Κείμενο : Προπονητική ομάδα Smart Sport. Οταν μιλάμε για δύναμη στο μυαλό μας έρχονται διάφοροι αθλητές της άρσης βαρών ή των ρίψεων του στίβου. Μεγαλόσωμοι αθλητές, ικανοί να σηκώσουν απίστευτα κιλά. Ομως εάν παρατηρήσει κάποιος και άλλους αθλητές θα μείνει εντυπωσιασμένος από την δύναμή τους. Π.χ εάν δει κάποιος ορισμένους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής θα δει ότι κάνουν ασκήσεις, έχοντας ως αντίσταση το βάρος τους, τις οποίες δεν μπορεί να τις κάνει ο γιγαντόσωμος αθλητής των ρίψεων ή της άρσης βαρών. Σκεφθείτε τον Δημοσθένη Ταμπάκο να κάνει τον Σταυρό στους κρίκους και να μένει ακίνητος για αρκετά δευτερόλεπτα.
Επιπρόσθετα σε ορισμένα αθλήματα ρίψεων βλέπαμε να μην κερδίζουν οι πιο μεγαλόσωμοι αθλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ακόντιο όπου μικρόσωμοι και με λίγους μύες αθλητές κερδίζουν τους αγώνες. Σκεφθείτε την Σοφία Σακοράφα, τηνΜιρέλα Μανιάνι ή την μικροσκοπική αυστραλέζα Louise ΜcPaul να κάνουν απίστευτες επιδόσεις και να κερδίζουν γιγαντόσωμες αθλήτριες.
Πέρα από τα παραπάνω σε κάθε άθλημα τίθεται ένα ερώτημα. Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η δύναμη για το τελικό αποτέλεσμα; Το επόμενο εύλογο ερώτημα είναι τί είδους δύναμη απαιτείται στο συγκεκριμένο άθλημα : μέγιστη δύναμη, εκρηκτική δύναμη, παρατεταμένη δύναμη,…; Τί είδους δύναμη χρειάζεται στο τρίαθλο;
Τό τρίαθλο απαιτεί αντοχή στην δύναμη (strength endurance). To ίδιο ισχύει και για αθλήματα όπως η ποδηλασία δρόμου, ο μαραθώνιος, οι αγώνες βάδην… Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανότητα του σώματός μας να διατηρεί την παραγωγή υψηλής δύναμης για περιόδους αρκετών λεπτών της ώρας σε συνεχόμενη προσπάθεια.
Το ερώτημα είναι πως αναπτύσσουμε αυτή την δύναμη στην αντοχή. Υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναπτύσσουμε την αντοχή στην δύναμη διαμέσου του αθλήματος με το οποίο ασχολούμαστε. Δηλαδή οι κολυμβητές πρέπει να κάνουν λάστιχα,πάγκο κολύμβησης και χεράκια ενώ οι δρομείς τρέξιμο σε ανηφόρα, τρέξιμο κουβαλώντας κάποιο φορτίο (π.χ. λάστιχο). Αντίστοιχα οι ποδηλάτες πρέπει να κάνουν μεταξύ άλλων ανηφόρες με βαρύ πάτημα (50-60rpm) κ.λπ.
Μερικοί άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτείται αύξηση της μέγιστης δύναμης και αυτό σημαίνει αυτόματα αύξησης της αντοχής στην δύναμη. Η λογική είναι ότι με την αύξηση της μέγιστης δύναμης θα μειωθεί η ένταση στις υπομέγιστες εντάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο αθλητής στο άθλημά του.
Φυσικά υπάρχει και η ενδιάμεση λύση, που είναι η επικρατέστερη όπου διαμέσου ασκήσεων στο γυμναστήριο ο αθλητής αυξάνει την μέγιστη δύναμη και διαμέσου προπόνησης αντιστάσεων σε προπόνηση στο άθλημα μεταφέρει τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης της δύναμης.
Είναι σαφές ότι ο κάθε αθλητής πρέπει να λάβει το πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο από τον προπονητή του με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αθλητή. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί σωστή τεχνική στις σκήσεις ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο. Εχει παρατηρηθεί πολλές φορές αθλητής να τραυματίζεται σε ασκήσεις στο γυμναστήριο. Ιδιαίτερα στις ασκήσεις με μέγιστα φορτία οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ακόμα μεγαλύτερες ιδίως σε ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως η μέση και τα γόνατα. Βαθιά καθίσματα, άρσεις θανάτου, προβολές, πιέσεις πάγκου πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή και με επίβλεψη ειδικού.
Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης για κάθε άθλημα.