, έχει αντιμετωπιστεί σωστά με το νομοσχέδιο, όπως επίσης οι μετακινήσεις των φιλάθλων, όπως επίσης ένα τεράστιο θέμα που έχει προκύψει, που είναι οι εταιρείες σεκιούριτι.

 Δημοσιογράφος: Αυτό θα ερχόμουν να σας ρωτήσω, σεκιούριτι, εισιτήρια ηλεκτρονικά και κάμερες. Τεράστιο κόστος. Σε αυτήν την εποχή περιμένετε από τις ομάδες να το εφαρμόσουν.

 Υπουργός: Το κόστος θα το καλύψουμε εμείς για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

 

 Δημοσιογράφος: Ακόμη και στα ιδιόκτητα γήπεδα;

 Υπουργός: Βεβαίως. Αυτό το οποίο έχουμε πει εμείς, είναι ότι θέλουμε ένα σύστημα το οποίο να είναι συμβατό, να μπορούμε να παρακολουθούμε τα γήπεδα…

 

Δημοσιογράφος: Όλα με ενιαίο τρόπο.

 Υπουργός: Και αν το υλικό αυτό το χρειάζεται η δικαιοσύνη, να μπορεί να το έχει και τα  ηλεκτρονικά εισιτήρια με τα οποία οριοθετείται που βρίσκεται ο καθένας. Πρέπει να σας πω για να το διασκεδάσουμε κιόλας, ότι το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν είναι μόνο ένα θέμα που αφορά τη βία, αφορά και τη φοροδιαφυγή, να ξέρει η πολιτεία τι εισιτήρια πουλιούνται και τι φόροι…

 

 

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τον κόσμο που είναι στο γήπεδο, γιατί έχουμε ανακολουθία πολύ συχνή.

 Υπουργός: Συχνά έχουμε ανακολουθία, οπότε μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν και πολύ κατανοητό από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι είναι μία επένδυση ουσιαστικά αυτά τα χρήματα που θα δινόντουσαν κι έτσι έχουμε εξασφαλίσει τα κονδύλια για να προχωρήσουμε.

 

Δημοσιογράφος: Πάμε στο θέμα των σεκιούριτι που είπατε. Ενημερώνομαι με μεγάλη χαρά και ελπίζω ότι ισχύει ότι θα έχουν δυνατότητα πλέον, αυτό που λέγαμε πάντα, μα τι να κάνουν οι σεκιούριτι μα δεν μπορούν να συλλάβουν, για αυτόφωρα αδικήματα να επέμβουν να μπορούν να πιάσουν τον παραβάτη και να τον οδηγήσουν, να τον παραδώσουν στις αρχές για να πάει στο αυτόφωρο. Να μπορεί να συλληφθεί δηλαδή από αυτούς. Και ρωτάω το εξής. Έχει γίνει μία ολόκληρη διαδικασία από την ΕΠΟ…

 Υπουργός: Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένα από τα προβλήματα που είχαμε μέχρι τώρα οι εταιρείες σεκιούριτι πολλές φορές ήταν εταιρείες…

 

Δημοσιογράφος: Αυτό πάω να σας πω, περιμένετε γιατί ήμουνα εκεί, ήμουνα στην Αγγλία για αυτό. Ακολούθησα την εκπαίδευση της ΕΠΟ για ένα διήμερο και είδα τι έγινε. Εκπαιδεύτηκαν οι άνθρωποι από Άγγλους που σε αυτό τον τομέα είναι πολύ μπροστά, βγάλανε στην επαρχία, απλώσανε σε όλη την Ελλάδα εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που ήταν πολύ λογικό τους εκπαιδευμένους, εκπαιδευτές πια, για να εκπαιδεύσουν ομάδες σεκιούριτι. Εκπαιδεύτηκε ικανός αριθμός ανδρών σε κάθε πόλη, ώστε μόνο εκπαιδευμένοι σεκιούριτι να φυλάνε τα γήπεδα μας πια. Αν για παράδειγμα στην Κρήτη να φέρω ένα παράδειγμα στην τύχη γιατί έχει δύο ομάδες στο Ηράκλειο είχε δύναμη 100 αντρών αλλά σε ένα γεμάτο γήπεδο στο Παγκρήτιο θα χρειαζόντουσαν ας πούμε 150, φύγανε απ’ το Ηράκλειο πήραν ξέρω εγώ κι απ’ τα Χανιά κι απ’ το Ρέθυμνο,  τον αριθμό πλέον τον έχουν εξασφαλίσει. Ποιος μας διασφαλίζει ότι θα χρησιμοποιούνται μόνο αυτοί; Και το λέω γιατί ξέρετε καλά πως οπαδοί το τοποθετούνται, παράδειγμα τρανό έχουμε στο πρόσφατο τελικό κυπέλου, ΑΕΚ-ατρόμητου όπου άρχισαν να πλακώνονται μεταξύ τους άνθρωποι που φορούσαν γιλέκα σεκιούριτι στο γήπεδο. Λοιπόν οπαδοί τοποθετούνται να φυλούν άλλους οπαδούς. Δηλαδή τι βάζουμε; Τον λύκο στα πρόβατα. Και ξέρετε είναι και διακεκριμένοι αυτοί που συνήθως επιλέγονται για μέσα στο γήπεδο.

 Υπουργός: Απολύτως. Για αυτό πλέον η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να πιστοποιήσει αυτές τις εταιρείες και να πιστοποιήσει και τους άνδρες των σεκιούριτι.

