Αναρτήθηκε το 5ο μέρος του 6ου τεύχους. Αποκατάσταση, Διατροφή, Ψυχολογία.

Αποκατάσταση : “Τι είναι το kinesio taping; Μια ταινία που ανακουφίζει τον πόνο;”

“Η ταινία μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε μύες, σε αρθρώσεις ή σε συνδέσμους έχοντας  οποιοδήποτε χ, ψ σχήμα ή fan-shaped το οποίο εξαρτάται από την κατάσταση και το σχήμα των εφαρμοζόμενων περιοχών. Ανάλογα με το σχήμα και την διάταση της ταινίας μπορούμε να χαλαρώσουμε, να τονώσουμε, να περιορίσουμε και να επουλώσουμε την περιοχή. Ιδιαίτερα η εφαρμογή της kinesio-tex πάνω σε μύες γίνεται σε θέση διάτασης του μυός.”

 Διατροφή: “Τρίαθλο: ο αθλητής που αντέχει στην πείνα.”

«Η κόπωση αποτελεί γενικό σύμπτωμα. Μπορεί να προκληθεί από κυριολεκτικά εκατοντάδες αιτίες σε αθλητές ή μη. Αλλά στους υγιείς αθλητές όταν παρουσιάζουν επίμονη κόπωση σε συνδυασμό με κακή επίδοση στην προπόνηση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: υπερκόπωση ή υποσιτισμός. Η υπερβολική προπόνηση, ή η ανεπαρκής ξεκούραση, είναι πιο συχνή. Γι’αυτό, εάν έχετε ενοχλητική κόπωση ή νιώθετε νωθροί στην προπόνηση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε έιναι να μειώσετε την ένταση της προπόνησης για λίγες ημέρες και στην συνέχεια να προσπαθήσετε να επανέλθετε πιο συντηρητικά. Εάν το πρόβλημα δεν επανέλθει, τότε ήταν σίγουρα θέμα κούρασης. Εάν όμως επιστρέψει τότε πιθανόν έχετε έλλειμμα ενέργειας.»

Ψυχολογία: “Η ψυχολογία τη χειμερινή περίοδο.”

«Η χειμερινή περίοδος είναι δύσκολη για την προπόνηση στο τρίαθλο όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και επειδή δεν υπάρχουν διοργανώσεις και αγώνες ώστε να υπάρχει κίνητρο για την προπόνηση. Οι παραπάνω λόγοι μπορεί να οδηγήσουν σε ελλειπή προπόνηση αλλά πολλές φορές αποτελούν παράγοντα για burn out το λεγόμενο “κάψιμο του αθλητή”. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο; Πρώτα απο όλα να προστατεύουμε τον εαυτό μας απο τις καιρικές συνθήκες. Καλύτερα να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε κάθε προπόνηση ώστε να προφυλασσόμαστε απο το κρύο, παρά να πιστεύουμε ότι αντέχουμε και να αφήνουμε τον εαυτό μας να φτάνει στα άκρα. …»

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)