Αλέξανδρος Χειμαριός : Most committed triathlete of the month

Για τον μήνα Ιανουάριο η προπονητική ομάδα της Αθηναικής Ομάδας Τριάθλου (που δημιουργήθηκε από το περιοδικό TriathlonWorld)  ανέδειξε ως πιο αφοσιωμένο τριαθλητή τον Αλέξανδρο Χειμαριό. Ο Αλέξανδρος παρότι ανήκει στην ομάδα μας δεν είναι από Αθήνα αλλά από την Κέρκυρα.

Οι συνθήκες προπόνησεις κάθε άλλο παρά εύκολες μπορούν να χαρακτηρισθούν. Δεν υπάρχει κολυμβητήριο (25/ 50άρα πισίνα) που να λειτουργεί τον χειμώνα και έτσι αναγκάζεται να κολυμπάει στην θάλασσα σε μία 50άρα (!) πισίνα open water ή σε μία πισίνα 17 μέτρων ενός ξενοδοχείου.

Για το τρέξιμο αναζητούμε μία καλή χωμάτινη διαδρομή -την οποία ακόμα ψάχνουμε -και φυσικά στο ποδήλατο δεν υπάρχει η αντίστοιχη “παραλιακή”.

Για τον Αλέξανδρο δεν υπάρχουν δικαιολογίες αλλά μόνο ένα προπονητικό πρόγραμμα το οποίο θέλει να εκτελέσει.

Ομως ο Αλέξανδρος έχει καταφέρει να ολοκληρώνει την προπόνησή του παρά τις αυξημένες επαγγελματικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις. Εξαιρετικός αθλητής (με πολύ δυνατό τρέξιμο), ευγενέστατος ως άνθρωπος…Ολοι μας στεναχωριόμαστε που δεν είναι Αθήνα να τον έχουμε μαζί μας στις ομαδικές προπονήσεις.

1. Πότε ξεκίνησες τρίαθλο ;

Πάντα ο αθλητισμός ήταν μέρος της ζωής μου και μεμονωμένα ασχολούμουν ανά χρονικά διαστήματα τόσο με την ποδηλασία, όσο και με το κολύμπι αλλά λιγότερο με το τρέξιμο.  Τα τελευταία 3 χρόνια προσπαθούσα να κάνω προπονήσεις στα αθλήματα του τριάθλου χωρίς να σκεφτώ ποτέ πως θα μπορούσα να ασχοληθώ ολοκληρώμενα με το συνδυασμό αυτών και πόσο μάλλον να φτάσω στο σημείο να τρέξω ακόμα και σε έναν αγώνα.

Τον τελευταίο χρόνο όμως  το πάθος μου για το τρίαθλο ωρίμασε και έτσι η συνεργασία μου με τον Γιάννη τον Ψαρέλη ήταν το κλειδί στην επιλογή να τρέξω σε half ironman.

2. Πόσες ώρες αφιερώνεις την εβδομάδα ;

Tο τριάθλο είναι ένα απαιτητικό άθλημα και χρειάζεται αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, βάζοντας προτεραιότητα τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μου και τις ανάγκες που υπάρχουν σχεδιάζουμε με τον προπονητή μου το  εβδομαδιαίο προγράμμα. Το πρόγραμμά μου αυτήν την περίοδο είναι μια φάση ενδυνάμωσης. Παρά τον βαρύ χειμώνα που μας ταλαιπωρεί οι εβδομαδιαίες μου προπονήσεις στο συνολό τους είναι περίπου 15 ώρες. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που περιλαμβάνει  3 προπονήσεις κολύμβησης, 2-3 προπονήσεις τρεξίματος, 3-4 προπονήσεις ποδηλασίας, 2 φορές την εβδομάδα γυμναστική σε όλο το σώμα.  Ενώ τα Σαββατοκύριακα γίνονται συνδυαστικές προπονήσεις υπό την μορφή brick.

3. Υπάρχουν άλλοι τριαθλητές στην κέρκυρα;

Στην Κέρκυρα όπου ζω η ενασχόληση των αθλητών με το τρίαθλο είναι πολύ μικρή. Παρά το ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δρομέων, κολυμβητών και ποδηλατών, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο αυτών των αθλημάτων.