 

Δημοσιογράφος: Ωραία. Με τι κόστος της ομάδας αν είναι παραβάτης;

 Υπουργός: Το κόστος της ομάδας είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το καθορίσουμε. Δεν είναι εκεί το θέμα. Η πρώτη προτεραιότητα της ιστορίας…

 

Δημοσιογράφος: Πιστέψτε με είναι εκεί.

 Υπουργός: Η πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι να μπορεί καταρχήν να ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι φυλούν τα γήπεδα.

 

Δημοσιογράφος: Σωστό.

 Υπουργός: Και αυτό είναι το οποίο διαπραγματεύεται το νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρές, αλλά δε νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε εκεί. Αυτό που πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο είναι ποιο είναι το πρόβλημα και τι προσπαθεί να λύσει το νομοσχέδιο. Αυτό είναι το οποίο προσπαθούμε να εκπέμψουμε, ότι διάφορα προβλήματα που οδηγούν είτε στη βία, είτε στη διαφθορά και τους στημένους αγώνες, είτε στο ντόπινγκ, τα αναγνωρίζει η πολιτεία και αναγνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να λυθούν. Από κει και πέρα όμως και η πολιτεία βεβαίως έχει έργο να κάνει από την ώρα που θα γραφτεί το νομοσχέδιο και η δικαιοσύνη έχει και η αθλητική δικαιοσύνη έχει και οι φορείς. Αν συνεργαστούν όλοι αυτοί μαζί, αυτά τα φαινόμενα μπορούν να εκλείψουν. Αλλά εδώ θα σταθώ σε κάτι που είπα πριν. Μόνο εάν μπορέσουμε να δούμε πως θα είναι η επόμενη μέρα με τα γήπεδα γεμάτα οικογένειες, μόνο τότε θα αρχίσουμε να εμπνέουμε την ανάγκη για να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να πάνε μπροστά τα πράγματα…

 

Δημοσιογράφος: να κάνω μία παρένθεση με το Υπουργείο Παιδείας έχετε σχεδιάσει κάτι για να «εμπλακούν» στη φάση αυτή και τα παιδιά;

 Υπουργός: Όχι ακόμη.

 

Δημοσιογράφος: ..τουλάχιστον χαλάσαμε ως γενιές αλλά ας βγουν τα παιδιά μας καλύτερα.

 Υπουργός: Μα νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δε γίνεται μόνο μέσα στο σχολείο, βεβαίως μπορούμε να κάνουμε σχολικά προγράμματα, αλλά εδώ είναι ένα θέμα πολιτισμού της κοινωνίας και το τι μηνύματα παίρνει κανείς από την οικογένεια του. Ένα σχολείο μπορεί να κάνει κάποια σεμινάρια ή να εξηγήσει πως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αλλά αν η οικογένεια δεν πειστεί ότι είναι σημαντικό το παιδί που πάει στο γήπεδο, να αισθάνεται ασφάλεια, δεν νομίζω ότι προχωράμε μπροστά. Και για αυτό σας λέω και σαν αθλητισμός αλλά και σαν χώρα οφείλουμε να εκπέμπουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να μιλάει σε διεθνή φόρουμ για όλα τα πράγματα τα οποία ενδιαφέρουν την παγκόσμια κοινότητα στα θέματα τα αθλητικά είναι μοναδική. Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο τον οποίο έχουμε. Το γεγονός ότι έρχεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εδώ και παίρνει τη φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα, αυτό εμείς το θεωρούμε δεδομένο. Δε θα έπρεπε να το θεωρούμε δεδομένο. Θα ‘πρεπε να το δούμε σαν ευκαιρία να εκπέμψει η Ελλάδα κάτι διαφορετικό. Και σίγουρα κάτι διαφορετικό από αυτό που εκπέμπεται τα τελευταία χρόνια, με τη βία που βγαίνει προς τα έξω και με τις υποθέσεις αυτές, τις παρανομίες.

 

Δημοσιογράφος: Μια εξειδικευμένη ερώτηση που όμως αφορά όλο το εύρος του αθλητισμού διότι δυστυχώς το ζούμε πια, έχει φτάσει ο κόσμος σε σημείο να πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα πια καθαρό στον αθλητισμό από αυτή την άποψη. Αφορά το ΕΣΚΑΝ. Ο εκσυγχρονισμός του μπορεί να αποφέρει την εγγύηση του άμεσου ελέγχου;

 

Υπουργός: Στο ΕΣΚΑΝ δημιουργήσαμε μία υποδομή, η οποία ήταν πάρα πολύ σύγχρονη, αγοράσαμε τα καλύτερα εργαλεία για να κάνουμε τη δουλειά και μετά τα βάλαμε μέσα σε ένα τυπικό δημόσιο πλαίσιο, με το οποίο το στραγγαλίσαμε. Η πραγματικότητα είναι δηλαδή ότι εκεί που είχαμε τη δυνατότητα αυτό το πράγμα να φέρει αποτελέσματα, να γίνει ειδική η Ελλάδα στο ντόπινγκ σε όλη την περιοχή μας, αντ’ αυτού το κλειδώσαμε ουσιαστικά μέσα σε μία τυπική ελληνική γραφειοκρατία. Αυτό το οποίο κάνει το νομοσχέδιο είναι να ανοίγει τις πόρτες, για να μπορέσει να αξιοποιήσει το υλικό που έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και τις εγκαταστάσεις, για να μπορεί να τιμολογεί το ίδιο το ΕΣΚΑΝ και να μαζεύει χρήματα, για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ανεμπόδιστα.

