Διεθνής Μαραθώνιος “Σπύρος Λούης”

Γιάννης Ψαρέλης. Το 2008 ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε, εργαζόμενοι εντατικά για περίπου 6 μήνες, ένα διεθνή μαραθώνιο στην Αθήνα προς τιμή του Σπύρου Λούη. Αυτή η ιδέα είχε αγκαλιαστεί από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη. Tην διοργάνωση ήταν πρόθυμες να στηρίξουν πολλές ιδιωτικές  εταιρείες καθώς και τηλεοπτικά συνεργεία (βλ. ΑΝΤ1).

Ο Δήμαρχος είχε πιστέψει πολύ σε αυτή την διοργάνωση και είχε αποστείλει και σχετική επιστολή στον ΣΕΓΑΣ. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ τότε ήταν αρνητικός. Πιστεύουμε ότι έκανε λάθος στην κρίση του. Τελικά ο αγώνας δεν προχώρησε παρότι είχε σχεδιαστεί με πολύ λεπτομέρεια.  Εκτός από τον σχεδιασμό της διαδρομής είχαμε σχεδιάσει όλες τις παραμέτρους της διοργάνωσης.

Νομίζουμε ότι είναι αναπόφευκτη η διεξαγωγή ενός δεύτερου μαραθωνίου στην Αθήνα, την άνοιξη (Απρίλιο –Μάιο) για τους εξής μεταξύ των άλλων λόγους :

  • Το όνομα του Σπύρου Λούη μπορεί από μόνο του να στηρίξει ένα διεθνές ανταγωνιστικό μαραθώνιο ο οποίος σιγά σιγά θα προσελκύει πολλές και αξιόλογες ξένες συμμετοχές. Εχουμε ένα πολύ δυνατό όνομα (brand) και δεν το έχουμε εκμεταλλευθεί καταλλήλως. Οι πανέμορφες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ για ανεξήγητους λόγους δεν αξιοποιοπούνται για αθλητικά γεγονότα και η αθλητική ηγεσία περιορίζεται να τις διαθέτει για ποδοσφαιρικούς/ μπασκετικούς αγώνες και συναυλίες. Και από τον αθλητισμό μπορούμε να έχουμε οφέλη αρκεί να παρακολουθείς τα διεθνή αθλητικά δρώμενα.
  • Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τον αθλητικό τουρισμό και ειδικότερα τον αθλητικό τουρισμό της Αθήνας, όπου οι ξενοδόχοι του λεκανοπεδίου χτυπάνε συνεχώς τα καμπανάκια κινδύνου. Πρέπει να κάνουμε κάτι σχετικά.
  • Ο κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας είναι μία πολύ δύσκολη διαδρομή και δεν αφήνει περιθώριο στους Ελληνες αθλητές να επιτύχουν όρια πρόκρισης σε Διεθνείς Αγώνες. Ετσι καταφεύγουν σε ξένες διοργανώσεις όπου όμως ο καθένας τρέχει μόνος του ενώ θα μπορούσαν να αγωνισθούν στην Αθήνα, έχοντας πολλές περισσότερες πιθανότητες (λόγω έλειψης μετακινήσεων, μεγαλύτερου συναγωνισμού από Ελληνες αθλητές, κάποιοι από τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν και ως λαγοί) να πετύχουν τα όρια πρόκρισης.
  • Ο κλασσικός μαραθώνιος είναι το φθινόπωρο ενώ οι καλύτερες επιδόσεις μπορούν να επιτευχθούν την άνοιξη
  • Ο κλασσικός μααθώνιος έχει κάποιες αδυναμίες όπως ότι δεν πληρεί σύγχρονες αντιλήψεις σχεδιασμού διαδρομής, όπως αυτό που λέμε αγώνας φιλικός προς τους θεατές.

Τα επιχειρήματα σχετικά με την ανάγκη υλοποίησης του μαραθωνίου Σπύρος Λούης πολλά. Ελπίζουμε οι υπέυθυνοι να τα καταννοήσουν και να κάνουν ότι καλύτερα για την χώρα μας που περνά πολύ δύσκολες ώρες. Επίσης πρέπει να παραμερίσουμε τυχόν προσωπικές αντιπαραθέσεις και να εργαστούμε όλοι μαζί για κάτι που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον ελληνικό αθλητισμό.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)