Δημήτρης Κασίμης


Σύντομη Παρουσίαση

Ήταν αθλητής της Εθνικής

Ομάδος

Τριαθλου 199

7 – 2004 με πολλές πανελλήνι

ες και διεθνείς διακρίσεις
Εργάστηκε ως Προπονητής στην ομοσπονδία τριάθλου τριαθλου 2004 – 2

010.
Είναι Προπονητής της Orkateam από το 2007    www.orkateam.gr ) , και δημιουργός εξατομικευμένων προγραμμάτων προπόνησης (www.kasimistraining.gr ) Πέρα από την προπονητική, ασχολείται ενεργά ως αθλητής ώστε ν’ αποκομίζει εμπειρίες και να τις μεταδίδει στους αθλητές του. Η δίψα και η αφοσίωση του Δημήτρη Κασίμη στο τρίαθλο από μικρή ηλικία είναι στοιχεία που τον οδήγησαν στις πολυάριθμες επιτυχίες από συμμετοχή σε πληθώρα αγώνων Τριάθλου τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο μέχρι και σήμερα.  Οι εμπειρίες του μαζί με τις σπουδές του στην προπονητική τον καθιστούν ως ένα από τον κορυφαίους του είδους
Ο Δημήτρης δένει αρμόνικα τον αθλητισμό με την προπονητική , και έχει ως μόνο στόχο με την απόλαυση της προπόνησης του, αλλά και των αθλητών του.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη τον Νοέμβριο του 2010

Total Triathlete : Ησουν ένας απο τους καλύτερους Ελληνες αθλητές στην Ολυμπιακή απόσταση. Τώρα έχεις εστιάσει στην μεσαία και μεγάλη απόσταση και αυτό έγινε με απόλυτη επιτυχία. Κέρδισες το Αστρομαν και εάν δεν είχες την ατυχία με το ισχιακό θα είχαμε εξαιρετικό χρόνο στην Νίκαια. Πόσο εύκολο είναι για κάποιο που δεν έχει την δική σου εμπειρία, π.χ. δεν έχει τρέξει αρκετούς αγώνες τριάθλου, να πάρει την απόφαση και να δηλώσει συμμετοχή σε έναν αγώνα μεσαίας απόστασης στο εξωτερικό;
Δημήτρης Κασίμης : Η  απόφαση του αγώνα πρέπει να είναι άμεσα εξαρτώμενη  από την προπόνηση που μπορεί να κάνει ή που θα κάνει ο κάθε αθλητής ! Η προπόνηση τριαθλου μεγάλης απόστασης προϋποθέτει πολύ χρόνο για προπόνηση. Αν υπάρχει αυτός ο χρόνος ο αγώνας είναι πολύ εύκολο να βρεθεί και θα είναι και ευκολότερος !

Total Triathlete: Με ποιά κριτήρια πρέπει να επιλέξει τον αγώνα που θα συμμετέχει;
Δημήτρης Κασίμης : Θα έλεγα ότι  ένας αγώνας με μικρές ανηφόρες – κατηφόρες και σε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες θα ήταν τα καλύτερα κριτήρια για πρώτο αγώνα τριάθλου μεσαίας απόστασης.Επίσης ο αγώνας πρέπει να προγραμματιστεί με βάση τις συνθήκες προπόνησης που υπάρχουν στον τόπο διαμονής του αθλητή , ώστε να βγει και η κατάλληλη προπόνηση .

Total Triathlete : Πρώτα πρέπει να επιλέξει τον αγώνα και ύστερα τον αθλητικό εξοπλισμό ή αντίστροφα ;
Δημήτρης Κασίμης : Πρώτα είναι σωστό να επιλεχτεί ο αγώνας και έπειτα ο εξοπλισμός !

Total Triathlete : Ποδήλατο τριάθλου/ χρονομέτρου ή αντοχής ;
Δημήτρης Κασίμης : Οι  επιλογές πρέπει να γίνουν με βάση τον τύπο του αθλητή και έπειτα  βάση την μορφολογία του  αγώνα !Ένας αθλητής μεγάλου βάρους και μεγάλων σωματομετρικών χαρακτηριστικών που δεν θα αγωνιστεί ποτέ σ’ αγώνες μ’ ανηφόρες , θα ήταν άστοχο να έχει ποδήλατο  αντοχής και να κάνει μεγάλες αποστάσεις στο τρίαθλο , αντίθετα ένας αθλητής που δεν του ταιριάζει το ατομικό χρονόμετρο  και θέλει ν’ αγωνίζεται σ’ αγώνες μ’ ανηφόρες τότε ανεπιφύλακτα θα πρέπει να έχει ποδήλατο αντοχής  προσαρμοσμένο για τρίαθλο !

Total Triathlete : Πόσους μήνες πριν πρέπει να ξεκινήσει κάποιος χωρίς προϋπηρεσία στο τρίαθλο την προετοιμασία για να συμμετέχει σε έναν αγώνα μεσαίας απόστασης.
Δημήτρης Κασίμης : Ο κάθε αθλητής αφού  περάσει ένα χρόνο προπόνησης και αφού έχει  αγωνιστεί σ’ αγώνες μικρότερης απόστασης έπειτα μπορεί τον επόμενο χρόνο να προπονηθεί και  για την μεγάλη απόσταση. Δηλαδή ένα λογικό διάστημα 11 μηνών και αφού υπάρξει πριν ανάλογη προετοιμασία για μικρότερη απόσταση, μπορεί θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα !


Total Triathlete  : Ποιο ευρωπαϊκό αγώνα μεσαίας απόστασης θεωρείς κατάλληλο για κάποιο αρχάριο τριαθλητή;
Δημήτρης Κασίμης : Προτείνω στου αρχάριους αθλητές ,να συμμετάσχουν πρώτα σε κάποια ελληνική διοργάνωση ώστε με μικρό κόστος να αποκομίσουν και τις κατάλληλες εμπειρίες και μετά να αγωνισθούν σ’ αγώνες στο εξωτερικό !

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)