Συμπόσιο Αθλητικού Δικαίου- Πανεπιστήμιο Αθηνών

«… Ήμουν πάντα υπέρ της άποψης ότι μέλημα της πολιτικής δεν πρέπει να είναι η αποποινικοποίηση πράξεων και ουσιών, όπως ενδεικτικά αναφέρεται για τα κανναβινοειδή, ήτοι η νομιμοποίηση απαγορευμένων συνηθειών που γίνονται πράξεις, αλλά ορθά η καθιέρωση υγιών συνηθειών και πρακτικών, η προστασία του σχολικού κι εξωσχολικού αθλητισμού, του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού, για την καλλιέργεια σωστών ανθρώπων και ευρύτερα τίμιων αθλητών, μαζί και χορηγών και διοργανωτών αγώνων…· … ας αποτελέσει το σημερινό συμπόσιο έναν ακόμη δίκαιο αγώνα στην προσπάθεια η πρωταγωνιστική θέση στον αθλητισμό να μη χάσει τη σπουδαία της αξία, αλλά τόσο το ιδεώδες της «φιλοπρωτείας», όσο και «το νικάν εαυτόν πασών νικών πρώτη τε και αρίστη» ν’ αποκτούν ουσιαστικό νόημα και δι’ αυτών να πλάθεται ακολούθως η κατάλληλη, ουσιαστική και με πραγματική κοινωνικοποιητική δύναμη ποινή για τον παραβάτη…» (απόσπασμα από την ομιλία της Δρος. Ελένης Γ. Μαντρατζή)

 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Συμποσίου Αθλητικού Δικαίου του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Αθλητικού Δικαίου, υπό την προεδρία και άψογη διοργάνωση του Δρος. Δημητρίου Παναγιωτόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή  Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικηγόρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σπουδαστήριο Αθλητικού Δικαίου, το Ινστιτούτο Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου και τα περιοδικά  Επισκόπηση Αθλητικού Δικαίου- Lex Sportiva και International Sports Law Review- Pandektis, την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012, στο Εντευκτήριο «Το Καποδιστριακόν» του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Θέμα «Νέος Αθλητικός Νόμος: Προσυνεννοημένοι Αγώνες, Αντιμετώπιση της Βίας& του Doping, Διοικητικές και Ποινικές Ρυθμίσεις» και κοινό στόχο οι παθογενείς εκδηλώσεις του αθλητισμού να μην αμαυρώσουν άλλο τα ελληνικά αθλητικά δρώμενα.

 

 

Προηγήθηκε η απονομή του θεσμοθετημένου για υψηλές προσωπικότητες Βραβείου «Απόλλων Νόμιος» στον κ. Γ. Ι. Βαρδινογιάννη για την προσφορά του στο αθλητικό γίγνεσθαι και τη συμβολή του στη στερεοποίηση του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα μας.

 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από μέρους της προέδρου μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής κ. Χρύσας Αράπογλου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, ο οποίος επεσήμανε το σημαίνοντα ρόλο του Αθλητικού Δικαίου όχι μόνο για το επιστημονικό πεδίο, αλλά και για την πρακτική και καθημερινή ζωή του αθλητισμού, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Π. Μπιτσαξή, που τόνισε ότι με τις διατάξεις του νέου νόμου δε γίνεται συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, παρά μια προσπάθεια αντιμετωπίσεως κυρίως των φαινομένων της βίας στα γήπεδα στη βάση αναθεώρησης των παλαιών διατάξεων και προσθήκης νέων που αφορούν στις λέσχες φίλων και τη μετακίνηση των οπαδών, την αντιμετώπιση του doping και των προσυνεννοημένων αγώνων, καθώς και την  ανασυγκρότηση των αντίστοιχων οργάνων, επίσης του Προέδρου του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, εκ μέρους του Προέδρου του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος, καθηγητή κ. Χ. Μπότσαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο προγραμματισμό του εν λόγω Τμήματος και με μαθήματα αθλητικών θεσμών και αθλητικού δικαίου στο πλαίσιο του πεδίου «Δίκαιο και Οικονομία του Αθλητισμού», του Προέδρου της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γ. Λενού, που αναφέρθηκε στις προτάσεις που έγιναν στη Βουλή με τον ίδιο και τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας Αθλητικού Δικαίου κ. Δ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και στην πρότασή του για δημιουργία ενός Κώδικα Αθλητικής Δικαιοδοσίας για την ορθή απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης, καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστυνομικών κ. Φωτόπουλου, που εξήρε το ρόλο των αστυνομικών και το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνουν στην περίπτωση των γεγονότων βίας, με αφορμή τις αθλητικές εκδηλώσεις, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή οι διατάξεις του νέου νόμου να συμβάλουν στην εξάλειψη του εν λόγω προβλήματος.

 

 