 

Δημοσιογράφος: Συμφωνώ όλα αυτά που έχετε σχεδιάσει μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα του σήμερα; Οικονομικά θα ζητήσετε την αρωγή συνολικά από τον προϋπολογισμό, θα την έχετε;

 Υπουργός: Αρνούμαι κατηγορηματικά να αποδεχτώ ότι επειδή η Ελλάδα περνάει μία κρίση δεν έχουμε τη δυνατότητα σαν Έλληνες να εκπέμψουμε αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπέμψουμε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σε όλες τις ιδιωτικές μας κουβέντες βλέπουμε τον τόπο μας με μία ιδιαίτερη αγάπη και ένα ιδιαίτερο σεβασμό για αυτά τα οποία εκπροσωπεί κι όμως στη δημόσια συμπεριφορά μας συμπεριφερόμαστε λες και η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει καμία ελπίδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε και επιστημονικό προσωπικό, ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι επιτέλους αντί να θεοποιούμε και να μυθοποιούμε αν θέλετε τα λάθος πρότυπα, να αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά, που είναι ειδικοί στα πράγματα και να τους δίνουμε την ευκαιρία αυτοί οι άνθρωποι, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ώστε να πάει η ελληνική κοινωνία μπροστά. Ο κόσμος περιμένει από την Ελλάδα πάρα-πάρα πολλά. Κι αυτό το οποίο συνέχεια κάνουμε, είναι να τους απογοητεύουμε με αυτό το οποίο εκπέμπουμε.

Δημοσιογράφος: Ένα μεγάλο κομμάτι λοιπόν, που νομίζω και εσείς το αναγνωρίζετε το δίχως άλλο, είναι το ποδόσφαιρο. Μαζεύει πάνω του, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου μαζικότερα από οποιοδήποτε άλλο σπορ, είχαμε όλα όσα αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι. Πως αισθάνεστε αυτή τη στιγμή έχοντας περάσει όλο αυτόν τον κυκεώνα των θεμάτων που αντιμετωπίστηκαν το καλοκαίρι; Φτάσαμε κάπου; Έγινε απλά μια αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε εντονότερα;

Υπουργός: Είναι μια φυσιολογική αρχή αντιμετώπισης ενός πολύ σημαντικού προβλήματος. Είναι μόνο η αρχή. Αλλά είναι και μια φυσιολογική αρχή. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα όταν αποφασίσεις ότι θα αντιμετωπίσεις τα πράγματα διαφορετικά είναι ότι ο πρώτος τον οποίον αντιμετωπίζεις διαφορετικά, αισθάνεται αδικημένος. Σου λέει «γιατί εγώ;»

 

Δημοσιογράφος: Δεν σας κρύβω, για να κάνω εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου, από την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου σας κατηγορούν ότι υπήρχε στόχευση του Γερουλάνου ότι εμείς έπρεπε να πέσουμε και όταν είδε ότι δεν μπορεί να βγει μέσω των υπολοίπων αρχών επιστράτευσε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν πήραμε την αδειοδότηση και μας ρίξανε με αυτό τον τρόπο.

 

Υπουργός: Ναι, αυτά είναι αστεία πράγματα και λέω ότι είναι αστεία διότι έχω ακούσει ας πούμε και ανθρώπους από τον Βόλο, πολύ σοβαρούς ανθρώπους και μορφωμένους ανθρώπους να λένε, «κοίτα μας υποτίμησες». Λέω «ρε παιδιά ας σοβαρευτούμε λίγο. Εγώ είμαι το πρόβλημα σας ή το πρόβλημα σας είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων σας που έστελναν τις ομάδες στην Ευρώπη και σας στέλνανε «πακέτο» πίσω λέγοντας ότι δεν ανήκετε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο»; Γιατί αυτό έγινε με τον Ολυμπιακό Βόλου.                                Το πρόβλημα λοιπόν, αν θέλουμε να πούμε ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα, είναι ότι πρέπει οι ομάδες μας οι οποίες βγαίνουν προς τα έξω να έχουν την υπόσταση που πρέπει να έχουν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Δεν νομίζω ότι ζητάμε πάρα πολλά πράγματα εδώ πέρα

 Δημοσιογράφος: Ξέρετε, είναι δύσκολο αυτό πολύ, είναι πολλές οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν συντομότατα, μπορεί και τους επόμενους μήνες, πρόβλημα του να είναι πραγματικά έτσι όπως πρέπει να είναι, έτσι όπως απαιτεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να είναι και εκεί θέλω να δω τι θα κάνετε γιατί δεν είναι μόνο οι λεγόμενες μικρότερες, είναι κι αυτές που κουβαλούν πολύ κόσμο

Υπουργός: Βεβαίως και είναι πολύ δύσκολο. Η λύση όμως δεν είναι να βάλουμε μια μάσκα πάνω στην ομάδα και να την στείλουμε στην Ευρώπη, γιατί θα μας την στείλουν πίσω όπως σας είπα «πακέτο» όπως έγινε και με τον Ολυμπιακό Βόλου. Αυτό δεν πρέπει να το ανέχεται ο κόσμος του Βόλου, δεν πρέπει να ανέχεται η πόλη του να ξεφτιλίζεται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, επειδή κάποιοι δεν στήσανε την ομάδα πάνω σε γερά πόδια, όπως λέγατε πριν. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι κοινωνική απαίτηση, είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν αυτές οι ομάδες, οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα χρώματα για τα οποία είναι περήφανη αυτή η πόλη, να εκπέμπουν αυτό το οποίο πρέπει προς τα έξω, να έχουν δηλαδή δυνατές ομάδες οι οποίες μπορούν να πάνε εκεί και να κάνουν τον Βόλο περήφανο. Αντί λοιπόν να ζητούν από την πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια στις παρανομίες που είχαν γίνει, είναι πολύ πιο ουσιαστικό να ζητήσουν από τους παράγοντες των ομάδων να αντεπεξέλθουν σε αυτό το οποίο καλούνται να κάνουν ως παράγοντες.

