Ο Alistair Brownlee είναι φέτος μία κλάση πάνω από οποιονδήποτε αθλητή στην Ολυμπιακή απόσταση όπου επιτρέπεται το drafting. Στον τελικό του Πεκίνου έδειξε ότι μαζί με τον αδελφό του ξέρουν να ελέγχουν την κούρσα και να την πάνε στα μέτρα τους. Τα αδέλφια από την Βρετανία βγήκαν από το νερό πρώτος και δεύτερος και έκαναν προσεχτική κούρσα στο ποδήλατο. Ο μικρός αδελφός Jonathan Brownlee δήλωσε μετά τον αγώνα ότι δεν είχαν σχεδιάσει να βγουν πρώτος και δεύτερος από το νερό αλλά «κάποιοι είχαν σταματήσει να κολυμπούν»
Στο τρέξιμο ο Alistair ξέρει ότι είναι ο καλύτερος δρομέας και έτσι καθάρισε τον αγώνα. Ηθελε να τραβήξει τον αδελφό του αλλά όταν κατάλαβε ότι αυτός δεν είναι στην καλύτερη φυσική του κατάσταση αποφάσισε να φύγει. Τελικά το βρετανικό 1-2 στον τελικό χάλασε ο Ελβετός χάλκινος ολυμπιονίκης της Αθήνας Sven Riederer.
Στην βαθμολογία του Παγκοσμίου πρωατθλήματος όμως έγινε το 1-2 με τους αδελφούς Brownlee και χάλκινο νικητή τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2008 Javier Gomez.
Ενώ όλοι θεωρούν ότι ο Alistair Brownlee θα καθαρίσει εύκολα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 να υπενθυμίσουμε την περίπτωση του Simon Lessing το 2000 που όλοι τον θεωρούσαν σίγουρο νικητή, την περίπτωση του Robertson το 2004 και την περίπτωση του Gomez to 2008. Τα φαβορί δεν κερδίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξάλλου όλοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Κάποιοι έχουν κάνει σχεδιασμό τετραετίας και θα βρεθούν στην καλύτερη τους φυσική κατάσταση το 2012.
Τελικά αποτελέσματα του τελικού του Παγκομίου πρωταθλήματος
1- Χρυσό μετάλλιο – Alistair Brownlee (GBR) – 1:48:07
2-Αργυρό μετάλλιο- Sven Riederer (SUI) – 1:48:14
3-Χάλκινο μετάλλιο- Jonathan Brownlee (GBR) – 1:48:17
4 – Dmitry Polyanskiy (RUS) – 1:48:20
5 – Laurent Vidal (FRA) – 1:48:24
6 – Javier Gomez (ESP) – 1:48:27
7 – David Hauss (FRA) – 1:48:35
8 – Vincent Luis (FRA) – 1:48:44
9 – Maik Petzold (GER) – 1:48:46
10 – Ivan Rana (ESP) – 1:48:50
Τελική βαθμολογία Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
1- Χρυσό μετάλλιο – Alistair Brownlee (4285 points)
2- Αργυρό μετάλλιο – Jonathan Brownlee (3992 points)
3 Χάλκινο μετάλλιο – Javier Gomez (3671 points)
4- Sven Riederer (3306 points)
5 – Alexander Brukhankov (3208 points)
6 – David Hauss (3157 points)
7 – Laurent Vidal (2844 points)
8 – Dmitry Polyanskiy (2764 points)
9 – Will Clarke (2495 points)
10 – Brad Kahlefeldt (2217 points)
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)