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου αναπτύχθηκαν  θέματα ειδικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, σχετιζόμενα με τις διατάξεις του νέου νόμου από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Πανούση, Γ. Δελλή και Χ. Σπηλιοπούλου, Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Ειδικότερα, ο καθηγητής κ. Παναγιωτόπουλος προέβη σε μια επισκόπηση των διατάξεων του νέου νόμου, τονίζοντας ιδιαίτερα τη ρυθμιστική δολιχοδρομία και τη σύγχυση του νομοθέτη για τα συγκεκριμένα ζητήματα (ντόπινγκ –βία) και σε πολλές περιπτώσεις το ανεφάρμοστο, ενώ τόνισε ότι αρκετές διατάξεις διοικητικού κυρίως χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της βίας αλλά και τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών και ασφάλειας αγώνων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας συμπερασματικά ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αποτελεί, ως όφειλε, μετά και από την τεράστια εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του έτους 2004 στη χώρα μας, πεδίο μεταρρύθμισης του ελληνικού αθλητισμού, ενώ θα περίμενε κανείς ουσιαστικά έναν επαναπροσδιορισμό και υπαγωγή των οφειλομένων ρυθμίσεων στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα του αθλητισμού στη χώρα μας, αν μη τι άλλο, ότι θα έπρεπε να προσδιορισθεί η αθλητική δικαιοδοτική τάξη με συγκεκριμένα όργανα απονομής δικαιοσύνης στο πλαίσιο ενός Αθλοδικείου, με ειδικό δικονομικό σύστημα, λεπτομερώς ρυθμισμένο σε έναν κώδικα αθλητικής δικαιοδοσίας, ενώ η σύσταση μιας ανεξάρτητης αθλητικής αρχής θα ήταν η «λυδία λίθος» της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του αθλητισμού, με την υπαγωγή σ’ αυτήν όλων των δικαιοδοτικών, αλλά και ανεξάρτητων διοικητικών οργάνων του αθλητισμού».

 

 

Έπειτα, αναπτύχθηκαν αναλυτικά επί μέρους ζητήματα που αφορούν στις διατάξεις του νέου νόμου από τον Επικ. Καθηγητή κ. Μ. Παπαλουκά για τα στοιχήματα και τους προσυνεννοημένους αγώνες.

 

 

Εξάλλου, η Δρ. Ελένη Γ. Μαντρατζή, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ποινικού- Εγκληματολογικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επικρότησε- μέσα στην πλέον δύσκολη για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας κατάσταση- κάθε προσπάθεια συνέχισης και ενδυνάμωσης της στρατηγικής ανάπτυξης κι εκστρατείας κατά του ντόπινγκ στο χώρο του αθλητισμού ως συλλογικού κοινωνικού αγαθού, μηχανισμού εμπέδωσης της δικαιοσύνης και ισονομίας στο δικαιοδοτικό σύστημα, αλλά και πηγής ανάπτυξης και προβολής της χώρας, με αποδέκτες όχι μόνο τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, νέο και οικογένεια. Τόνισε την αναγκαιότητα συνδυασμού της νομοθεσίας σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο, όταν χωρίς αυτήν είναι βέβαιο ότι καλλιεργείται η εντύπωση της ακίνδυνης και δίχως σημαντικές συνέπειες πράξης, ενώ έδωσε έμφαση στις νέες διατάξεις για το ντόπινγκ περί σύστασης και συμμορίας, με αφορμή την οργανωμένη παραβατική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ή ενόψει αθλητικών εκδηλώσεων.

 

 

Επίσης, ο δικηγόρος κ. Αλκης Παπαντωνίου ανέλυσε εις βάθος το πρόβλημα των λεσχών και τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών σε σχέση με τις διατάξεις του νέου νόμου προβαίνοντας σε μια ολιστική νομοθετική ανασκόπηση  και κριτική, ο υπ. Δρ. και δικηγόρος κ. Ι. Αναγνωστόπουλος δε ανέλυσε το πρόβλημα που έχει προκύψει με το απονεμόμενο δίπλωμα ειδικότητας από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. των Πανεπιστημίων της Ελλάδος μετά από την έκδοση της υπ’ αρ. 1732/2011 απόφασης του Σ.τ.Ε., που αποτελεί τυπική προϋπόθεση για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή κατ’ άρθρο 31 του Ν. 2725/99 και η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε μεγάλη και ουσιώδη συζήτηση.

 

 

Στην εν λόγω συζήτηση σημαντική ήταν η παρουσία του Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού, για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα για τη συμβατότητα των διατάξεων του νέου αθλητικού νόμου με τους κανονισμούς της UEFA/FIFA που έθεσε ο υπ. Δρ. στη Λωζάνη και εκπρόσωπος στο CAS δικηγόρος κ. Μ. Μιτζικός. Στο διάλογο αυτό έγινε παρέμβαση από τον καθηγητή κ. Παναγιωτόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη διεθνούς νομιμοποίησης  της Lex Sportiva και των φορέων της αναφορικά με τη θέσπιση κανόνων δικαίου, που αφορούν προσωπικές και οικονομικές ελευθερίες, τη δημόσια τάξη και την υγεία, ως ρυθμιστικών πεδίων δημοσίου ενδιαφέροντος και αρμοδιότητας οργάνων με εθνική ή υπερεθνική κρατική οντότητα.

 

 

Ενδιαφέρον τέλος, είχαν και τα θέματα που παρουσίασαν οι δικηγόροι υπ. Δρ. Σέργιος Μαναράκης και κ. Φωτεινή Μηνάκη, που άπτονται των δικονομικών πτυχών ως προς την επίλυση των οικονομικών διαφορών. Τονίστηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις, στο περιεχόμενο των διατάξεων του νέου νόμου, αποτελούν θετική εξέλιξη στο πλαίσιο του αθλητικού δικαίου, με την επιφύλαξη όμως ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η επίλυση των θεμάτων που άπτονται της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας των Επιτροπών ένεκα του ότι, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει αναβάθμιση της απονομής δικαιοσύνης όταν λείπουν τα όργανα απονομής της.

 

 

Χορηγοί επικοινωνίας του εν λόγω Συμποσίου ήταν τα τηλεοπτικά κανάλια ΣΚΑΪ, EXTRA 3 και Star Channel, υπό την υποστήριξη της ΕΡΤ.

 

 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο της Δρος. Ελένης Γ. Μαντρατζή «Ντόπινγκ: Δικαιοπολιτική Προσέγγιση, Κανονιστική Θεμελίωση και Αντεγκληματική Θεώρηση» διατίθεται από τα Βιβλιοπωλεία Νομικών Εκδόσεων ΣΑΚΚΟΥΛΑ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)