Συνέντευξη Σπύρου Γιαννιώτη

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχει ξεκινήσει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από σήμερα ξεκινάει εκτεταμένη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στους αθλητές και τις αθλήτριες της Προολυμπιακής Ομάδας. Με ειδήσεις, συνεντεύξεις και αφιερώματα θα ξεκινήσει το ταξίδι για το Λονδίνο, μέσα από την ενότητα «Η Ελλάδα στο Λονδίνο» στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ.

Η αρχή γίνεται με τη συνέντευξη του πρωταθλητή της κολύμβησης Σπύρου Γιαννιώτη, στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ.

Πως εξελίσσεται μέχρι τώρα η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου;

«Πάει πάρα πολύ καλά, έχω ξεκινήσει με το δεξί και πήγα εξαιρετικά σε πρόσφατους αγώνες στη Λατινική Αμερική που ήταν σημαντικό τεστ για μένα, ενώ πριν από αυτό, είχα πάει στην Γαλλία για προετοιμασία σε υψόμετρο και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαι πολύ καλά. Αν συνεχίσω έτσι, τότε πριν πάω στο Λονδίνο θα είμαι στο 100% των δυνατοτήτων μου»

 

 

Ποιο είναι το πρόγραμμα σου μέχρι το Λονδίνο

«Θα συνεχίσω την προετοιμασία μου μετά από λίγες ημέρες, σε τοποθεσία με ζεστό κλίμα, πιθανότατα στη Νότια Αμερική. Θέλω εκεί να κάνω ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας προκειμένου να είμαι άνετα σε επίπεδο συνθηκών και θερμοκρασίας , καθώς τώρα στην Ελλάδα το κρύο αποτελεί πρόβλημα. Αφού επιστρέψω για κάποιες ημέρες θα προσπαθήσω να πάω σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου είτε στο Μεξικό, είτε στο Ισραήλ ή ακόμα και στα δύο τουρνουά και από εκεί και πέρα θα μπω στην τελική ευθεία με έντονη προπόνηση.»

 

 

Πέρυσι κατέκτησες το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Το γεγονός αυτό άλλαξε κάτι για σένα;

«Εχουμε πλέον διαφορετική αντιμετώπιση των στόχων, γιατί κάποτε επιδίωκα να φτάσω ψηλά, τώρα είμαι ψηλά και πρέπει να παραμείνω εκεί. Μπορεί να δημιουργεί κάποιο άγχος το γεγονός αυτό, αλλά πλέον με την εμπειρία μου και τα χρόνια που έχω μέσα στην πισίνα, μπορώ να αντιμετωπίσω την πίεση και να λειτουργήσει θετικά όλο αυτό το πράγμα. Είναι για μένα σημαντικό κίνητρο το γεγονός, ότι θέλω να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό και να μην απογοητεύσω κανένα, πολύ περισσότερο τον εαυτό μου και όλη αυτή κατάσταση, για να το πω λαϊκά, με έχει στην τσίτα!»

 

Πλέον σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά και οι αντίπαλοι…

«Με αντιμετωπίζουν με σεβασμό γιατί ξέρουν ότι είμαι ένας ιδιαίτερα υπολογίσιμος αθλητής για τους Ολυμπιακούς και το διαπίστωσα και στους αγώνες που πήγα πρόσφατα. Εγώ θέλω να με φοβούνται και να με υπολογίζουν και πιστεύω ότι με τις νίκες μου στους δύο τελευταίους αγώνες το πέτυχα αυτό, ενώ παράλληλα ένιωσα και καλύτερα από πλευράς ψυχολογίας»

 

Πόσο σε βοηθάει το γεγονός ότι θα συμμετάσχεις για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Πιστεύω πλέον ότι μπορώ να αντιμετωπίσω ώριμα όποιο εμπόδιο βρεθεί μπροστά μου, είτε ψυχολογικό, είτε σωματικό και είμαι σίγουρος ότι θα βρεθώ στο Λονδίνο στην καλύτερη κατάσταση».

 

Πως αντιμετωπίζεις την κρίση που πλήττει την Ελλάδα;

«Με επηρεάζει και μένα όπως και όλους τους Ελληνες, καθώς μας έχει ρίξει σε βαθιά κατάθλιψη. Προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται να το αντιμετωπίσω, καθώς έχω βάλει έναν στόχο, ο οποίος μπορεί να είναι προσωπικός, αλλά εάν έρθει η διάκριση, θα είναι και για τη χώρα η ευκαιρία να βγάλει μια θετική εικόνα προς τα έξω. Παρά λοιπόν την κρίση και την αβεβαιότητα, προσπαθώ να συνεχίσω απερίσπαστος την προσπάθεια μου, τόσο για την ελληνική κολύμβηση, όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό».

 

Υπάρχουν επιπτώσεις λόγω της κρίσης, στην προετοιμασία σου ενόψει Λονδίνου;

«Παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν, η Ομοσπονδία του υγρού στίβου βοηθάει πάρα πολύ ενώ υπάρχει και μια ιδιωτική πρωτοβουλία που με στηρίζει, η εταιρεία ΜΕΤΚΑ του Β. Μυτιληναίου με ανθρώπους που ξέρουν από αθλητισμό. Ετσι τόσο από πρακτικής πλευράς αλλά και ψυχολογικής στήριξης είμαι σε καλό σημείο, γιατί υπάρχει και η βοήθεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής μέσω των χρημάτων που εξασφάλισε από τη ΔΟΕ για επιλεγμένους αθλητές. Οπως καταλαβαίνετε αυξάνονται και οι υποχρεώσεις μου, γιατί θέλω να ευχαριστήσω όχι μόνο τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά  και όσους πιστεύουν σε μένα. Νιώθω έτσι ότι έχω διπλό σκοπό, τόσο για μένα, όσο και για την εθνική υπερηφάνεια, γιατί μπορούμε εμείς οι αθλητές να αποδείξουμε, ότι ενώ τα προβλήματα υπάρχουν, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα στον αθλητισμό».

Αναδημοσίευση από το www.hoc.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)