Δημοσιογράφος: Ο έλληνας όμως που έχει το δικό του, θα μου επιτρέψετε, φετίχ το καφενείο, κάθεται στο καφενείο και λέει, θα χρησιμοποιήσω τα ονόματα γιατί είναι οι τέσσερις ας πούμε που δεν έλειψαν ποτέ από την Α’ Εθνική από το ’59 και μετά. Αν το πρόβλημα το έχει ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ θα τους αγγίξει η πολιτεία; Ο φίλαθλος λέει όχι, εκεί κάνει «τζιζ» όπως λέμε έτσι λαϊκά, τραβάμε τα χέρια μακριά

Υπουργός: Έχω ακούσει για αυτή την κριτική και η πραγματικότητα είναι ότι εμείς δεν θα υπήρχε περίπτωση να σταματήσουμε κάπου απλώς επειδή είναι μια μεγάλη ομάδα. Αυτό το οποίο όμως είναι η πραγματικότητα είναι ότι οι πληροφορίες που μας ήρθαν από την UEFA για τους στημένους αγώνες, αφορούσαν μόνο μικρές ομάδες και δεν είναι τυχαίο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και μιλάω για την παγκόσμια διαφθορά δεν εννοώ μόνο την εγχώρια, γίνεται γύρω από μικρές ομάδες και τους μικρούς αγώνες, εκεί δηλαδή που με μικρό κόστος μπορεί ο άλλος να περάσει το αποτέλεσμα…

 Δημοσιογράφος: Ίσως και πιο εύκολο γιατί δεν είναι μπροστά σε πολλά μάτια, είναι πιο μακριά από τη μεγάλη μάζα…

Υπουργός: Δεν είναι μπροστά σε πολλά μάτια, δεν διεκδικούν τα μεγάλα κονδύλια τα οποία διεκδικούν οι μεγάλες ομάδες βγαίνοντας ενδεχομένως στο εξωτερικό, είναι άλλο το σκηνικό. Αν λοιπόν υπήρχαν αυτές οι μεγάλες ομάδες στα στοιχεία που πήραμε από την UEFA και εμείς δεν κάναμε τη δουλειά μας τότε θα δεχόμουν τη κριτική απολύτως αλλά από εκεί και πέρα οι πληροφορίες που είχαμε ήταν για αυτές τις ομάδες, αυτές άρχισε να ψάχνει η δικαιοσύνη, αυτές άρχισε να ψάχνει η αθλητική δικαιοσύνη και μόνο αφότου αυτοί πήραν κάποιες αποφάσεις, η πολιτεία ήρθε να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία. Από τις 13 ομάδες οι οποίες έχουν υποβιβαστεί τουλάχιστον μια κατηγορία, οι περισσότερες από αυτές έχουν τιμωρηθεί μέσα από την αθλητική δικαιοσύνη. Λοιπόν, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να βρίσκει, αν θέλετε, μια πόλη να βγάλει το άχτι της κάπου, την πραγματικότητα όμως πρέπει να δουν και να δουν ποια είναι η επόμενη μέρα για το ποδόσφαιρο στη πόλη τους και να στηρίξουν αυτό το οποίο είναι υγιές.

 

Δημοσιογράφος: Ακούσατε και επικριτικά σχόλια και για τον τρόπο που αντικαταστάθηκε, πολύ εύκολα θα έλεγα, ο κύριος Κασσίμης. Αντικαταστάθηκε από δυο εφέτες ανακριτές που πήραν τη θέση του και ήταν πολλοί που είπαν γιατί; Περίμενε κάτι συγκεκριμένο ο Γερουλάνος και δεν το έκανε ο Κασσίμης και αντικαταστάθηκε;

 Υπουργός: Μα το πιο, αν θέλετε, κωμικοτραγικό σε όλη αυτή την …

 Δημοσιογράφος: Συγγνώμη, δεν συμφωνώ. Να εξηγήσω ότι κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, θέτω τα ερωτήματα που θα σας έθεταν κοινωνικές ομάδες συνανθρώπων μας που πιστεύουν η μια το άλφα, η άλλη το βήτα κλπ για να πάρουμε απαντήσεις.

Υπουργός: Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι έχουμε κάνει την κοινωνία μας να πιστεύει ότι όλα αυτά τα πράγματα γίνονται κάτω από το τραπέζι. Αν θέλετε να ξέρετε, εμείς δεν έχουμε κάνει ποτέ παρέμβαση ούτε στην αθλητική ούτε στη ποινική δικαιοσύνη και ούτε θα το σκεφτόμασταν να το κάνουμε ποτέ. Εγώ οποιαδήποτε επαφή μου με αυτούς τους φορείς και με την ΕΠΟ και ούτω κάθε εξής, την κάνω δημόσια και το κάνω για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Αν αρχίσει η πολιτεία να υποκαθιστά αυτούς τους θεσμούς, τότε πρέπει να πάρει όλο το πακέτο της δουλειάς επάνω της και τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την πολιτεία και για αυτό είχε αποτύχει η πολιτεία στο παρελθόν. Έλεγε λοιπόν ο υπουργός «εγώ έχω ισχύ, άρα σηκώνω το τηλέφωνο και λέω στον έναν κάνε αυτό, λέω στον άλλον κάνε εκείνο» και τότε η πολιτεία συντονίζει τα πάντα. Αυτό το οποίο είπαμε εμείς είναι ότι θα εμπιστευτούμε τους θεσμούς, ακόμα και εκεί που βλέπαμε ότι δεν λειτουργούσαν σωστά και αυτό το οποίο λέω όπου βρεθώ είναι ότι εμείς εμπιστευόμαστε τους θεσμούς συχνά πιο πολύ από ότι εμπιστεύονται τους εαυτούς τους. Το ουσιαστικό είναι να λειτουργήσουν αυτοί οι θεσμοί. Αν λειτουργήσουν οι θεσμοί η πολιτεία δεν χρειάζεται να σηκώσει κανένα τηλέφωνο. Λοιπόν, εμείς δώσαμε το πρώτο δείγμα γραφής ως πολιτεία, τι θέλουμε και τι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και από εκεί και πέρα κρίναμε τους θεσμούς για τη δουλειά που έκαναν. Όταν βλέπαμε ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά, λέγαμε μπράβο στη δουλειά που βλέπαμε και όταν τα πράγματα βλέπαμε ότι δεν πήγαιναν καλά, παίρναμε διάφορα μέτρα απέναντι σε αυτή τη κατάσταση.

