Για μία ακόμα φορά οι άνθρωποι της ΓΓΑ κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και αδυνατούν να επιλύσουν τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και του κάθε αθλήματος ειδικότερα.
Μπορείτε κ. ΓΓΑ να μας εξηγήσετε τον βαθμό βαρύτητας του κάθε κριτηρίου ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν έχετε ως κριτήριο εάν ένα άθλημα είναι ολυμπιακό ή όχι; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί έχετε εμμονή με το κρίκετ ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν εξικονομείτε πόρους με την συγχώνευση ομοσπονδιών; Στα κριτήρια θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλά πιο σημαντικά κριτήρια, π.χ. τί αθλήματα έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο ή ποια αθλήματα ταιριάζουν με τον σύγχρονο τρόπος ζωής, ποια αθλήματα βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών (π.χ. καρκίνος, καρδιοπάθειες), ποια αθλήματα δεν χρειάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις,…
Οφείλετε να εξηγήσετε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τί χρήματα θα καλύπτονται σε κάθε κατηγορία.
Αναφορικά με το τρίαθλο η δική μας πρόταση είναι πολύ συγκεκριμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη. Το τρίαθλο στην ΚΟΕ. Ολοι όσοι έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης του Τριάθλου πρέπει να κάνουν τον απολογισμό έργου τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης του αθλήματος όσο και επιτυχιών των εθνικών μας ομάδων τα τελευταία χρόνια. Οσοι έχουν την ευθύνη του ελληνικού αθλητισμού πρέπει να επιβραβεύσουν όσους παράγουν αποτέλεσμα και να επικρίνουν και ίσως να εμποδίσουν όσους δεν μπορούν να χειριστούν την σωστή εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αλήθεια που και τί αποτελέσματα είχαν οι εθνικές ομάδες τριάθλου το 2011; Τι λέει η ΓΓΑ σχετικά;
Περιμένουμε να δημοσιεύσετε τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον ελληνικό αθλητισμό.
Θα επανέλθουμε με περισσότερες προτάσεις.
Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ 2011
Τα κριτήρια της κατάταξης των αθλημάτων είναι τα εξής σωρευτικά:
α) Η παράδοση του αθλήματος
β) Η αρμονία του αθλήματος με την Ελληνική νοοτροπία
γ) Η λαϊκότητα του αθλήματος, η δημοφιλία του και ο βαθμός διάδοσής του
δ) Η σχέση του αθλήματος με τις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και την γενικότερη γεωγραφική της ιδιοσυστασία
ε) Η ποιότητα της ενεστώσας οργάνωσης του αθλήματος
στ) Ο βαθμός της ενεστώσας ανάπτυξης και η ευχέρεια, οικονομική και θεσμική, της μελλοντικής ανάπτυξης του αθλήματος
ζ) Οι επιτυχίες και η προοπτική επιτυχιών του κάθε αθλήματος
η) Η διαφάνεια της αθλητικής δράσης
θ) Η καλλιέργεια του αθλητισμού χωρίς βία.
ι) Η συστηματική καλλιέργεια του καθαρού αθλητισμού και των αξιών της συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι
κ) Η καλλιέργεια του λαϊκού αθλητισμού
λ) Η καλλιέργεια δυνατοτήτων άσκησης και άθλησης χωρίς εξαιρέσεις, ιδιαίτερα πολιτών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.
Α. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας
1. Βόλεϊ
2. Γυμναστική
3. Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο
4. Ιστιοπλοΐα
5. Κωπηλασία
6. Μπάσκετ
7. Στίβος
8. Υγρός στίβος
9. Χάντμπολ
Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να αναπτύξει τα αθλήματα αυτά σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει, να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους, μέχρι και τον χώρο του λαϊκού αθλητισμού. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι σύμβουλοι της Πολιτείας για την ευόδωση του παραπάνω σκοπού. Οι Ομοσπονδίες θα κληθούν να υποβάλουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να συζητήσουν μαζί της, πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού, καθώς και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους.
Β. Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος
10. Άρση Βαρών
11. Κανόε – Καγιάκ
12. Πάλη
13. Πινγκ – Πονγκ
14. Ποδηλασία
15. Tae-Kwon-Do (ΕΛ. Ο.Τ.)
16. Τένις
17. Τζούντο
Η κατάταξη στην κατηγορία αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα κληθούν να εργασθούν σε τριετή προγράμματα αθλητικής σχεδίασης και να τα συζητήσουν με την ΓΓΑ και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους.
Γ. Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα
18. Ιππασία
19. Ξιφασκία
20. Πυγμαχία
21. Σκάκι
22. Σκοποβολή
23. Τοξοβολία
24. Χιονοδρομία
Τα αθλήματα αυτά έχουν επαρκή διάδοση ώστε να ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία δεν θα τα συντηρεί, αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους και θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στην βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων.
Δ. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή
25. Γκολφ
26. Kαράτε
27. Κρίκετ
28. Θαλάσσιο Σκι
29. Μοντέρνο Πένταθλο
30. Μπάντμιντον
31. Ορειβασία – Αναρρίχηση
32. Παγκράτιο
33. Παγοδρομία
34. Τρίαθλο
35. Χόκεϋ επί χόρτου
Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κρατική συνδρομή περιορίζεται σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές.
Ε. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση
36. Αεραθλητισμός
37. Αθλήματα Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης
38. Ζίου ζίτσου
39. Κέρλινγκ
40. Κικ-μπόξινγκ
41. Κουνγκ Φου
42. Μαχητικές Τέχνες, Σάμπο, Κούρες, Τσιδαόμπα
43. Μπέιζμπολ
44. Μπιλιάρδο
45. Μπόουλινγκ
46. Μπριτζ
47. Ράγκμπυ
48. Σόφτμπολ
49. Σωματική Διάπλαση
50. Tae Kwon Do (Α.Ο.Τ.Ε.)
51. Αθλητική Μοτοσυκλετική Ομοσπονδία Ελλάδος
Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η παροχή αθλητικής αναγνώρισης σημαίνει ότι θα εξετασθούν διευκολύνσεις για τα πρωταθλήματά τους με κρατικές υποδομές και σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνσεις στην στέγαση των Ομοσπονδιών.