Έτοιμο το σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Αναγκαίο, εφικτό και φθηνό. Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η έρευνα «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού» του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, η οποία συντάχθηκε από μία πολυμελή ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ και άλλων ΑΕΙ.
Η ολοκληρωμένη πρόταση διαμόρφωσης πάρκου υψηλού πρασίνου παρουσιάστηκε από το ΕΜΠ και τους δημάρχους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου & Γλυφάδας σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα του ΔΣΑ.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας το πραγματικό κόστος κατασκευής του πάρκου σε ότι αφορά τα έργα πρασίνου ανέρχεται σε 47 εκ. € στο τμήμα που είναι σήμερα διαθέσιμο για φυτεύσεις-διαμορφώσεις και σε 101 εκ. € σε όλη την έκταση. Αντιστοίχως τα έξοδα συντήρησης, καθημερινής φροντίδας και φύλαξης του πάρκου, με βάση τα συγκριτικά στοιχεία και τα τεχνικά στοιχεία του έργου, εκτιμώνται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στα 5 εκ €/έτος ενώ για τη δεύτερη φάση για το σύνολο της έκτασης στα 10 – 12 εκ €/έτος. Οι αριθμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα 400 έως 700 εκατ. Ευρώ, τα οποία είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Σουφλιά ως το απαιτούμενο ποσό για τη δημιουργία του Πάρκου.
«Δε θέλουμε και δεν πρέπει το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού να μετατραπεί σε Ντουμπάι» τόνισε κλείνοντας την παρουσίαση της έρευνας ο κ. Μπελαβίλας. Στη συνέχεια οι δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, και Αλίμου, Θάνος Ορφανός, επιβεβαίωσαν την κοινή στάση τους στο θέμα και την επιμονή τους στον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου (ο δήμαρχος Γλυφάδας, Κώστας Κόκκορης, δεν παρέστη στη κοινή συνέντευξη λόγω απροόπτου γεγονότος). Επιπλέον, διέψευσαν και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για δήθεν συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Αντίθετα, παρότι έχουν ζητήσει συνάντηση με επιστολές τους και από την Υπουργό Περιβάλλοντος και από τον κ. Παμπούκη δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο σαν ένα οικόπεδο για αντιπαροχή. Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας μαζί με τους πολίτες ώστε να πετύχουμε το στόχο μας και να δούμε το Πάρκο όπως επιθυμούμε».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)