 Δημοσιογράφος: Όπως το να προχωρήσετε σε αλλαγές

Υπουργός: Όχι καθόλου αυτό θα ήταν παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Αντίθετα θα σας έλεγα, το ένα εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε είναι ότι όταν είδαμε ότι υπάρχει μια ανακολουθία στην ΕΠΟ και στην Ομοσπονδία μεταξύ των ποινών που θεσμοθέτησαν και των ποινών που επιβάλλανε στις διάφορες περιπτώσεις, τότε εμείς είπαμε ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό το πράγμα και διακόψαμε τη χρηματοδότηση από διάφορους φορείς οι οποίοι σχετίζονται με το Ελληνικό Δημόσιο. Από τη μια είπαμε μπράβο όταν είδαμε την ΕΠΟ να αυστηροποιεί το δίκαιο της και είπαμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, από την άλλη όμως όταν είδαμε ότι δεν ήταν έτοιμοι να το τηρήσουν, είπαμε ότι εμείς θα διακόψουμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση μέχρις ωσότου δούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Εάν δούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, εδώ είμαστε για να υποστηρίξουμε. Αν τώρα οι διοργανώτριες αρχές και η ΕΠΟ πάρουν αυτό το μήνυμα και το δουν ως μια θετική παρέμβαση της πολιτείας και δεν το πολεμήσουν απλώς για να το πολεμήσουν, τότε νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση…

 Δημοσιογράφος: Η σχέση σας είναι καλή με την ΕΠΟ; Έχετε ανοικτό διάλογο, έχετε δίαυλο επικοινωνίας;

Υπουργός: Η σχέση μου με την ΕΠΟ είναι καθαρά θεσμική και έτσι θέλω να την κρατήσω όπως και με τους άλλους φορείς.

 

Δημοσιογράφος: Να το θέσω αλλιώς. Είναι σε καλό επίπεδο συνεννόησης μεταξύ σας; Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ανοικτός;

 Υπουργός: Νομίζω ότι υπάρχει μια καλή διάθεση από όλες τις μεριές να προχωρήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό το οποίο βλέπεις συχνά είναι ότι για μια σειρά από λόγους, είτε επειδή κάποιος στριμώχνεται, είτε επειδή κάποιος δεν πιστεύει σε αυτό το οποίο κάνουμε, είτε επειδή κάποιος δεν μπορεί να δει αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι το ποδόσφαιρο την επόμενη μέρα, βλέπουμε πισωγυρίσματα σε μια διαδικασία. Δεν μπορώ να πω ότι μετά από αυτό τον ένα- ενάμιση χρόνο στον οποίο έχουν υπάρξει τιμωρίες που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχουν υπάρξει κυρώσεις για ομάδες οι οποίες έχουν συμπεριφερθεί με ανάρμοστο τρόπο, να πω ότι είμαι στεναχωρημένος. Δεν είμαι ευχαριστημένος υπό την έννοια ότι δεν θεωρώ ότι έχει τελειώσει το θέμα. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

 Δημοσιογράφος: Και δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς ότι αυτό θα τελειώσει διότι σε κάθε χώρο, σε κάθε επαγγελματικό χώρο, σε κάθε κοινωνικό χώρο πάντα υπάρχουν αγκάθια. Δεν μπορείς να πεις ότι αν τελειώσω το έργο μου δεν θα μου ξαναπροκύψει κάτι στον δρόμο μου, αλίμονο.

 Υπουργός:            Είναι πολλά τα λεφτά που σχετίζονται με το επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όπου βεβαίως υπάρχουν πολλά λεφτά, πάντα θα προσπαθούν κάποιοι επιτήδειοι να βρουν τρόπους με τους οποίους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από την παρανομία την οποία ασκούν και για αυτό η πολιτεία πρέπει να έχει πάντα καινούργια εργαλεία για να τα αντιμετωπίσει

 

Δημοσιογράφος: Να αγγίξω άλλο ένα σημείο για το οποίο επίσης κάτι κατηγορήστε, ότι με τον τρόπο με τον οποίο έχετε μιλήσει κάποιες στιγμές για κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο, για το ότι πρέπει να σταματήσει κάθε είδους παροχή από τη πολιτεία όταν βρίσκει προβλήματα και λοιπά επηρεάζει ουσιαστικά και τον ΟΠΑΠ που δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από την κεντρική εξουσία και λέγεται ότι για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ έδινε 17 εκατομμύρια για μια κεντρική χορηγία στο πρωτάθλημα της Σουπερλιγκ ακόμα δεν τα έχει πάρει φέτος το ελληνικό ποδόσφαιρο και του λείπουν γιατί είναι χρήματα τα οποία θα πρέπει να τα βάλουν οι ομάδες να τα αντικαταστήσουν, δηλαδή από δικά τους κονδύλια, τα έσοδα που έχουν από τα εισιτήρια, από τη τηλεόραση και ούτω κάθε εξής  σε περιόδους πολύ πεσμένης συνολικά διαφήμισης και για ένα προϊόν που οι ίδιοι λένε ότι απέδωσε τη τελευταία χρονιά περί τα 200 εκατομμύρια η συμμετοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ μέσω του ΟΠΑΠ.

