Ευρωπαικό πρωτάθλημα κολύμβησης : Η 3η μέρα των αγώνων

Το 2006 στον Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, η Νέρι Νιαγκουάρα είχε εγκαταλείψει τις πισίνες με χάλκινο μετάλλιο. Στον πρώτο της τελικό, από τότε, σε κορυφαία διοργάνωση, στάθηκε αξιόλογα και με επίδοση 55.17 στα 100μ. Ελεύθερο, κατέλαβε την 5η θέση. Μάλιστα, θα μπορούσε να είναι ακόμη και στην τέταρτη θέση αν  ήταν κατά 13 δέκατα του δευτερολέπτου γρηγορότερη, της Ιταλίδας Αλίς Μιτζάου.

Εξίσου εντυπωσιακός, ήταν και ο Παναγιώτης Σαμιλίδης, που έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο (02:11.53) ανάμεσα σε 16 αθλητές, και προκρίθηκε στον αυριανό τελικό των 200μ. πρόσθιο. Ο νεαρός αθλητής, σε δηλώσεις που έκανε στην δημόσια τηλεόραση, που καλύπτει τους αγώνες, είπε: «Στόχος μου ήταν αρχικά ο ημιτελικός, αλλά και να πιάσω το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και συνέχισε, κρατώντας χαμηλούς τόνους «Έτυχε να είμαι καλός το πρωί και τα κατάφερα. Δεν το πίστευα αρχικά. Όσον αφορά τον ημιτελικό, είμαι αρκετά ευχαριστημένος, αν και υπήρχε αρκετή κούραση. Πλέον θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στον τελικό, και προ πάντων θα το απολαύσω».

Στα 200μ. πεταλούδα, η Ελλάδα είχε διπλή εκπροσώπηση στον ημιτελικό, με τον Γιάννη Δρυμωνάκο και τον Στέφανο Δημητριάδη, όμως μόνο ο  πρώτος κατάφερει να προκριθεί στον αυριανό τελικό, κάνοντας χρόνο 01:57.05 (5ος). Όσον αφορά τον Στέφανο Δημητριάδη κατετάγη 9ος, με χρόνο 01:58.51, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό, για μόλις 38 κλάσματα του δευτερολέπτου, από τον Ελβετό αντίπαλό του, Αλεξάντρ Λιές.

Για τον Στέφανο Δημητριάδη, μίλησε στην ιστοσελίδα μας ο προπονητής του, Γιάννης Ορφανίδης, δηλώνοντας: «Η παρουσία όλης της ομάδας, γενικά, ήταν πάρα πολύ καλή. Για τον Στέφανο, ο ξεκάθαρος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, και το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, το είδαμε σαν μια ενδιάμεση προπόνηση, που μπορεί να τον βοηθήσει ώστε να έχει μια πολύ αξιόλογη παρουσία το καλοκαίρι».

Στο κλείσιμο των αγώνων για την τρίτη ημέρα, ο Άρης Γρηγοριάδης, που χθες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. Ύπτιο, προκρίθηκε στον αυριανό τελικό των 50μ. του ίδιου αγωνίσματος, κάνοντας 25.29 στην δεύτερη κούρσα, στην οποία κατετάγη 2ος, και στην συνολική κατάταξη ήταν τρίτος, αφού ο Ιταλός Ντι Τόρα, έκανε χρόνο 25.23.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της τρίτης μέρας για τους Έλληνες αθλητές:

Νέρι Νιαγκουάρα: 55.17 (5η) Τελικός 100μ. Ελεύθερο

Παναγιώτης Σαμιλίδης: 02:11.53 (3ος) Ημιτελικός 200μ. πρόσθιο – Προκρίθηκε

Γιάννης Δρυμωνάκος: 01:57.05 (5ος) Ημιτελικός 200μ. Πεταλούδα – Προκρίθηκε

Στέφανος Δημητριάδης: 01:58.51 (9ος) Ημιτελικός 200μ. Πεταλούδα – Αποκλείστηκε

Άρης Γρηγοριάδης: 25.29 (3ος) Ημιτελικός 100μ. Ύπτιο – Προκρίθηκε

Χρήστος Χούμας (Τεχνικός Σύμβουλος ΚΟΕ): Να δώσει περισσότερα κίνητρα η Πολιτεία

«Επιτυχημένη ήταν και η σημερινή μέρα για την ελληνκή αποστολή στο Ντέμπρετσεν, τόσο στα προκριματικά, όσο και στα τελικά. Μην ξεχνάμε ότι πριν ακόμη συμπληρωθούν οι μισές μέρες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχουμε συμμετοχή σε 7 τελικούς και ένα μετάλλιο, και μάλιστα χρυσό. Οι θέσεις που κέρδισαν Σαμιλίδης, Δρυμωνάκος και Γρηγοριάδης, αλλά και η 5η θέση της Νέρης Νιαγκουάρα στο δύσκολο αγώνισμα των 100μ. Ελεύθερο, ομολογούν την καταπλητική πορεία της ελληνικής αποστολής στην Ουγγαρία. Και έπεται και συνέχεια. Όλα τα παιδιά φαίνεται πως μπορούν και ανταπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες που πέρασαν μέσα στην χρονιά, σε αυτήν την δυσοίωνη περίοδο για την χώρα μας. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει περισσότερα κίνητρα σε αυτά τα παιδιά, για να τους δώσει περισσότερη ώθηση ώστε να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον».

Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα παιδιά της ελληνικής κολύμβησης, ο Παναγιώτης Σαμιλίδης.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)