Δύναμη & Τρίαθλο : Α’ Μέρος

Κείμενο : Προπονητική ομάδα Smart Sport. Οταν μιλάμε για δύναμη στο μυαλό μας έρχονται διάφοροι αθλητές της άρσης βαρών ή των ρίψεων του στίβου. Μεγαλόσωμοι αθλητές, ικανοί να σηκώσουν απίστευτα κιλά. Ομως εάν παρατηρήσει κάποιος και άλλους αθλητές θα μείνει εντυπωσιασμένος από την δύναμή τους. Π.χ εάν δει κάποιος ορισμένους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής θα δει ότι κάνουν ασκήσεις, έχοντας ως αντίσταση το βάρος τους, τις οποίες δεν μπορεί να τις κάνει ο γιγαντόσωμος αθλητής των ρίψεων ή  της άρσης βαρών. Σκεφθείτε τον Δημοσθένη Ταμπάκο να κάνει τον Σταυρό στους κρίκους και να μένει ακίνητος για αρκετά δευτερόλεπτα.

Επιπρόσθετα σε ορισμένα αθλήματα ρίψεων βλέπαμε να μην κερδίζουν οι πιο μεγαλόσωμοι αθλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόντιο όπου μικρόσωμοι και με λίγους μύες αθλητές κερδίζουν τους αγώνες.  Σκεφθείτε την Σοφία Σακοράφα, τηνΜιρέλα Μανιάνι ή την μικροσκοπική αυστραλέζα Louise ΜcPaul να κάνουν απίστευτες επιδόσεις και να κερδίζουν γιγαντόσωμες αθλήτριες.

Πέρα από τα παραπάνω σε κάθε άθλημα τίθεται ένα ερώτημα. Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η δύναμη για το τελικό αποτέλεσμα; Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι τί είδους δύναμη απαιτείται στο συγκεκριμένο άθλημα : μέγιστη δύναμη, εκρηκτική δύναμη, παρατεταμένη δύναμη,…; Τί είδους δύναμη χρειάζεται στο τρίαθλο;

Τό τρίαθλο απαιτεί αντοχή στην δύναμη (strength endurance).  To ίδιο ισχύει και για αθλήματα όπως η ποδηλασία δρόμου, ο μαραθώνιος, οι αγώνες βάδην… Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανότητα του σώματός μας να διατηρεί την παραγωγή υψηλής δύναμης για περιόδους αρκετών λεπτών της ώρας σε συνεχόμενη προσπάθεια.

Το ερώτημα είναι πως αναπτύσσουμε αυτή την δύναμη στην αντοχή. Υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναπτύσσουμε την αντοχή στην δύναμη διαμέσου του αθλήματος με το οποίο ασχολούμαστε. Δηλαδή οι κολυμβητές πρέπει να κάνουν λάστιχα,πάγκο κολύμβησης και χεράκια ενώ οι δρομείς τρέξιμο σε ανηφόρα, τρέξιμο κουβαλώντας κάποιο φορτίο (π.χ. λάστιχο). Αντίστοιχα οι ποδηλάτες πρέπει να κάνουν μεταξύ άλλων ανηφόρες με βαρύ πάτημα (50-60rpm)  κ.λπ.

Μερικοί άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται αύξηση της μέγιστης δύναμης και αυτό σημαίνει αυτόματα αύξησης της αντοχής στην δύναμη. Η λογική είναι ότι με την αύξηση της μέγιστης δύναμης θα μειωθεί η ένταση στις υπομέγιστες εντάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο αθλητής στο άθλημά του.

Φυσικά υπάρχει και η ενδιάμεση λύση, που είναι η επικρατέστερη όπου διαμέσου ασκήσεων στο γυμναστήριο ο αθλητής αυξάνει την μέγιστη δύναμη και διαμέσου προπόνησης αντιστάσεων σε προπόνηση στο άθλημα μεταφέρει τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης της δύναμης.

Είναι σαφές ότι ο κάθε αθλητής πρέπει να λάβει το πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο από τον προπονητή του με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλητή. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί σωστή τεχνική στις σκήσεις ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο. Εχει παρατηρηθεί πολλές φορές αθλητής να τραυματίζεται σε ασκήσεις στο γυμναστήριο. Ιδιαίτερα στις ασκήσεις με μέγιστα φορτία οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ακόμα μεγαλύτερες ιδίως σε ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως η μέση και τα γόνατα. Βαθιά καθίσματα, άρσεις θανάτου, προβολές, πιέσεις πάγκου πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή και με επίβλεψη ειδικού.

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης για κάθε άθλημα.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)