 Υπουργός: Η παρέμβαση που έκανε παλιά ο ΟΠΑΠ στο πρωτάθλημα ήταν να υποστηρίζει μια ομάδα έναντι μιας άλλης κι αυτό είπαμε ότι έπρεπε να σταματήσει. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ…

 

Δημοσιογράφος: Πως το εννοείτε αυτό; Χορηγώντας κάποια και όχι άλλη.

 Υπουργός: Χορηγώντας μια και μη χορηγώντας μια άλλη. Αυτό το οποίο όμως είναι το ουσιαστικό εδώ, κάτι το οποίο οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία θα έπρεπε να κάνει, είπαμε ότι εφόσον οι ομάδες τηρούν τις προϋποθέσεις για ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, ο ΟΠΑΠ έχει κάθε λόγο να τις στηρίζει. Αυτό που δεν έχει λόγο να κάνει ο ΟΠΑΠ είναι να στηρίζει ομάδες οι οποίες εμπλέκονται μέσα σε στημένους αγώνες, μέσα σε διαδικασίες όπου το πρωτάθλημα δεν είναι δίκαιο για όλους…

 

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε αλλά αυτόνομα ή με άνωθεν εντολή; Γιατί είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

 Υπουργός: Συγγνώμη είναι μια εμπορική εταιρεία η οποία θα όφειλε η διοίκηση της να το κάνει αυτό και οι μέτοχοι της εάν δεν βλέπουν τη διοίκηση της να κάνει αυτό το οποίο θεωρούν σωστό για την εταιρεία πρέπει να το επισημάνουν. Εμείς αυτό κάνουμε ως μέτοχοι της εταιρείας, επισημαίνουμε στον ΟΠΑΠ ότι είναι σημαντικό όπου διαφημίζεται ο ΟΠΑΠ, η διαδικασία και η συμπεριφορά να είναι καθαρή. Και θα σας έλεγα εδώ, μιας που είμαστε και στη NOVA κιόλας, η NOVA είναι ένας χορηγός με έναν τρόπο του ελληνικού πρωταθλήματος, θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και να πει ότι «κι εγώ δεν θέλω να βλέπω ούτε στημένους αγώνες, ούτε αγώνες με βία, ούτε ντοπαρισμένους… άρα εάν έχω τέτοια φαινόμενα κι εγώ θα τραβάω την υποστήριξη μου από αυτές τις ομάδες μέχρις ότου να βοηθήσουμε όλοι να καθαρίσει το πρωτάθλημα. Διότι τι γινόταν μέχρι τώρα, με τα λεφτά είτε της NOVA, είτε του ΟΠΑΠ, είτε και της πολιτείας ακόμα. Απευθείας γινόντουσαν δυνατοί κάποιοι παράγοντες του ποδοσφαίρου και νόμιζε ο κόσμος του αθλητισμού ότι αυτοί ήταν οι άνθρωποι που θυσίαζαν τον οβολό τους για να πάει καλά η ομάδα τους. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολλοί λίγοι άνθρωποι που έβαζαν το χέρι στη τσέπη πραγματικά για να υποστηρίξουν τις ομάδες που τους αποθέωναν μέσα στο γήπεδο, στη πραγματικότητα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είχαν γίνει, αν θέλετε, παράγοντες με τη στήριξη της πολιτείας. Λοιπόν, η πολιτεία έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι αν εσύ είσαι…

 

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ότι διαχειρίζονταν αυτό το δημόσιο χρήμα και ουσιαστικά οι ίδιοι δεν επένδυαν τίποτα στις ομάδες…

 Υπουργός: Βεβαίως. Αν με λεφτά του έλληνα φορολογούμενου εσύ αποφασίζεις να γίνεις άρχοντας μιας ομάδας, να κάνεις το αφεντικό και εκτός ότι το κάνεις με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου έρχεσαι μετά και δεν συμπεριφέρεσαι και με τον τρόπο που πρέπει ε, κάποια στιγμή η πολιτεία πρέπει να πει «εντάξει, είναι σημαντικό το ποδόσφαιρο, είναι σημαντικοί οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου αλλά δεν μπορεί και ο έλληνας φορολογούμενος να πηγαίνει να πληρώνει για να βλέπει αυτή τη κατάντια στα ελληνικά γήπεδα».