 

4. Πως είναι οι προπονητικές εγκαταστάσεις στην κέρκυρα ;

Η σημερινή Κέρκυρα δεν είναι παρά μια παλιά αρχόντισσα ντυμένη με τσεργούλια, τα οποία δείχνουν την πλήρη κακοποίησή της από την πολιτεία. Μια φίνα αριστοκράτισσα, που, όμως, αντί ν’ αξιοποιηθεί, αποτελώντας δια παντός κόσμημα, κάθε της ομορφιά υφαρπάχτηκε άτσαλα. Η σημερινή της παρακμή δεν είναι τυχαία. Οι αθλητικές της υποδομές είναι ελάχιστες, συγκριτικά με το συνάλλαγμα που εισρέει από το νησί στο ταμείο του κράτους, ενώ και αυτές, χρόνια τώρα, παραμένουν στα ίδια εξαθλιωμένα υλικοτεχνικά επίπεδα, χωρίς συντήρηση ή σύγχρονες προδιαγραφές, και μερικές φορές χωρίς καν συνθήκες ασφαλείας.

5. Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2012 ;

Στόχος μου για αυτήν τη χρονιά είναι να αγωνιστώ σε έναν half ironman αγώνα . Κάθε αγώνας για να έχει ένα καλό και επιθυμητό αποτέλεσμα επιφέρει συγκέντρωση και σωστό προγραμματισμό. Στόχος μου είναι να φτάσω στον τερματισμό χωρίς δυσκολίες. Θέλω να τερματίσω έχοντας δώσει αυτό για το οποίο έχω δουλέψει. Η κατάταξη και οι χρόνοι είναι δευτερεύουσας σημασίας.

6. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις επαγγελματικές υποχρεώσεις και προσωπική ζωή με την προπόνηση; Σε στηρίζουν οι δικοί σου ανθρωποι ;

Ο αθλητισμός ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Πάντα κατάφερνα να βρω χρόνο για άθληση, παρά τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μου. Ένας καλός προπονητής είναι το κλειδί της επιτυχίας κάθε αθλητή και εγώ νιώθω τυχερός γιατί τον έχω βρει και είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει. Η κοπέλα  μου ήταν η πρώτη που πίστεψε στις ικανότητές μου και με εμψύχωσε στο να ασχοληθώ με το τρίαθλο. Είναι εκείνη που βρίσκεται κοντά μου σε κάθε ανάγκη μου, μικρή και μεγάλη. Και φυσικά η οικογένειά μου αποτελεί σταθμό σε κάθε μου βήμα. Το πιο σημαντικό πράγμα, πέρα από την πειθαρχία και τη δημιουργικότητα, είναι η τόλμη να τολμάς.

7. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ξεκινήσει τρίαθλο ;

Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν εμπειρία από πολλά αθλήματα. Ο συνδυασμός τούς ανοίγει τις πόρτες για το μαγικό κόσμο του τριάθλου.

Όλοι μαθαίνουμε από παιδιά τα τρία βασικά αθλήματα της κολύμβησης, της ποδηλασίας και του τρεξίματος. Ο συνδυασμός αυτών των τριών αθλημάτων δυναμώνει και ενεργοποιεί όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, αλλά  κυρίως χτίζει ένα πολύ δυνατό καρδιοαναπνευστικό σύστημα στον οργανισμό. Κάθε ένα από τα αθλήματα του τριάθλου έχει τη δική του ειδική προετοιμασία, υπάρχουν πάντα πολλαπλές δυνατότητες και λύσεις κατά την προπόνηση, για να επέλθει η βελτίωση στο καθένα από αυτά χωριστά. Συνήθως, το πιο αδύναμο από τα αθλήματα που έχει ένας τριαθλητής, χαρακτηρίζει και το επίπεδό του, έτσι για να έρθει μία ισορροπία μεταξύ των αθλημάτων, αυτή η διαφοροποίηση θα πρέπει να αντανακλάται και στην  προπόνηση.

Αν για παράδειγμα έχουμε έναν πολύ χαρισματικό δρομέα, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και πάρα πολύ καλός τριαθλητής. Για το τρίαθλο χρειάζεται μια ελαστικότητα, που δύσκολα συναντάται σε αθλητές που ασχολούνται μόνο με ένα άθλημα και που έχουν σωματικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν μόνο σ’ αυτό.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)