Καθορισμός Στόχων

Συντάκτης : Λίνα Ψούνη – Αθλητική Ψυχολόγος, MSc

Σε όλους τους τομείς της ζωής μας το να θέσουμε ένα στόχο μας βοηθάει να συγκεκριμενοποιήσουμε αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε. Επίσης, οι στόχοι μας βοηθάνε να καθορίσουμε προσπάθεια που θα κάνουμε και διαδοχικά τα βήματα που θα χρειαστούν. Στον αθλητισμό οι στόχοι μας βοηθούν:
●     να συγκεντρωθούμε περισσότερο
●    να προσδιορίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε
●    να οργανώσουμε την προπόνηση μας
●    να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση μας
●    να μειώσουμε το άγχος
●    να αυξήσουμε τα κίνητρα για περισσότερη δουλειά

Οι αθλητές θα πρέπει να ορίζουν τους στόχους τους στην αρχή της κάθε σεζόν και φυσικά να προσαρμόζουν την προπόνηση κατάλληλα. Γενικά θα πρέπει να υπάρχει ένας “στόχος όνειρο” ο οποίος να προσδιορίζεται σε 3-4 χρόνια και όλοι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι να βασίζονται σε αυτόν. Έτσι τα σχέδια για τις μελλοντικές επιδόσεις και την προσπάθεια επίτευξης τους θα είναι πιο συγκεκριμένα.

Για τον σωστό καθορισμό των στόχων:

Προσδιορίζουμε σωστά τους στόχους μας Οι στόχοι πρέπει να αναφέρονται στην απόδοση και όχι στο αποτέλεσμα. Όταν λέμε απόδοση εννοούμε την τεχνική, την φυσική κατάσταση, τη δύναμη, την αντοχή και τον προσδιορισμό όποιας άλλης δεξιότητας χρειάζεται να προσέξουμε ή να διορθώσουμε. Ο στόχος αποτελέσματος είναι ο στόχος που προσδιορίζει για παράδειγμα τη θέση που θα πάρουμε σε ένα αγώνα. Είναι ανούσιο να έχουμε στόχο τη θέση που θα τερματίσουμε γιατί είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς. Αντίθετα ο χρόνος επίδοσης μας είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς και κάτι που μπορούμε να επηρεάσουμε. Άρα ο αθλητής ως στόχο πρέπει να ορίζει τα βήματα για το πώς θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι το αποτέλεσμα αυτό κάθε αυτό.

Ορίζουμε στόχους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ορίσουμε τους στόχους μας βήμα-βήμα. Έτσι ξέρουμε τι θα κάνουμε σε κάθε προπόνηση κάθε εβδομάδα κάθε μήνα κτλ. Για να φτάσουμε στον ετήσιο μακροπρόθεσμο στόχο μας. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε κάθε στιγμή τι είναι αυτό που δουλεύουμε στην προπόνηση και έτσι συγκεντρωνόμαστε περισσότερο και συνθέτουμε αποτελεσματικότερα το τελικό αποτέλεσμα. Η τήρηση ενός ημερολογίου που εκτός απο τον όγκο προπόνησης περιλαμβάνει και τους καθημερινούς στόχους είναι πολύ βοηθητική.

Παρακολουθούμε την επίτευξη των στόχων μας και τους αναπροσδιορίζουμε εάν το κρίνουμε απαραίτητο. Το να θέτουμε απλά στόχους χωρίς να παρακολουθούμε την εξέλιξή μας είναι η μισή δουλειά. Με την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων αυξάνουμε την αυτοπεποίθηση μας, επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και προχωράμε στον επόμενο στόχο. Ακόμα και στους στόχους της ημερήσιας προπόνησης μπορούμε να καταγράφουμε τη επίτευξή τους και την πρόοδο μας. Άρα στο καθημερινό ημερολόγιο μπορεί να υπάρχει κάποιο σημείο που θα σημειώνουμε την επίτευξη ή όχι του καθημερινού μας στόχου.

Θέτουμε στόχους οι οποίοι είναι δύσκολοι αλλά εφικτοί. Όταν οι στόχοι είναι πολύ εύκολοι δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την επίτευξή τους. Επίσης αν οι στόχοι είναι πολύ δύσκολοι ίσως στην πορεία να απογοητευτούμε. Έτσι ο καθορισμός δύσκολων αλλά εφικτών στόχων, μας κινεί το ενδιαφέρον και παράλληλα γνωρίζουμε ότι αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε.

Οι στόχοι μας πρέπει να είναι μετρήσιμοι και όχι γενικοί. Δηλαδή πρέπει να ορίζουμε συγκεκριμένους χρόνους, επαναλήψεις, μέτρα, ποσοστά βελτίωσης κτλ. Έτσι μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα την εξέλιξή μας και την επίτευξη των στόχων μας και συγχρόνως ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

Δεσμευόμαστε στους στόχους μας. Η καταγραφή των στόχων και η ανάρτησή τους σε κάποιο εμφανές σημείο είναι ένας καλός τρόπος για να δεσμευτούμε στην επίτευξη των στόχων μας. Όταν σχεδιάζουμε τον ετήσιο προγραμματισμό μπορούμε να καταγράφουμε  τους αγώνες που θα συμμετάσχουμε, τον χρόνο που επιδιώκουμε να κάνουμε σε κάθε αγώνισμα ξεχωριστά, τον προπονητικό όγκο για κάθε εβδομάδα, βελτίωση στα επιμέρους αγωνίσματα την τεχνική μας, αλλά και ότι άλλο κρίνουμε απαραίτητο.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)