 

Δημοσιογράφος: Δεν σας κρύβω ότι εγώ θα μπορούσα να συνεχίσω τη κουβέντα μας για άλλη μισή ώρα αλλά σέβομαι το δικό σας χρόνο γιατί μας έχετε πει ότι έχετε κι άλλη δραστηριότητα αμέσως μετά και θέλω να κάνω δυο πολύ γρήγορες ερωτήσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει κάτι για τις συγχωνεύσεις;

 Υπουργός: Από ποια άποψη; Γιατί…

 

Δημοσιογράφος: Από το πώς θα πρέπει να γίνονται

 Υπουργός: Ναι και αυτό το οποίο είδαμε να δρομολογείται τελευταία θεωρήσαμε ότι είναι επικίνδυνο και προστατεύσαμε τις ομάδες από το να γίνουν τέτοιες…

 

Δημοσιογράφος: Να προστατεύει δηλαδή το ιστορικό σωματείο να το πούμε έτσι;

 Υπουργός: Απολύτως. Θεωρούμε γενικά ότι όταν σε μια πόλη ένα σωματείο έχει μια ιστορία και μια παράδοση, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να διατηρηθεί για να σχετίζεται με τη πόλη και για να αισθάνεται η πόλη ότι εδώ είναι η δικιά της ομάδα…

 

Δημοσιογράφος: Σωστά να το πούμε έτσι όπως είναι η πραγματικότητα, να μην το ισοπεδώνουν οικονομικά συμφέροντα μέσα σε ένα βράδυ

 Υπουργός: Ναι, ακριβώς. Εντάξει είπαμε ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός φέρνει πολλά καλά αλλά στα κακά τα οποία φέρνει πρέπει να τραβάμε τη γραμμή.

 

Δημοσιογράφος: Η επόμενη μου ερώτηση, μου δώσατε εξαιρετική πάσα ούτε να ήμασταν συνεννοημένοι, δεν θεωρείτε ότι έχουμε πολύ μεγάλου εύρους επαγγελματικό αθλητισμό για το μέγεθος της χώρας; Δεν θα έπρεπε να μαζευτεί αυτό το πράγμα;

 Υπουργός: Ναι, είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στη Βουλή καθώς το νομοσχέδιο περνάει μέσα από τις διαδικασίες και είναι ένα πράγμα στο οποίο εγώ είμαι πάρα πολύ ανοικτός για να ακούσω τις απόψεις και των άλλων κομμάτων, ειδικά αυτών οι οποίοι έχουν μια άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αν υπάρχουν προτάσεις, για το πώς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να «μαζευτεί», εννοώ να γίνει πολύ πιο ορθολογικό και να είναι αυτό το οποίο αρμόζει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, θα υιοθετήσουμε οποιαδήποτε τέτοια εποικοδομητική πρόταση.

 

Δημοσιογράφος: Πολύ ωραία. Και σεβόμενος τη δική σας απαίτηση όπως την άκουσα σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη, εγώ το άφησα τελευταίο, για να κλείσουμε με αυτό. Γιατί όλοι συζητούν αυτό που καίει τώρα μία- δυο ομάδες που είναι το πρόβλημα το άμεσο. Τι γίνεται λοιπόν με ξένους, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εννοώ, επενδυτές; Πως αυτό το πράγμα διότι από ότι μαθαίνουμε στο νομοσχέδιο προβλέπεται να ανοίξει, είναι αναχρονιστικό ούτως ή άλλως τα σύνορα έχουν πέσει παντού, πως αυτό το πράγμα θα ελέγχεται; Και τι δικλείδες ασφάλειας προβλέπει ο νόμος ώστε να μη πάμε στο άλλο άκρο. Γιατί ξέρετε άλλο είναι να έρθει πρίγκιπας κι άλλο να έρθει πρίγκιπας όπως ο Βουτσάς στην περίφημη ελληνική ταινία. Πως θα τα ελέγχουμε αυτά τα πράγματα;

 

Υπουργός: Καταρχήν να πω ότι είναι ίσως η πρώτη συνέντευξη που έχω κάνει όπου αυτή η ερώτηση μου έρχεται τελευταία συνήθως έρχεται πρώτη. Προσπαθείς να πεις για το όραμα σου για τον αθλητισμό και για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να αλλάξει και να εκπέμπει σωστά μηνύματα μέσω του αθλητισμού και σου λένε «καλά ρε Γερουλάνο εντάξει είναι όλα αυτά, τώρα θα έρθει ο πρίγκιπας ή δεν θα έρθει ο πρίγκιπας»;  Η ερώτηση συνήθως αυτή γίνεται πρώτη. Η απάντηση είναι ότι υπήρχε ένα αναχρονιστικό μοντέλο το οποίο θεωρούσε ότι αν έχει Έλληνας μια ομάδα, σημαίνει ότι είναι και καλός επενδυτής ενώ αν την έχει ξένος είναι εκ των πραγμάτων κακός επενδυτής και δη μη ευρωπαίος για να είμαι ακριβής. Αυτό είναι αναχρονιστικό έπρεπε να αλλάξει έτσι κι αλλιώς και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε και το κάνουμε νομίζω σωστά. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πως ελέγχεις τους ανθρώπους οι οποίοι επενδύουν στις ομάδες και γιατί επενδύουν στις ομάδες. Χαρακτηριστικά ο Πλατινί είχε πει ότι «όταν βλέπεις έναν Καζακστανό, ας πούμε, να αγοράζει μια ελβετική ομάδα, αναρωτιέσαι αν το κάνει από αγάπη στο ελβετικό ποδόσφαιρο ή αν έχει άλλες διαθέσεις από πίσω»…

 

Δημοσιογράφος: Σωστό, γιατί δεν είμαστε και Αγγλία, ούτε Ιταλία, ούτε Ισπανία. Δεν είμαστε δηλαδή οι φάροι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που τραβάμε τους επενδυτές…

 Υπουργός: Όχι, αλλά πρώτον μη νομίζετε ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Αγγλία, την Γερμανία και στις άλλες χώρες που είναι…

 Δημοσιογράφος: Παντού υπάρχουν αλλά εκεί δικαιολογείται τουλάχιστον γιατί τα ονόματα είναι πολύ πιο βαριά και εμπορικά…

