Εικονικά παντού, μα πάντα κοντά στο «σπίτι»

Εικονικά παντού, μα πάντα κοντά στο «σπίτι»

Παρόλες τις νέες ευέλικτες μορφές εργασίας

και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών επικοινωνίας,

οι νέοι θέλουν να εργάζονται κοντά στον τόπο που κατοικούν

 

Αθήνα, Μάϊος 2016. Δουλειά οπουδήποτε αλλά πάντα κοντά στον τόπο κατοικίας! Αυτή είναι, εν συντομία, η φαινομενικά «παράδοξη» επιθυμία της νέας γενιάς, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας σήμερα. Σε έναν αυξανόμενα ψηφιακά διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου οι περισσότεροι είναι διαρκώς online, οι νέοι φαίνεται να μην ενδιαφέρονται πλέον για εργασία που προϋποθέτει πολλά ταξίδια και μόνιμες μετακινήσεις. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας Continental Careers Survey. Παρόλο που οι νέοι θέλουν να εργάζονται σε ένα διεθνές περιβάλλον, προτιμούν να το κάνουν εξ’ αποστάσεως και, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, από μια τοπικά σταθερή «εικονική βάση».

 

Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα πως, η πρώτη γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε με το Internet και την κινητή επικοινωνία προτιμά μάλλον να ζει σε μια ασφαλή «φωλιά». Ένας στους 2 ερωτηθέντες θα προτιμούσε να βρει εργασία στην περιοχή που κατοικεί. Αυτή η τάση ενισχύεται με τα χρόνια. Ίσως αιτία είναι η επιθυμία για εργασία σε ένα «προστατευμένο» περιβάλλον, μακριά από τις σοβαρές δυσκολίες που προκύπτουν όταν ένας νέος μεταναστεύει σε άλλη πόλη ή χώρα για να εργαστεί. Η έρευνα διεξήχθη σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και την Κίνα, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών (ifas), με τη συμμετοχή 2.000 μεταπτυχιακών φοιτητών, στις Οικονομικές και Φυσικές επιστήμες και στη Μηχανική αλλά και νέων που εργάζονται στην εταιρεία Continental σε αυτές τις χώρες.

 

 

 

Η έρευνα επιπλέον δείχνει την επιθυμία για μια ισορροπημένη σχέση εργασίας – ελεύθερου χρόνου και την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Για παράδειγμα όταν οι νέοι ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να εργάζονται, κατά περίπτωση, και Σαββατοκύριακα, αν είχαν ευέλικτο ωράριο τις καθημερινές, απάντησαν, σε ποσοστό περίπου 70%, πως μάλλον θα δέχονταν ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι θεωρούν το cloud computing, τα εικονικά meeting rooms, τα video meetings και τις διαδικτυακές τεχνολογίες επικοινωνίας, ως πολύ πιο αποτελεσματικές από το να εργάζονται με βάση κάποιο σταθερό ωράριο. Και σίγουρα, ως έναν βασικό παράγοντα επίτευξης του ιδανικού μοντέλου απασχόλησης, που δεν είναι άλλο από την ευέλικτη «κινητή» εργασία (χωρίς σταθερά ωράρια και χωρίς απαραίτητα ένα σταθερό γραφείο).         4 στους 5 ερωτηθέντες αναμένουν πως το μοντέλο αυτό θα επιτευχθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέχρι το 2035, ακόμη και με νέες τεχνολογίες που δεν υπάρχουν σήμερα. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι αλλά ακόμη περισσότερο οι Κινέζοι νέοι, οι οποίοι δείχνουν ελαφρώς μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες για ευέλικτη εργασία που θα προκύψουν στο μέλλον.

 

‘Ετσι, οι εταιρείες που θα ήθελαν να “πείσουν” νέους εργαζόμενους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να μη μένουν μόνο σε εικονικά meeting rooms, θα πρέπει να υποσχεθούν μεγαλύτερους μισθούς ως κίνητρο. Υπάρχουν αρκετοί νέοι επιστήμονες που σκέπτονται την εργασία «εκτός χώρας» ως μια λύση για μερικά χρόνια, φτάνει το πλάνο καριέρας είναι ενδιαφέρον. Στη Βόρεια Ευρώπη, η πλέον υποσχόμενη για εργασία χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ για χώρες της νοτιότερης Ευρώπης αλλά και τους Κινέζους, η Γερμανία αποτελεί την πιο ελκυστική επιλογή. Τέλος, η απόφαση για τη μετανάστευση ενός νέου σε άλλη χώρα επηρεάζεται σημαντικά από την οικογένεια αλλά και από παράγοντες, όπως μια πιθανή ελλιπής επαγγελματική εξέλιξη.

 

Η Γερμανία αποτελεί ξεκάθαρα έναν πολύ δημοφιλή εργασιακό προορισμό, διότι οι νέοι φαίνεται να έχουν πειστεί για την οικονομική της σταθερότητα αλλά και για τον σταθερά υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Continental που βασίζονται στα κοινωνικά συμπεράσματα της έρευνας αυτής, οι συνθήκες στη Γερμανία φαίνεται να υπόσχονται ασφάλεια, όχι μόνο για όσους ψάχνουν εργασία αλλά και για όσους αναζητούν προστασία. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που εισέρχεται στο Γερμανικό έδαφος αποτελεί τεράστια ανθρωπιστική πρόκληση. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ταλαντούχων νέων ανθρώπων. Εταιρείες, όπως η Continental, αναγνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ενεργά στην ενσωμάτωση αυτών των μετακινούμενων πληθυσμών στην αγορά εργασίας, πάντα με σεβασμό στις αντίστοιχες επίσημες και συστηματικές εθνικές ή Ευρωπαϊκές πολιτικές για τους πρόσφυγες, τη  μετανάστευση και την εργασία.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)