Αποχαιρετήσαμε και προπονητικά το καλοκαίρι…προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.

Κείμενο : Οι προπονητές του Smart sport. Τις τελευταίες μέρες ο καιρός άλλαξε σημαντικά. Οσοι έκαναν προπόνηση τις τελευταίες μέρες αισθάνθηκαν την διαφορά. Το ποδηλατικό κολλάν μέχρι τα γόνατα δεν ήταν αρκετό για να μας ζεστάνει, στο τρέξιμο χρειαζόμασταν περισσότερη ώρα για προθέρμανση και το νερό στο κολυμβητήριο –όπου δεν έχουν ξεκινήσει να το θερμαίνουν- απαγορευτικό δίχως στολή. Το καλοκαίρι μας αποχαιρέτησαι και μαζί του οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον αθλητικό μας εξοπλισμό και ενδυμασία στις νέες καιρικές συνθήκες που φέρνει μαζί του το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Ομως πέρα από το αυτοννόητο που αφορά τον εξοπλισμό και την ενδυμασία πρέπει να προσαρμόσουμε και τις προπονητικές μας συνήθειες και το προπονητικό μας πλάνο γενικότερα.

Ενδυμασία

Στα ανοιχτά κολυμβητήρια το να χρησιμοποιούμε μπουρνούζι μετά την κολύμβηση πηγαίνοντας στα αποδυτήρια είναι απαραίτητο καθώς και να φοράμε σκούφο όταν φεύγουμε από το κολυμβητήριο.

Είναι σαφές ότι στην ποδηλασία χρειάζεται να φοράμε κολλάν ¾ ή να φοράμε τα καλύματα ποδιών (γνωστά ως warmers).Μανίκια στα χέρια και δεύτερη ποδηλλατική μπλούζα ή ισοθερμικό εσώρουχο επίσης απαραίτητα. Οπως επίσης απαραίτητο για κάθε ενδεχόμενο είναι το αντιανεμικό όταν θα κατεβαίνουμε μία μεγάλη κατηφόρα  ενός βουνού (ή το αδιάβροχο που πρέπει να το έχουμε συνεχώς μαζί).

Στο τρέξιμο όταν έχουμε να κάνουμε κομμάτια (Interval) χρειάζεται καλύτερη προθέρμανση καθώς και να αλλάζουμε είτε τελειώνοντας την προθέρμανση, είτε κάνοντας διατάσεις είτε τελειώνοντας τις προπονήσεις.  Λάθος ενδυμασία στο τρέξιμο και κινδυνεύουμε να κρυώσουμε, να πάθουμε τραυματισμό σε ευαίσθητους και επιρρεπείς σε τραυματισμούς μύες – όπως οι δικέφαλοι-  ή να πάθουμε ζημιά σε νεύρα όπως το ισχιακό.

Εξοπλισμός

Είναι δύσκολο κάποιος να φανταστεί ένα ακριβό τριαθλητικό ποδήλατο ή ποδήλατο δρόμου να φέρει λασπωτήρες και όμως αυτοί είναι πολύ χρήσιμοι καθώς έτσι προστατεύουμε και το ίδιο το ποδήλατο αλλά και την ίδια μας την υγεία από τα νερά/ υγρασία του δρόμου.

Υλικά για γρήγορο καθαρισμό του ποδηλάτου είναι επίσης χρήσιμα. Πολλοί αθλητές φυσικά χρησιμοποιούν το παλιό τους ποδήλατο για την χειμερινή προπόνηση κάτι το οποίο είναι σωστό και έξυπνο.

Οπως και στο αυτοκίνητό μας τα σωστά λάστιχα βροχής μπορούν να μας προστατέψουν από ένα ατύχημα και εάν τυχόν το καλοκαίρι με τον στεγνό δρόμο τα φθαρμένα λάστιχα μπορεί να μην θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι μαθηματικά σίγουρα ότι θα μας «προδώσουν».

Φυσικά το προπονητήριο είναι ένα πολύ χρήσιμο -εμείς θεωρούμε απόλυτα απαραίτητο εργαλείο- για όλους τους τριαθλητές και τον χειμώνα είναι πολλές φορές αναντικατάστατο.

Προπονητικό πλάνο

Εχοντας φτιάξει τους αγωνιστικούς μας στόχους για το 2012 και εχοντας καταστρώσει τον κορμό του πλάνου προπόνησης τώρα είναι η στιγμή για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτού του πλάνου. Φυσικά και δεν υπάρχει μόνο μία προπονητική σχολή, ούτε μία προσέγγιση ή φιλοσοφία για το πως πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τους χειμερινούς μήνες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι είναι καθοριστικοί για την απόδόσή μας την επόμενη χρονιά.

Στο έκτο τεύχος του περιοδικού μας θα έχουμε ολόκληρο αφιέρωμα –  βασικό θέμα σύνταξης- την χειμερινή προπόνηση όπου με λεπτομέρειες θα εξηγούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την «περίεργη» περίοδο όπου δεν υπάρχει το «άμεσο άγχος» των αγώνων αλλά και ούτε όμως η υψηλή παρακίνηση που οι επερχόμενοι αγώνες φέρουν μαζί τους.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)