 Υπουργός: Και μη νομίζετε ότι δεν υπάρχουν σε πρωταθλήματα πολύ πιο υποδεέστερα του ελληνικού πρωταθλήματος όπου πάλι υπάρχει επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πάλι βγαίνουν πολλά χρήματα από τα στοιχήματα. Παντού υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και δεν πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτεροι, απλώς πρέπει κι εμείς να τα αντιμετωπίσουμε όπως τα αντιμετωπίζει κάθε άλλη χώρα. Τώρα, αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε αυτόν ο οποίος επενδύει. Μέχρι σήμερα είχαμε βάλει ένα πλαφόν 10% στις ιδιοκτησίες των συγκεκριμένων μετόχων, αυτό έδινε τη δυνατότητα σε κάποιον να μοιράσει τέσσερα-πέντε πακέτα του 6-7%, να μη γίνεται σοβαρός έλεγχος του μετόχου και μέσα από αυτό να ελέγχει κάποιος την ιδιοκτησία και άρα την ομάδα και να την εμπλέκει στις διάφορες διαδικασίες. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι κατεβάζουμε αυτό το ποσοστό στο 2% δηλαδή ο μέτοχος ο οποίος μπαίνει πια σε μια ομάδα με οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από 2%, πρέπει να δείχνει ότι είναι φερέγγυος επενδυτής, καταρχήν ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρονται νόμιμα, ότι δεν είναι μαύρα χρήματα, ότι εν πάση περιπτώσει είναι διατεθειμένος να μπει και να δει αυτή την επένδυση ως πραγματική επένδυση. Δεν θα είναι εύκολο το έργο μας. Θα είναι κάτι το οποίο πρέπει συνέχεια να επικαιροποιούμε, είναι ίσως οι πρώτες χρονιές που αρχίσαμε αυτά τα πράγματα να τα κοιτάμε μέσα από το μικροσκόπιο και τα αποτελέσματα είναι σχετικά άμεσα. Δεν θα είμαστε πάντα σωστοί, δεν θα είμαστε πάντα επιτυχείς, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο, νομίζω ότι με συνεχή παρακολούθηση θα μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά.

 

Δημοσιογράφος: Θα πηγαίνετε μέχρι ελέγχου φυσικών προσώπων όταν θα εμφανίζονται εταιρείες για τέτοιου είδους επενδύσεις;

Υπουργός: Ναι, εκεί είναι ένα τεράστιο θέμα και δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, γενικά όταν εμφανίζεται μια εταιρεία, όταν αυτή η εταιρεία είναι offshore και ούτω κάθε εξής πρέπει να είναι προφανής η ευθύνη που αναλαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και αυτό είναι …

 

Δημοσιογράφος: Συνηθίζουμε να λέμε ότι η πολιτεία έχει συνέχεια. Εγώ πραγματικά σας εύχομαι σε αυτό το πολύ φιλόδοξο, όπως το ακούω αλλά πραγματικά στη θετική πλευρά του φεγγαριού, νομοσχέδιο που έχετε ετοιμάσει να βρείτε την εφαρμογή του είτε από εσάς, είτε από την επόμενη κυβέρνηση, είτε από τον επόμενο υπουργό, είτε από όλους όσους θα ακολουθήσουν την δεκαετία- δεκαπενταετία γιατί δεν μας φτάνουν λίγα χρόνια για να μπούμε σε ένα δρόμο πλέον, τουλάχιστον γίνεται μια σημαντική αρχή. Δεν ξέρω πόσο μπορείτε να το διασφαλίσετε αλλά πραγματικά μακάρι να δούμε μέχρι …να εφαρμόζεται το νομοσχέδιο ακόμα κι εκεί που πονάει, στις ποινές που θα απορρέουν από αυτό και στο κόστος ακόμα και ομάδων και συλλόγων και προσώπων που θα προκύψει

 Υπουργός: Είναι πάντα ένα στοίχημα όταν περνάς ένα νομοσχέδιο διότι δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για να αλλάξεις τη κατάσταση, θέλει μια ολόκληρη αλλαγή αντιμετώπισης των πραγμάτων και αλλαγή νοοτροπίας κατά βάθος. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει πια οπαδός εκτός από τους πολύ ακραίους που να χαίρεται αυτό το οποίο βλέπει μέσα στα ελληνικά γήπεδα, ή να αισθάνεται ότι αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να παρουσιάσει η Ελλάδα. Νομίζω ότι όσο προχωράνε τα πράγματα και όσο βλέπουμε κι εμείς αυτό το οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε σαν χώρα και αντί να μας κοιτάει ο κόσμος με μια συμπάθεια, να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτή η χώρα μπορεί ακόμα να μιλήσει και να μιλήσει πολύ δυνατά για κάποιες σημαντικές αξίες τις οποίες εκπροσωπεί, τόσο περισσότερο θα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα οδηγούν τα πράγματα και στο ποδόσφαιρο αλλά και στην ελληνική κοινωνία προς μια σωστή κατεύθυνση.

 

Δημοσιογράφος:  Θα έχουμε τελειώσει μέχρι το τέλος του Γενάρη;

 Υπουργός: Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο;

 

Δημοσιογράφος:  Ναι.

 Υπουργός: Τώρα έχει μπει μέσα στη ροή της Βουλής και εξαρτάται από τη γραφειοκρατία της Βουλής, από ότι καταλαβαίνω πάντως είναι πρώτη προτεραιότητα.

 

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν κοντά μας σήμερα, είχαμε τη τιμή να σας φιλοξενούμε και να μας αναλύσετε όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για το νέο νομοσχέδιο που ενδιαφέρει νομίζω όλους τους έλληνες φιλάθλους

 Υπουργός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)